به گزارش کبنا، وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) بیش از چهار ماه است که با سرپرست اداره میشود. اواخر اردیبهشت ماه بود که پس از جلسه ستاد تنظیم بازار در پی افزایش قیمت نجومی خودرو و اتخاذ تصمیمات جدیدی در رابطه با قیمت خودرو مبنی بر افزایش ۲۳ درصدی قیمت خودروهای سایپا و ۱۰ درصدی محصولات ایران خودرو، رئیس جمهور با صدور حکمی حسین مدرس خیابانی را به عنوان سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب کرد و رضا رحمانی را از راس این وزارتخانه کنار گذاشت. در نامهای که رحمانی پس از این برکناری منتشر کرد و با توضیحات بعدی دفتر ریاستجمهوری مشخص شد برکناری رحمانی با طرح دولت مبنی بر تشکیل وزارت بازرگانی مرتبط بوده است.
رحمانی در نامهاش مدعی شد واعظی به وی فشار آورده است که با نمایندگان برای رای آوردن تشکیل وزارت بازرگانی لابی کند و از سوی دیگر دفتر رئیسجمهور مدعی شد از رحمانی خواسته شده از نزدیکانش بخواهد علیه این طرح مصاحبه نکنند.به هر حال، بعد از برکناری رضا رحمانی، حسین مدرس خیابانی از سوی رئیس جمهور، به عنوان سرپرست وزارت صمت انتخاب شد و بعد از حدود دو ماه، نامه معرفی او به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت اعلام وصول شد. چهارشنبه ۲۲ مرداد نیز جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی وزارت صمت در صحن علنی مجلس برگزار شد، اما برخلاف انتظارها، مدرس خیابانی نتوانست رای اعتماد مجلس را به دست آورد. از آن تاریخ یعنی ۲۲ مردادماه تاکنون بر مبنای قاعده با اجازه رهبری که البته علنی و رسانهای نشده است جعفر سرقینی بهعنوان سرپرست جدید این وزارتخانه مشغول به کار شده است.
حالا بیش از یک ماه از ۲۲ مرداد ماه گذشته و این وزارتخانه همچنان بلاتکلیف است و تازه گزینه جدید دولت برای وزارت صمت معرفی شده است.
اعلام وصول وزیر پیشنهادی از سوی مجلس چیزی از حواشی گاه و بیگاه پارلمان یازدهم کم نداشت. پس از اعلام وصول این نامه، علیرضا رزم حسینی گزینه معرفی شده وزارت صمت به همراه حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهوری و محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی وارد صحن علنی مجلس شد که اعتراض برخی از نمایندگان را در پی داشت. اعتراض نمایندگان به این بود که حضور رزم حسینی در جلسه خلاف آییننامه است و در این میان علی بابایی نماینده ساری هم با فریادهای خود این موضوع را اعلام کرد و گفت که حضور رزم حسینی در جلسه غیرقانونی است. هرچند برخی از نمایندگان با قرار گرفتن در کنار صندلی این نماینده خواستار آرام شدن وی شدند اما در نهایت رزم حسینی بعد از حضور کوتاه چند دقیقهای در مجلس، جلسه علنی را ترک کرد.
این حواشی یک هفته پیش از جلسه رأی اعتماد به پا شد و معلوم نیست که سهشنبه هفته آینده چه سرنوشتی در انتظار رزم حسینی خواهد بود. محمدحسین فرهنگی سخنگوی هیأت رئیسه که روز سهشنبه به فارس گفته بود جلسه رأی اعتماد چهارشنبه ۹ مهر برگزار میشود، دیروز به ایرنا گفته که جلسه رأی اعتماد روز سهشنبه ۸ مهر برگزار خواهد شد. البته از همین حالا بحث بر سر آمدن یا نیامدن رئیس جمهوری در جلسهای که باید یک ساعت در دفاع از وزیر پیشنهادی خود سخنرانی کند، مطرح است. چرا که در زمان معرفی مدرس خیابانی به عنوان وزیر پیشنهادی صمت، رئیس جمهوری بنا به توصیه ستاد ملی مقابله با کرونا از حضور در پارلمان خودداری کرد و همین امر با انتقاد نمایندگان روبهرو شده بود. بلاتکلیفی بلند مدت این وزارتخانه عریض و طویل از طرفی گمانهزنیهایی مبنی بر لابیگری برای انتخاب وزیر را در رسانهها ایجاد کرده است. نبود وزیر در راس وزارتخانهای به این گستردگی باعث میشود روند سیاستگذاری در ردههای عالی و میانی وزارت صمت دچار اختلال و نا به سامانی شود. آن هم در شرایط کنونی که تحریم و کرونا وضعیتی خاص برای کشور پدید آورده است و بر اهمیت نقش این وزارتخانه میافزاید.
در یکماه اخیر بازار خودرو و بازارهای دیگری دستخوش افزایش قیمت شدند که هر دو به مدیریت وزارت صمت نیاز داشتند که تاکنون محقق نشده است.
از سوی دیگر بازرگانی خارجی کشور در شرایط تحریمی نیاز به حمایت و مدیریت این وزارتخانه دارد که آن هم روی زمین مانده است. بلاتکلیفی چندماهه این وزارتخانه مهم در شرایط تحریمی باعث اعتراض برخی از فعالان اقتصادی شده است.
مثلا حسین سلاحورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران چند روز پیش با مخاطب قرار دادن روحانی و جهانگیری در توییتر نوشت: «اگر معتقد هستید وزارت صمت به صورت کلی یک تشکیلات زائد و بیفایده است، چرا منحل نمیکنید تا باری از دوش خزانه کشور برداشته شود؟ اگر واقعاً فکر میکنید ارزش و کارکردی دارد، چرا باید در این شرایط حساس برای یک زمان طولانی بدون وزیر و بلاتکلیف بماند؟»
در یک مورد هم هیئت رئیسه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران طی بیانیهای از رئیس جمهور خواست معرفی وزیر صمت را به عنوان اولین دغدغه و اولویت کاری خود تلقی کند.
غلامرضا شجاع مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان نیز گفته است: در ماههای اخیر، تولیدکنندگان بخشهای مختلف از جمله حوزه چاپ دچار بلاتکلیفی شدهاند، بسیاری از کارها نیمهتمام باقی مانده و مشخص نیست چه زمانی تکلیف این وزارتخانه روشن میشود.
وی تاکید کرد: بسیاری از صنایع و تولیدیها از جمله همکاران ما دچار مشکل شدهاند؛ اکنون حدود ۲۰ سازمان زیرمجموعه مستقیم با این وزارتخانه که یکی از وزارتخانههای مهم اقتصادی کشور است، هستند، زیرا بخشهای مختلف مانند صنعت، معدن و تجارت را در بر میگیرد.
حجتاله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در گفتوگویی با اشاره به ضرورت معرفی هرچه سریعتر وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، گفته است: دولت با بیتوجهی نسبت به معرفی وزیر پیشنهادی صمت زمینه تشدید نابسامانی در بازار و نوسانات قیمتی کالاها را فراهم کرده است؛ از آنجایی که این وزارتخانه بدون سکاندار اداره میشود، تنظیم بازار و جلوگیری از گرانیها به حال خود رها شده است.
نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی افزوده است: از ۲۲ اردیبهشت ماه، وزارت صمت که با چالشهای جدی بازار در انواع کالا از جمله قیمت مواد غذایی، خودرو، کالاهای مصرفی، مواد اولیه تولیدکنندگان و صادارت و واردات روبه رو است، بدون وزیر مانده، اگر این موضوع ادامه داشته باشد بازار کالاها شاهد نابسامانی بیشتر خواهد بود و کسی نیز پاسخگو نیست.
بالاخره اول مهر ماه پس از کش و قوسهای فراوان حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رییسجمهوری خبر داد علی رزم حسینی به عنوان گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی مسوولیت وزارت صمت به مجلس شورای اسلامی معرفی شده است. رزمحسینی ازجمله چهرههایی بود که اسحاق جهانگیری از او برای تصدی این مسوولیت حمایت میکرد. این در حالی بود که گزینه محمود واعظی مدرس خیابانی بود که نتوانست از مجلس رای اعتماد بگیرد.
با صحبتهای دیروز حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهوری به نظر میرسد برای حل این مشکل قرار است راه چارهای اندیشیده شود. امیری که پس از پارلمان به پاستور رفته بود و در جلسه روز چهارشنبه هیأت دولت شرکت کرد در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی مبنی بر حضور رئیس جمهوری در جلسه رأی اعتماد وزیر پیشنهادی صمت گفت: حضور رئیس جمهوری در جلسه رأی اعتماد وزیر پیشنهادی بستگی به نظر ستاد ملی مبارزه با کرونا دارد.
به گزارش ایرنا، او در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر امکان حضور رئیس جمهوری در جلسه رأی اعتماد وزیر پیشنهادی به صورت ویدیوکنفرانس گفت: اینکه رئیس جمهوری در این جلسه به صورت ویدیوکنفرانس شرکت کنند بستگی به توافق ما با مجلس دارد. فکر نمیکنم از جهت شرکت رئیس جمهوری در جلسه رأی اعتماد به شکل ویدیوکنفرانس مشکلی وجود داشته باشد اما این موضوع بستگی به توافق دولت و مجلس دارد.
امیری همچنین رأی اعتماد بالا به وزیر پیشنهادی صمت را دلگرمکننده دانست و گفت: قطعاً رأی بالا به علیرضا رزمحسینی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت میتواند وی را در انجام وظایفش دلگرمتر کند و از عهده مشکلاتی که حل آنها وابسته به این وزارتخانه است،برآید.
جنجال بیجهت بر سر دوتابعیتی
اما برخلاف فضای دیروز مجلس که با فریادهای یکی دو نفر از نمایندگان، حضور رزم حسینی به حاشیه رفت، به نظر نمیرسد که نظر اکثریت نمایندگان در مخالفت با وزیر پیشنهادی صمت باشد.
حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به شایعات مطرح شده درباره دوتابعیتی بودن وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: بنده در دوره دهم مجلس، عضو گروه تحقیق و تفحص از دوتابعیتیها بودم و ریاست این گروه هم برعهده آقای کریمی قدوسی بود.
او اضافه کرد: به عنوان عضو گروه تحقیق و تفحص از دوتابعیتیها در مجلس دهم و اکنون به عنوان رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعلام میکنم که طبق بررسیهای انجام گرفته در هیأت تحقیق و تفحص و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، دوتابعیتی بودن وزیر پیشنهادی صمت کذب محض است.
کاظم دلخوش نماینده صومعه سرا هم در دفاع از وزیر پیشنهادی صمت گفت: رزمحسینی فردی است که درد مردم و مشکلات اقتصادی را میفهمد و میتواند از عهده وضعیت فعلی بازار برآید. شاهد این موضوع نیز وضعیت اداره استانهای کرمان و خراسان رضوی است که نمایندگان این دو استان از او استقبال میکنند. رزمحسینی دارای قابلیت داشتن تعامل زیاد با نمایندگان و مجلس شورای اسلامی است، فکر میکنم ایشان میتواند از مجلس رأی اعتماد بگیرد.
پیش بینی رئیس کمیسیون اقتصادی
اعلام موضع رئیس کمیسیون اقتصادی در حمایت از وزیر پیشنهادی اما حکایت از آن دارد که رزم حسینی از شانس بالایی برای رأی اعتماد گرفتن برخوردار است. محمدرضا پور ابراهیمی که روز گذشته وزیر پیشنهادی را در صحن علنی همراهی کرده بود، در گفت و گو با « ایران» گفت: با توجه به شناختی که از سابقه آقای رزم حسینی دارم حمایت خودم را از ایشان اعلام میکنم. آقای رزم حسینی در دوران دفاع مقدس جانشین سردار سلیمانی فرمانده لشکر ثارالله بوده که ما هم تجربه حضور در محضر ایشان را داشتهایم. بعد از دفاع مقدس هم تلاش ایشان همواره برای توسعه و آبادانی کشور بوده است.
نماینده کرمان افزود: حضور ایشان در دولت و استانداری کرمان به اذعان مجمع نمایندگان استان کرمان مثبت بوده همان گونه که این عملکرد در استانداری خراسان رضوی هم بر اساس گزارشهای نمایندگان این استان قابل دفاع است. به گفته پورابراهیمی گزینه پیشنهادی برای وزارت صمت یک نیروی جهادی با قدرت ابتکار و ابداع و اشراف در حوزههای صنعت و تجارت و بازرگانی است.
رئیس کمیسیون اقتصادی تأکید دارد که در شرایط فعلی کشور حضور رزم حسینی در دولت حتماً مفید فایده خواهد بود. او افزود: اولویتهایمان را هم به ایشان اعلام کردهایم که در رأس آنها تنظیم بازار در حوزههای مختلف است و فکر میکنیم ایشان این توانمندی را دارد که در سال آخر دولت در این حوزه بتواند موفق عمل کند. پور ابراهیمی گفت: ارزیابی ما این است که رزمحسینی با رأی بالا وزیر میشود و بعد از آن هم حتماً برای پیشبرد برنامههایش به او کمک خواهیم کرد.
رزم حسینی کیست؟
رزم حسینی متولد ۱۳۴۰ در کرمان و از رزمندگان دفاع مقدس و دارای سابقه خدمت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. او پس از خروج از سپاه به فعالیت اقتصادی روی آورد. وی که مدرک کارشناسی علوم اقتصادی و بازرگانی خود را از دانشگاه شهید باهنر کرمان گرفته عضویت در هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری و توسعه استان کرمان، مدیر عاملی و ریاست هیات مدیره مجتمع صنعتی کرمان و مدیر عاملی شرکت ماشین آلات راهسازی کرمان را تجربه کرده است.
از جمله سوابق اجرایی علیرضا رزمحسینی میتوان به قائممقامی فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله کرمان اشاره کرد؛ لشکری که این روزها به نام لشکر قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس جمهوری اسلامی شناخته میشود. او همچنین جانشین عملیات قرارگاه خاتمالانبیا، ریاست ستاد فرماندهی سپاه هشتم صاحبالزمان (عج) در دوران جنگ، مدیرعاملی مجتمع صنعتی و شرکت ماشینآلات راهسازی، عضو هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری و توسعه استان کرمان، مشاور بازرگانی بنیاد مستضعفان، مدیرعامل شرکتهای تکنوپروم، کاترپیلار تکنوپروم، جنرال تریدینگ، رییس انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشینآلات ساختمانی و معدنی کشور و استانداری کرمان بوده که در دولت دوازدهم به عنوان استاندار خراسان رضوی مشغول فعالیت بود. رزمحسینی همچنین در جریان عملیات خیبر که این روزها بار دیگر حرف و حدیثهایی دربارهاش مطرح شده، مجروح و جانباز شد همچنین از سوی عالیترین مقام جمهوری اسلامی نشان فتح دریافت کرد.
بسیاری معرفی رزم حسینی به عنوان استاندار کرمان را به رابطه خوب او با سردار حاج قاسم سلیمانی مرتبط میدانند، همانطور که آیت الله جعفری، امام جمعه پیشین کرمان فروردین ۹۳ در این زمینه گفته بود که گزینههای مختلفی برای تصدی استانداری کرمان مطرح بود که روزی رییس مجمع نمایندگان استان (در آن زمان محمد مهدی زاهدی، نماینده اصولگرای کرمان در مجلس رییس مجمع نمایندگان بود) در تماسی تلفنی عنوان کرد با استمداد از حاج قاسم سلیمانی، وی رزمحسینی را به عنوان گزینه مناسب برای این مسئولیت معرفی کرده است. به لحاظ اینکه حاج قاسم سلیمانی این گزینه ارزنده را مطرح و معرفی کرد، جای تقدیر و تشکر دارد.
اما سردار سلیمانی به طور مشخص در این باره اظهار نظری نکرده بود. اما برخی میگویند سردار سلیمانی ۲۱ مرداد ۹۴ در همایش دفاع مقدس، شهدا و ایثارگران در برج میلاد تهران با گفتن اینکه «آقای رزم حسینی شهید زنده کشور به حساب میآید» حمایت خود را از او نشان داده است.
اما در نهایت حمایت سردار سلیمانی از رزم حسینی تکذیب شد.
ولی رزم حسینی هنگامی که استاندار کرمان بود با حواشی مواجه شد که موجب استعفایش شد. اوایل سال ۹۷ بود که یک توییت در شبکه اجتماعی توییتر باعث شد تا پنجمین سال استانداری علیرضا رزم حسینی در کرمان برای او پرحاشیه شود.
فروردین ماه آن سال یک روزنامه نگار اصلاح طلب در توییترش نوشت: استاندار کرمان سه هفته ست رفته کانادا چرا؟ زن و بچه ساکن کانادا هستند! سوال: خود استاندار هم دو تابعیتی ست؟
از آن پس جنجال دو تابعیتی بودن رزم حسینی شکل گرفت. آنچه از سوی دو مقام مسئول تکذیب شد. چنانچه حجت الاسلام محمد محمودآبادی، مدیرکل حوزه استانداری کرمان همان وقت به «آفتاب یزد» گفت: شایعاتی که درباره دوتابعیتی بودن استاندار کرمان گفته میشود کاملا بیاساس است.
سال ۹۵ هم هم رحمانی فضلی، وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره دوتابعیتی بودن رزم حسینی، این موضوع را تکذیب کرد.
حالا در شرایطی که رزم حسینی به عنوان گزینه جدید وزارت صمت معرفی شده بار دیگر گروهی از فعالان رسانهای دوتابعیتی بودن او را به عنوان نقطه ضعف او مطرح کردند. این گروه که صبا آذرپیک نیز جزء آنهاست او را نماینده مافیای معادن کرمان برمیشمرند.
این درحالی است که برخی منابع خبری از شانس بالای رزمحسینی برای رسیدن به کرسی ریاست وزارت صمت خبر میدهند. به گفته آنها، معرفی علیرضا رزم حسینی به عنوان استانداری که کارنامه اقتصادی موفقی دارد، مورد تایید بزرگانی از جریان اصولگرا است. همچنین اینکه او یار و همراه سردار سلیمانی بوده، میتواند مجلس را برای هرگونه بهانه جویی و تقابلی، خلع سلاح کند و خاطر دولت را از آزمون رای اعتماد به وزیر صمت آسوده سازد.
گروهی دیگر نیز از روابط به نسبت خوب رزم حسینی با نمایندگان لیست موسوم به «هو المطلوب» به دلیل فعالیتهای او در مشهد خبر میدهند. به گفته آنها، با توجه به حضور یکی از اعضای این فهرست انتخاباتی یعنی امیرحسین قاضیزاده هاشمی در کرسی نایبرییسی مجلس، احتمال رای موافقت مجلس به وزارت او افزایش پیدا میکند.
اما عملکرد چندین ماهه مجلس یازدهم نشان داده است که این مجلس روحیهای غیرقابل پیش بینی دارد. از این رو، باز باید منتظر ماند و دید کار سخت دولت در حمایت از گزینه پیشنهادیاش در مجلس چه سرانجامی مییابد.