واکنش ها به سخنان طیبه ماهروزاده درباره تاسیس دبیرستان فرهنگ؛
جنجال سخنان طیبه ماهروزاده، همسر غلامعلی حدادعادل
11 آبان 1398 ساعت 14:18
غیر از حسام الدین آشنا کاربران دیگری نیز از حداد عادل دفاع کردند و برخی هم معتقدند که حملات به ماهروزاده منطقی و منصفاتنه نیست. این عده به ویژه بر این موضوع تاکید دارند که مدارس فرهنگ برای تحصیل فرید الدین حداد عادل تاسیس نشده اند چرا که در آن زمان حداد عادل دیگر یک دانش آموز دبیرستانی نبوده است.
سخنان طیبه ماهروزاده همسر غلامعلی حداد عادل درباره عدالت آموزشی در یک برنامه تلویزیونی موجی از واکنشهای انتقادی را در پی داشته است. انتقادات فراوانی به سخنان این فعال فرهنگی وارد شده و در عین حال برخی نیز سعی کرده اند به دفاع از او بپردازند.
طیبه ماهروزاده استاد دانشگاه الزهرا و همسر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان ادب فارسی که یکی از مهمانان برنامه جدید زاویه شبکه ۴ درباره عدالت آموزشی بود، در بخشی از حرفهایش با تاکید بر اینکه مخالف جدی مدارس غیر انتفاعی است، گفت: "مدرسه غیرانتفاعی تاسیس کردیم، چون وقتی پسرم به سن دبیرستان رسید و میخواست به رشته علوم انسانی برود، مدرسه مناسبی برایش وجود نداشت."
غلامعلی حداد عادل و همسرش از بنیانگذاران دبیرستانهای غیر انتفاعی فرهنگ پسران و دختران هستند. این دبیرستانها مختص دانش آموزان علاقمند به رشته علوم انسانی است.
غلامعلی حداد عادل و همسرش طیبه ماهروزاده
در حال حاضر فریدالدین حداد عادل پسر غلامعلی حداد عادل مدیریت مدارس فرهنگ را برعهده دارد. فریدالدین حداد عادل متولد سال ۵۲ است و دوران دبیرستان را در مدارس دولتی دانش قلهک و جلال آل احمد تجریش گذرانده است. مدارس فرهنگ در سال ۷۱ تاسیس شدند.
از نکات جالب توجه این است که ماهروزاده دقیقا از وضعت نامناسب مدارس در مقطعی سخن می گوید که آن زمان همسرش معاون وزیر آموزش و پرورش بود.
غلامعلی حداد عادل از سال ۶۱ تا ۷۲ به مدت ۱۱ سال معاون وزیر آموزش و پرورش بود. در دوران مسئولیت او محتوای بسیاری از کتب تغییر کرد
پس از انتشار گسترده سخنان ماهروزاده در فضای مجازی کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان رسانهای به شدت به این سخنان واکنش نشان دادند.
سوابق طیبه ماهروزاده
طیبه ماهروزاده دارای دکترای فلسفه تعلیم و تربیت است و در سمتهای اجرایی بسیاری چون، مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیر پژوهشکده مطالعات زنان دانشگاه الزهرا و دانشیار دانشگاه الزهرا، همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو هیات موسس انجمن فلسفه ایران، عضو هیات امنای سازمان انجمن اولیا و مربیان، موسس شبکه زنان دانشمند مسلمان و سردبیری چندین مجله تخصصی و… فعالیت کرده است.
طیبه ماهروزاده دبیرستان دخترانه فرهنگ مخصوص علوم انسانی را تاسیس کرد و تا چند سال این موسسه با نظر او اداره میشد. دبیرستان دخترانه فرهنگ در سال (۱۳۸۲) از طرف وزارت آموزش و پرورش به عنوان ۴ مدرسه عالی ایران معرفی شد. او عضو شورای عالی آموزش و پرورش است.
فریدالدین حدادعادل در حال حاضر مدیریت مدرسه فرهنگ را بر عهده دارد
انتقادها
انتقادها از سخنان طیبه ماهروزاده از چند زاویه مطرح شده است. برخی میگویند این سخنان با ادعای عدالت در آموزش و پرورش همخوانی ندارد.
عبدالرضا داوری فعال رسانهای و از مشاوران محمود احمدی نژاد در این باره معتقد است: «موضوع اظهارات خانم ماهروزاده، همسر جناب حدادعادل، فراتر از تامین امکانات تحصیلی برای فرزندش است. او با نهادینه کردن آموزش اختصاصی و پرهزینهای که محدود به فرزندان فرادستان باشد، بدنبال بازتولید طبقه حاکم در عصر جانشینی و تثبیت ریشههای کاست قدرت است.»
محمد مساعد روزنامه نگار و فعال رسانهای اصلاح طلب از همین زاویه به ماجرا نگاه کرده و نوشته است: «مسئله اصلی این نیست که مدارس حدادعادل بر زمینهای مصادرهای یا مفتخَر شده از اموال عمومی بنا شدهاند. مسئله اصلی این است که این مدارس همین حالا مشغول تربیت «صاحبانِ آینده» ما رعایا هستند و ترسی از نمایش این «نابرابریِ برنامهریزیشده» هم ندارند.»
کاربران دیگری تشکیل مدرسه فرهنگ را مصادق "تعارض منافع" دانسته اند، چرا که در آن زمان غلامعلی حداد عادل معاون وزیر آموزش و پرورش بوده است.
کاربران زیادی به همسر غلامعلی حداد عادل وضعیت آموزشی مناطق محروم از جمله سیستان بلوچستان، کرمان، خوزستان و ... را یادآوری کرده اند.
از سوی دیگر کاربران زیادی به ماهروزاده یادآوری کرده اند که هم خودش و هم همسرش مسئولیتهای عالی در سیستم آموزش و پرورش کشور داشته اند و این پرسش را مطرح کرده اند که چرای برای بهبود مدارس دولتی کاری نکرده اند.
مرجان لقایی روزنامه نگار در این باره به کنایه نوشته است: "چقدر سرنوشت فرید مامان شبیه سرنوشت بچههای بلوچستانه. برای فرید مامان مدرسه خوب نبود. برای بچههای بلوچستان مدرسه اصلا نبود. حتی کپری. نه مامان و بابا مسئولیت دارن نه فرید مامان."
وحید اشتری فعال رسانهای اصولگرا هم معتقد است: "همسر آقای حداد عادل یک فرد نیست. یک ژانر است. یک ژانر رایج از مدیران جمهوری اسلامی که بعد از انقلاب سرکار آمدند. به جای اینکه مشکل کشور را حل کنند تا جامعه بهرهمند شود چنان دنبال حل کردن مشکل خودشان رفتند و سفره شان را از مردم جدا انداختند که انگار همه چیز هنوز دست ساواک است. "
پسر فتاح و توئیتی که حذف شد
اما سخنان طیبه ماهروزاده با توئیتی از امیرحسین فتاح پسر پرویز فتاح رییس بنیاد مستضعفان حاشیه بیشتری پیدا کرد. امیرحسین فتاح مدعی شده بود "مدرسه آقایی حداد برای بنیاد مستضعفان است که سالهاست اجارهای بابت آن پرداخت نشده است و ... " برخی کاربران به فتاح گفتند که چرا پدرش ماجرا را پیگیری نمیکند و او هم تاکید کرد که موضوع در دست پیگیری است.
این توئیت پس از بازتاب وسیعی که داشت، حذف شد.
علی مجتهدزاده وکیل دادگستری در همین رابطه بااشاره به توئیت امیرحسین فتاح و ماجرا حمله چند ماه پیش به دانشکده خبر خطاب به رییس بنیاد مستعضفان نوشته است: «آقای فتاح بعد از انتصاب به ریاست بنیاد مستضعفان بدون حکم قضائی عدهای گردن کلفت را برای تخلیه دانشگاه خبر با توجیه عدم پرداخت اجاره گسیل داشت، اما امروز فرزند ایشان مدعی است حدادعادل مدتهاست اجاره محل مدرسه فرهنگ را به بنیاد نپرداخته! علت این تبعیض چیست!»
فریدالدین حداد عادل در کنار حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور
دفاع تمام قد حسامالدین آشنا از حدادعادل
اما حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور که در بحثهای توئیتری حضور فعالی دارد به دفاع از حداد عادل و ماهروزاده پرداخته است.
او دو توئیت در اینباره منتشر کرد. آشنا ابتدا درباره غلامعلی حداد عادل نوشت "دکتر غلامعلی حداد عادل از چهرههای ماندگار و پرفروغ آموزش و پرورش دهههای اخیر در ایران است. قدر خدمات فرهنگی و دانشورانه ایشان در آ. پ، آموزش عالی، ترجمه قرآن، دائرةالمعارف، فرهنگستانزبان، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیرستانهای فرهنگ هنوز کمشناخته شدهاست. سیاسیکاری نکنیم."
آشنا در توئیت دوم با تاکید بر اینکه "فریدالدین حداد عادل دانشآموز دبیرستان فرهنگ نبودهاست"، نوشت: «دکتر حداد عادل برای فرزندش مدرسه نزد بلکه به عنوان یک پدر، مشکل دانشآموزان مستعد و خانوادههای علاقمند به علوم انسانی را درک کرد و با تاسیس دبیرستانی غیردولتی-بدون تحمیل هزینه بر دولت-الگویی برای مدارس دولتی ایجاد کرد.»
دفاع مشاور رییس جمهور از غلامعلی حداد عادل هم بازتاب وسیعی در فضای مجازی داشته و انتقادات زیادی از آن شده است.
غیر از حسام الدین آشنا کاربران دیگری نیز از حداد عادل دفاع کردند و برخی هم معتقدند که حملات به ماهروزاده منطقی و منصفانه نیست. این عده به ویژه بر این موضوع تاکید دارند که مدارس فرهنگ برای تحصیل فرید الدین حداد عادل تاسیس نشده اند چرا که در آن زمان حداد عادل دیگر یک دانش آموز دبیرستانی نبوده است.
از طرف دیگر کاربران زیادی از عملکرد مدرسه فرهنگ دفاع کرده و فرهنگ را دبیرستانی با کیفیت و مناسب ارزیابی کردهاند.
حسین دهباشی فعال رسانه ای در این باره نوشته است: «تاسیس دبیرستانِ فرهنگ، از معدود اتفاقاتِ بسیارخوب در علوم انسانی بود که حتما بهتر هم میتوانست/ میتواند باشد. و آقای حدادعادل قطعا بیعیب نیست، اما دستِکم این یکقلم در شمار خدمات ماندگار و ارزشمند او است که کلّی دانشآموختهی باسواد تقدیمِ ایران کرد. این اگر رانت است، بیش باد!»
توضیحات طیبه ماهروزاده
پس از این واکنشها و جنجالها طیبه ماهروزاده با انتشار متنی کوتاه سعی کرد درباره سخنانش توضیح دهد.
او برداشتها از اظهاراتش در برنامه زاویه را "نادرست" خواند و تاکید کرد "تاسیس دبیرستان فرهنگ بعد از فراغت فریدالدین [فریدالدین حداد عادل]از دوره دبیرستان صورت گرفته و وی در این دبیرستان تحصیل نکرده است."
به گفته ماهروزاده اشاره به تحصیل فریدالدین حداد عادل صرفا به منظور "بیان وضعیت نامطلوب رشته علوم انسانی در آن زمان بوده و این مطلب با دقت در صحبت اینجانب به روشنی قابل اثبات است".
این عضو شورای عالی آموزش و پرورش گفته است: «در برنامه به صراحت گفته شد که مدارس دولتی فرهنگ (که تعداد آنها در حال حاضر در حدود یکصد مدرسه تخمین زده میشود و باعث توسعه علوم انسانی شده است) هیچ ارتباطی با موسسه غیرانتفاعی فرهنگ ندارد.»
طيبه ماهروزاده همسر غلامعلي حدادعادل در يک برنامه تلويزيوني ميگويد: «مدرسه غيرانتفاعي تاسيس کرديم چون وقتي پسرم به سن دبيرستان رسيد و ميخواست به رشته علوم انساني برود، مدرسه مناسبي برايش وجود نداشت». تاسيس مدرسه براي تحصيل فرزند عجيب بود و آناني که اين اظهارات را جدا از بحث منافات آن با ساده زيستي بررسي کردند، به بررسي يک گمانه پرداختند و آن هم استفاده انتخاباتي از اظهارات مادر فريد حدادعادل بود. نکته قابل تامل آنجاست که ماهروزاده پس از ايجاد هياهو و حواشي زياد اقدام به توضيح درباره اظهارات خود کرد که شايد براي حضور بيشتر در اخبار بود. او در توضيح اظهارات خود نوشت: «1- تاسيس دبيرستان فرهنگ بعد از فراغت فريدالدين [حداد عادل] از دوره دبيرستان صورت گرفته و وي در اين دبيرستان تحصيل نکرده است. 2-اشاره به تحصيل وي صرفا به منظور بيان وضعيت نامطلوب رشته علوم انساني در آن زمان بوده و اين مطلب با دقت در صحبت اينجانب به روشني قابل اثبات است. 3-در برنامه به صراحت گفته شد که مدارس دولتي فرهنگ (که تعداد آنها در حال حاضر در حدود يکصد مدرسه تخمين زده ميشود و باعث توسعه علوم انساني شده است) هيچ ارتباطي با موسسه غيرانتفاعي فرهنگ ندارد. 4-اينجانب همواره يکي از آثار پربرکت وجود مقام معظم رهبري راهدايت وحمايت ايشان از طرحهاي مختلف علمي وفرهنگي ميدانم وخداوند را سپاس ميگويم که درحوزه علومانساني نيز رهنمودها وهدايت ايشان در تاسيس موسسه فرهنگ (مخصوص علومانساني) بهاحيا و گسترش علوم انساني درايران انجاميد.»
ماهروزاده در راه بهارستان؟
گمانه مطرح شده کانديداتوري طيبه ماهروزاده براي ورود به مجلس يازدهم است. او دکتراي فلسفه تعليم و تربيت با گرايش برنامهريزي درسي از دانشگاه تربيت معلم دارد و سال 86 رسانههايي مانند فردانيوز و فرارو خبري با اين مضمون منتشر کردند: «چندي پيش دارالنشر لبناني الهادي کنفرانس بينالمللي بزرگي را در مورد کتاب جهان عرب در قصر سازمان يونسکو در بيروت ترتيب داده بود. مراسم به پايان رسيد اما ناگهان طيبه ماهروزاده به همراه جمعي از دولتمردان ايراني وارد سالن شده و در رديف نخست نشستند. صاحب مجلس از حضار در حال خروج درخواست کرد بمانند! چراکه همسر رئيس مجلس ايران ميخواهد سخنراني کند! » رويداد24 نوشت؛ شايد آن زمان اولين بار بود که نام او در عرصه سياست ايران شنيده ميشد. اما روز به روز، بيشتر و بيشتر خانم ماهروزاده در مراسمها و برنامهها حضور پيدا کرد به شکلي که امروز حضور و مشاغل او تنه به حضور و مشاغل شوهرش ميزند. بعد از وقايع 88، حداد عادل يکي از افرادي بود که محمود احمدينژاد را تنها نگذاشت و دي ماه 88 طيبه ماهروزاده اعلام کرد نخستين اجلاس بينالمللي تاسيس شبکه زنان دانشمند جهان اسلام با هدف تشکيل اين شبکه با حضور نمايندگان زن دانشمند وزراي آموزش عالي کشورهاي اسلامي در بهمن ماه سال 88 برگزار ميشود. چند روز بعد طيبه و دخترش آزاده شبکه زنان دانشمند مسلمان را ايجاد کردند. حداد عادل در معرفي همسر دخترش گفته بود: «فرزند يکي از خانوادههاي شهيدپرور در آمريکا است!»
انکار لازم نبود؛ عيان است!
رسانههاي همسو با حدادعادل به تکذيب ادعاي همسر او بپردازند مانند انتشار گفتوگوي سايت مشرق با فريد حدادعادل در سال 89. در اين گفتوگو وقتي از او سوال شد دبيرستان کجا بوديد؟ پاسخ داده بود: «به مدرسه شهيد دانش رفتم. در دبيرستان، من با يک پارادوکس مواجه بودم. اشتياق فراوان به خواندن علوم انساني داشتم اما مدرسه رياضي و تجربي بود.» او در اين گفتوگو اشارهاي به تحصيل در مدرسه فرهنگ نکرده است که والدينش از متوليان ساخت و راه اندازي آن هستند! در سال 92 هم فريدالدين حداد عادل ضمن تاکيد بر مخالفت اصلاحطلبان با تاسيس مدارس غيرانتفاعي گفته است: سال 70 رهبري بحث «تهاجم فرهنگي» را مطرح کردند. با طرح مساله تهاجم فرهنگي پدر به اين سوال رسيدند که اگر جنگ فرهنگي در کار است افسر کجاست و سربازش کجاست؟ اينها به رهبري منتقل شد و در يک تعامل ذهني، راهاندازي يک مجموعه مدرسه فقط به عنوان طرح نمونه مورد تاييد قرار گرفت، به اين ترتيب رهبري براي راهاندازي مدارس دخترانه و پسرانه فرهنگ توصيه و راهنمايي و کمک کردند، به طوري که از سال 71 مدرسه فرهنگ پسرانه و از سال 72 مدرسه فرهنگ دخترانه آغاز به کار کرد.
دفاع دولتيها از حدادعادل!
پس از افزايش انتقادات به اظهارات ماهروزاده برخي اعضاي دولت با ورود به موضوع براي پايان حواشي تلاش کردند از جمله حسامالدين آشنا که چنين توئيت کرد: «دکتر حداد عادل براي فرزندش مدرسه نزد، بلکه به عنوان يک پدر، مشکل دانشآموزان مستعد و خانوادههاي علاقهمند به علوم انساني را درک کرد و با تاسيس دبيرستاني غيردولتي، بدون تحميل هزينه بر دولت، الگويي براي مدارس دولتي ايجاد کرد. دکتر غلامعلي حدادعادل از چهرههاي ماندگار و پرفروغ آموزش و پرورش دهههاي اخير در ايران است. قدر خدمات فرهنگي و دانشورانه ايشان در آموزش و پرورش، آموزش عالي، ترجمه قرآن، دايرهالمعارف، فرهنگستانزبان، شوراي عالي انقلاب فرهنگي و دبيرستانهاي فرهنگ هنوز کمشناخته شدهاست. سياسيکاري نکنيم.» يا عليرضا معزي معاون ارتباطات و اطلاعرساني دفتر رئيسجمهوري در رشته توئيتي نوشت: «ميتوانيم منتقد و مخالف جدي عقايد و مواضع سياسي دکتر حداد عادل باشيم، کما اينکه از منتقدان جدي ايشان هستم، اما دليل نميشود تنها 30 ثانيه از يک گفتوگوي مبسوط در خصوص وضعيت آموزشي و رشته علوم انساني در دو دهه پيش را گزينش کنيم و بگوييم صرفا براي تحصيل پسرشان مدرسه تاسيس کردهاند. بد نيست در خصوص تاسيس مدارس پسرانه و دخترانه فرهنگ چند نکته را بدانيم شايد به قضاوتمان کمک کند. 1. خانم ماهروزاده از وضع اسفناک رشته علوم انساني در مدارس آنهم در سالهايي سخن ميگويد که بسياري از نشردهندگان اين ويدئو اساسا آن سالها را درک نکردهاند. 2. دکتر حداد عادل و دکتر ماهروزاده در سالهايي که مدارس علوم انساني فرهنگ را تاسيس کردند، دو چهره صرفا آموزشي و پرورشي بودند و اين اقدامشان اعتباري براي اين رشته در همان سالها محسوب ميشد به گونهاي که اقدام آنان، آغازگر تاسيس مدارس علوم انساني ديگر شد.»
نقش فرزند فتاح چيست؟
واکنشهاي جالبي به اظهارات همسر حدادعادل منتشر شد مانند فرزند رئيس بنياد مستضعفان که سروصداي زيادي کرد. توئيتي که اگر چه خيلي زود پاک شد. سيداميرحسين فتاح، فرزند پرويز فتاح در توئيتي مدعي شد ملک مدرسه فرهنگ متعلق به بنياد مستضعفان است. ملکي که با استناد به اين توئيت سالهاست که برايش اجارهاي پرداخت نميشود. او همچنين تاکيد کرده از خيلي وقت پيش اين مساله در حال پيگيري بوده است. مشخص نيست ادعاهاي مطرح شده در اين توئيت صحت دارد يا خير. شايد اين توئيت حذف شده بخشي از پروژه انتخاباتي باشد
کد مطلب: 414402