دریافت لینک صفحه با کد QR
گزارشی از خرید و فروش حیوانات وحشی؛
آقای قاچاقچی دستگیر شد
5 شهريور 1399 ساعت 10:18
از او میپرسم به غیر از جغد چه حیواناتی برای فروش دارید و او میگوید: «ما شاهین و عقاب هم داریم، اما این حیوانات یک مقدار خشن هستند و برای یک خانم مناسب نیستند. بامزهترین آنها برای یک خانم جغد است. دو تا سوسمار هم داشتیم، یکی 3 متری و دیگری یک متر و بیست سانت که یک نفر هر دو را خرید. ذات سوسمار وحشی است و به همین دلیل هم شرایط خاصی برای نگهداری دارد.
اول شهریورماه بود که آفتاب یزد گزارشی تحت عنوان « عقاب هم دارم اما چون خانم هستید جوجه جغد ببرید!» از خرید و فروش حیوانات وحشی در فضای مجازی، منتشر کرد که البته
این گزارش با واکنشهای بسیاری رو به رو بود. قصه پر غصه
این گزارش قصه پرتکراری است که حیات وحش تنها قربانی آن است و نشان از انسانهایی دارد که از دیدن حیوانات به بند کشیده لذت میبرند. فرق نمیکند حیوان، بچه شانپانزهای باشد که تازه از مادر متولد شده و یا جوجه جغدی که تازه به دنیا آمده است، هر حیوانی که خوی وحشی داشته باشد در بند اسارت قاچاقچیانی قرار میگیرد و به منبع درآمدی برای آنها تبدیل میشود و به قیمتهای گزاف به فروش میرسد. بازاری که انتها ندارد و هر فصل حیوانی تازه متولد شده قربانی آن میشود. البته این خرید و فروشها بازار داغی هم دارد و خیلیها خریدار این حیوانات وحشی هستند که البته کارشناسان بر این باورند خرید و نگهداری از حیوانات وحشی یک دلیل بیشتر ندارد و آن هم جلب توجه و پرکردن خلاءهای شخصیتی افراد است. با این حال، روز گذشته خبرها حاکی از آن بود که قاچاقچی حیات وحش در فضای مجازی بالاخره به دام افتاده است.
گفتگو با یک قاچاقچی
در گزارشی که آفتاب یزد یکم شهریورماه منتشر کرده بود خبرنگار، خودش را به جای مشتری جا زده و به گفتگویی با قاچاقچی حیوانات که در یک صفحه اینستاگرام آگهی فروش حیوانات وحشی مثل عقاب و جغد را داده بود، میپردازد که در ادامه بخشهایی از این گفتگو را میخوانید: «به فرد فروشنده میگویم برای خرید جغد تماس گرفتهام و او توضیح میدهد: «الان به صورت موجود یک نوع جوجه جغد دارم که بهش میگن جغد انبار، پر فروشترین و جزو گرونترین جغدهاست. قیمتش هم خیلی مناسبه؛ همه یک میلیون تومان میفروشند، اما من میدم 600 تومان.»
از او میپرسم چرا به این نوع جغد انبار میگویند؟ فروشنده جواب میدهد: «اسمش جغد است. به این نژاد از جغد میگویند جغد انبار.» درباره شرایط نگهداری جغد از او میپرسم و او پاسخ میدهد: «هیچ شرایط خاصی ندارد. غذای آنها پرندههای کوچک است که باید بگیرید و با استخوان به آنها بدهید بخورند تا کلسیم بدنشان تامین شود. بلدرچین برای آنها بهترین غذاست، شما بلدرچین میگیرید و خرد میکنید و جلوی دهانشان میگیرید تا بخورند. یک بلدرچین کامل که بگیرید حدود ده هزار تومان است و برای 4 روز این جغد کافی است. بلدرچین را با استخوانش له میکنید و جلوی دهانش میگیرید تا بخورد. لازم نیست برای آن موش و حیوانات دیگر بگیرید. در نبود بلدرچین، میتوانید دل و سنگدان به او بدهید، اما این غذا نباید بیشتر از 2 بار در هفته باشد، چون کمبود کلسیم پیدا میکند.» از او میپرسم به غیر از جغد چه حیواناتی برای فروش دارید و او میگوید: «ما شاهین و عقاب هم داریم، اما این حیوانات یک مقدار خشن هستند و برای یک خانم مناسب نیستند. بامزهترین آنها برای یک خانم جغد است. دو تا سوسمار هم داشتیم، یکی 3 متری و دیگری یک متر و بیست سانت که یک نفر هر دو را خرید. ذات سوسمار وحشی است و به همین دلیل هم شرایط خاصی برای نگهداری دارد. آنها را در یک جایی مثل آکواریوم نگهداری میکنند. اگر بخواهید به شما یک جوجه جغد میدهم که به شما وابسته شود و وقتی بزرگ شد دست آموز
میشود. بزرگش هم بخواهید دست آموز دارم اما اگر جوجه ببرید به خودتان وابسته میشود چون جغد یک حیوان احساسی است و به صاحبش وابسته میشود.» در خصوص قیمتها میپرسم و میگوید: «فروش جغد جوجه الان در بین همکاران یک میلیون تومان است، اما من چون بارم زیاد است و میخواهم بارم را سبک کنم 600 هزار تومان گذاشتهام برای فروش. دو هفته دیگر زیر یک میلیون تومان نمیتوانم بدهم، چون بارم سبک میشود. یک ماه دیگر هم کمتر از 5/1 نیست، چون جوجه تمام میشود و دیگر نیست و قیمتها افزایش پیدا میکند. الان بهترین موقع است برای خرید. همین حالا زیر یک میلیون تومان جوجه جغد جایی پیدا نمیکنید.»
از او میپرسم این جغدها پرورشی است یا از طبیعت میگیرید؟ فروشنده در جواب میگوید: «اکثر این حیوانات را از طبیعت میگیریم. جغد پرورشی هم هست، اما قیمت آنها خیلی بیشتر است. برای مثال600 تومان را باید دو میلیون و 500 هزار تومان پول بدهید، چون یک جفت جغد نر و ماده باید یک سال بخورند و بخوابند تا یک فصل جوجه بدهند، به همین دلیل قیمت آنها بیشتر است. اگر بخواهید جغد مینیاتوری هم دارم. کمتر از یک وجب است و همین قدر هم باقی میماند. قیمت آن 800 هزار تومان است چون نسبت به بقیه جمعیتشان کمتر است، کمیابتر هستند و به همین دلیل هم قیمتش بیشتر است. وقتی فصل تمام
میشود قیمتها بالا میرود، من الان خارج از فصل آوردهام.»
از او درباره فصل میپرسم و میگوید: «فصل جوجه جغدها اول بهار است، آن زمان قیمتها پائینتر است. وقتی فصل تمام میشود قیمتها بالاتر میرود. همین جوجه هم که من میدهم 600 هزار تومان یک ماه دیگر زیر 2 میلیون تومان نیست. این نوع جغد
دو بار در سال جوجه میکند یکی اول بهار است که گذشته و دیگری شهریورماه است یعنی الان، یک ماه که بگذرد چون باید برای جوجه 6 ماه دیگر صبر کنیم قیمتها افزایش مییابد.» از او تشکر میکنم و تماس را قطع میکنم اما جست و جویهای بعدی نشان میدهد صفحات زیادی هستند که به همین سبک حیوانات وحشی را برای فروش عرضه میکنند.»
دستگیری آقای قاچاقچی
4 روز پس از مکالمه خبرنگار آفتاب یزد با قاچاقچی و انتشار گزارش مذکور که عکس یک روزنامه آفتاب یزد را هم به خود اختصاص داده بود، این قاچاقچی توسط پلیس دستگیر شد. روز گذشته ارشد یگان محیط زیست استان تهران گفت: «فردی که با استفاده از شیوههای تبلیغاتی مختلف در فضای مجازی اقدام به خرید و فروش گونههای جانوری از جمله پرندگان شکاری میکرد، به دام ماموران افتاد.»
فرهاد زندی با اعلام این خبر اظهار کرد: «این فرد متخلف که از مدتی قبل برابر گزارشات اعلامی و بررسیهای انجام شده، تحت رصد یگان حفاظت محیط زیست استان تهران قرار داشت، روز
گذشته در یکی از میادین منطقه ۲ تهران به همراه سلاح سرد دستگیر و با اعلام جرم و تشکیل پرونده قانونی، تحویل مقامات قضائی شد. در بررسیهای اولیه از این متخلف با نام ع. ق که در هنگام دستگیری یک بهله پرنده شکاری از نوع عقاب طلایی را نیز برای فروش و معامله به همراه داشت، مشخص و محرز شد که وی از مدتها قبل در حوزه خرید و فروش غیرقانونی حیات وحش خصوصاً پرندگان کمیاب و یا در حال انقراض و حمایت شده فعالیت داشته و بخشی از فعالیتهای این متخلف در فضای مجازی و بازار پرندگان خلیج بوده است.»
زندی گفت: «در سالهای اخیر متاسفانه بخشی از جرایم و فعالیتهای قاچاقچیان حیات وحش به صورت سازمان یافته در فضای مجازی بوده و آنها غافل از این موضوع که فضای مجازی نیز به طور دقیق در رصد اطلاعاتی و عملیاتی یگان حفاظت محیط زیست با همکاری پلیس سایبری و دیگر نهادهای مسئول و همکار قراردارد، به معامله میپردازند و در نهایت در دام قانون گرفتار میشوند.»
وی همچنین در خصوص پرنده شکاری مکشوفه هم تصریح کرد: «عقاب طلایی کشف شده از این متخلف نیز برای بررسی وضعیت سلامت به یکی از مراکز نگهداری مجاز حیات وحش در تهران تحویل داده شد تا در صورت برخورداری از سلامت کامل و توان پروازی در آینده نزدیک در زیستگاههای طبیعی استان رهاسازی شود. عقاب طلایی از جمله پرندگان رو به انقراض در ایران است و احتمال از بین رفتن این پرندهی باشکوه وجود دارد، از این رو این پرنده در فهرست سازمان حفاظت محیط زیست ایران قرار دارد و در اختیار داشتن این جاندار برای کسانی که آنرا خرید و فروش و یا نگهداری میکنند، جریمههای سنگین قانونی در پی خواهد داشت. برابر دستور مقام قضائی تحقیقات و بررسیهای بعدی در خصوص این فرد، متعاملین، مخفیگاه و دیگر موضوعات وابسته ادامه دارد.»
قاچاقچیانی که ماستشان را کیسه کردند
در بررسیهای گذشته متوجه شدیم که صفحات زیادی در فضای مجازی مشغول به این نوع فعالیت هستند و حیوانات وحشی خرید و فروش میکنند، اما در پیگیریها و جست و جوهایی که روز گذشته صورت گرفت متوجه شدیم که بخش زیادی از این صفحات بسته شده و اقدام به فعالیت نمیکنند.
با این حال چندی پیش، علیرضا ساجدین مسئول مرکز فوریتهای سایبری سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: «از اواخر سال گذشته با افزایش جرائم محیط زیستی و حساسیت و نگرانی فعالان محیط زیست از تخلفات مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی به ما منتقل شد و یگان حفاظت لازم دانست که مرکزی را راهاندازی کند که با همکاری پلیس فتا جرایم و تخلفات در فضای مجازی را پیگیری شود. در همین راستا، تفاهمنامهای بین سازمان حفاظت محیط زیست و پلیس فتا منعقد شده و بنا شد تخلفات و جرائم مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی شناسایی و پس از تشکیل پرونده به مقام قضائی معرفی شوند. مواردی از قبیل خرید و فروش غیرمجاز گونههای جانوری و گیاهی، نگهداری غیرمجاز حیات وحش، تکثیر و پرورش غیرمجاز حیات وحش، حیوانآزاری، خرید و فروش غیرمجاز سلاح و مهمات و ادوات شکار و صید در فضای مجازی جرم محسوب شده و پس از شناسایی متخلفان به مقام قضائی معرفی خواهند شد.» وی با بیان اینکه همکاری پلیس فتا با سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر ستاد در تمام استانهای کشور آغاز شده میگوید: «پلیس فتا در استانهای کشور با فرماندهان یگان حفاظت محیط زیست در تعامل و هماهنگی است تا پس از رصد تخلفات، اقدامات لازم صورت گیرد. با اینکه مرکز فوریتهای سایبری نوپاست تاکنون پروندههای موفقی داشتهایم. بیش از ۱۰۰ پرونده تخلف را پیگیری کردهایم و بیش از ۵۰ مورد به تشکیل پرونده و ارجاع به مقام قضائی منجر شده که نهایتا صدور رای قضائی را به دنبال داشته و به اخذ ضرر و زیان وارد به محیط زیست انجامیده است.»فراموش نکنیم علاوه بر شکار مجاز و غیرمجاز، قاچاق حیات وحش در حال حاضر یکی از اصلیترین تهدیدها برای بقای جانوران بومی کشور به شمار میرود؛ تجارتی سودآور که حاصل آن، نابودی میراث طبیعی ما برای آیندگان است.
کد مطلب: 424835
کبنانیوز
https://www.kebnanews.ir