کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

بررسی صلاحیت پاستورنشینان پیشنهادی در ایستگاه بهارستان؛

ناپخته‌هاي کابینه پیشنهادی راي مي‌آورند؟

30 مرداد 1400 ساعت 2:35

زمانی که رئیس دولت سیزدهم در انتخابات خرداد 1400 برگزیده شد، بارها از دو موضوع سخن به میان آمد؛ یکی آنکه او رئیس جمهوری مستقل است و دوم اینکه به فکر تشکیل دولتی فراجناحی برای رفع مشکلات مردم است. اقدامات اولیه ایشان پیش و البته چند روز پس از انتخابات، برخی را به این نتیجه رساند که باید زمان بیشتری به آقای رئیسی داد چرا که وی گام‌های مثبتی دراین عرصه برداشته است.


زمانی که رئیس دولت سیزدهم در انتخابات خرداد 1400 برگزیده شد، بارها از دو موضوع سخن به میان آمد؛ یکی آنکه او رئیس جمهوری مستقل است و دوم اینکه به فکر تشکیل دولتی فراجناحی برای رفع مشکلات مردم است. اقدامات اولیه ایشان پیش و البته چند روز پس از انتخابات، برخی را به این نتیجه رساند که باید زمان بیشتری به آقای رئیسی داد چرا که وی گام‌های مثبتی دراین عرصه برداشته است.
به گزارش کبنا، سیدابراهیم رئیسی در دیدار با برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب، جلسه‌ای که با نامزدهای انتخاباتی داشت و سپس تماس‌های متعددی که از دفتر او با بعضی چهره‌های خاص جریان اصلاح‌طلب و یا حتی کسانی که سابقه زندان داشتند گرفته شد و درخواست از آن‌ها برای بیان پیشنهادات راهبردی شان برای سال‌های پیش رو، این گمانه زنی را مطرح کرد که چه بسا دولت او مشتمل بر چهره‌هایی فراجناحی و بعضا حتی مخالف، برای حل مشکلات کشور باشد. عده‌ای هم این مسئله را مطرح کردند که او درصدد به‌دست آوردن دل واجدین شرایطی است که به او رای نداده‌اند و برای اطمینان خاطر همه مردم، خود را از توجه صرف به جناح خاصی برحذر داشته و سعی خواهد کرد با توجه به مسائل پیش آمده چیزی شبیه دولت آشتی ملی را تشکیل دهد. در این میان البته که برخی از جریانات اصلاح‌طلب نیز به امید این موضوع دل به سهم خواهی از کابینه رئیسی خوش کرده بودند و چه بسا اینکه وی در انتخاب کابینه‌اش از اصلاح‌طلبان یا از برخی وزرای دولت روحانی هم استفاده کند. اما در نهایت معرفی کابینه رئیسی یک شوک برای کسانی بود که تصورش داشتند ایشان به میل آن‌ها رفتار کند. کابینه‌ای نه چندان شناخته شده از برخی مدیران دولت‌های نهم و دهم  یا بعضا برخی از وزرای آن دوره در کنار برخی چهره‌ها از قوه قضائیه و آستان قدس و برخی بخش‌های دیگر. در نگاه نخست این کابینه با آنچه که به عنوان «ایران قوی» از آن بر شمرده ‌می‌‌شد، انطباق لازم را ندارد. بسیاری معتقدند که برخی انتخاب‌ها، هم به خود آقای رئیسی ضربه خواهد زد و هم جریان اصولگرایی که با توجه به همسویی تما‌می‌‌بخش‌های ساختار، بهانه‌ای برای عدم موفقیت‌ها در چند سال آینده ندارد. حتی بعید نیست مجلس انقلابی به چند نفر از اعضای کابینه رای اعتماد ندهد. در این میان توجه به برخی از وزرا به دلیل شرایط کشور و همین‌طور نگرانی نخبگان از محدود شدن در دولت آینده بیشتر در چشم  بود. اما این وزرای پیشنهادی تا به اینجای کار مردم را در این حوزه‌ها خیلی امیدوار نکرده‌اند.


رئیسی در چنین شرایط حیاتی که کشور تشنه واکسیناسیون است، برای وزارت بهداشت بهرام‌عین اللهی یکی از امضا کنندگان نامه 2500 نفره به دولت روحانی با مضمون تحدید ورود برخی واکسن‌های خارجی به ایران را، به‌عنوان وزیر پیشنهادی معرفی کرد. در آن نامه صراحتا به فایزر و مدرنا اشاره شده و گفته شده در سلامت و کارآیی آن‌ها شک و شبهه است و دولت باید قبل از ورود به اینکه چه واکسنی به کشور می‌آورد، دقت کند، موضوعی که اکنون به یکی از بحث برانگیزترین اتفاقات کشور در مهار کرونا تبدیل شده تا جایی که در آشوب موج پنجم کرونا از صدور مجوز ورود فایزر و مدرنا سخن گفته ‌می‌‌شود، آن هم بعد از چند ماه. با توجه به وضعیت اقتصاد کشور نیز بسیاری به دنبال معرفی چهره‌ای توانمندتر برای وزارت اقتصاد بودند و او از میان همه، خاندوزی که هم اکنون نماینده مجلس است را برگزید. جالب اینکه خاندوزی خود یکی از مخالفان لوایح مرتبط با FATF است و حال کارشناسان براین عقیده‌اند برای تبادلات مالی و اقتصادی نیاز به پذیرش FATF است، اما وزیر پیشنهادی اقتصاد چنین عقیده‌ای ندارد. معضل دیگر کشور کمبوداشتغال است و وعده‌هایی برای حل آن. حال آنکه رئیس جمهور در اینباره  حجت عبدالمالکی را انتخاب کرد کسی که از اعضای شورای مرکزی جبهه انقلاب اسلا‌می‌‌است و او هم از مخالفان FATF.

کابینه پیشنهادی سیزدهم و جو مثبت بهارستان
صلاحیت وزرای کابینه سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی در حالی در مجلس بررسی خواهد شد که براساس مجموع اظهارات نمایندگان، دیدگاه مثبت و قابل قبولی درباره برنامه‌های وزرای پیشنهادی بر جو بهارستان حاکم است که نشان دهنده تعامل دوقوه به منظور تسریع در بهبود شرایط کشور است.
به گزارش خبرنگار سیای ایرنا، اسامی ۱۹ وزیر پیشنهادی آیت الله «سیدابراهیم رییسی» رییس جمهوری ۲۰ مردادماه به مجلس اعلام شد و با توجه به پایان ساعات کاری نمایندگان، اعلام وصول رسمی آن از سوی «محمدباقر قالیباف» رییس مجلس، روز شنبه ۲۳ مرداد در جلسه علنی بهارستان صورت گرفت. پس از این و بر اساس قانون، وزرای پیشنهادی با حضور در کمیسیون های مختلف، فراکسیون‌ها و مجامع استانی مجلس دیدگاه‌ها، برنامه‌ها و اولویت های خود در اداره وزارتخانه را به اطلاع و استماع نمایندگان مجلس رساندند. این برنامه فشرده پس از نزدیک به ۳۰۰ نشست کمیسیون‌ها با حضور وزاری پیشنهادی، روز سه شنبه به پایان رسید و جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی رییس جمهوری از فردا- شنبه- با بررسی صلاحیت «حسین باغگلی» وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و قرائت گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس درباره وی، آغاز می‌شود.
این جلسات براساس اعلام هیات رییسه جلسات بررسی صلاحیت به صورت دو شیفت برگزار خواهد شد و این جلسات بدون نطق میان دستور تا روز سه شنبه ادامه می یابد. پس از پایان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، رای گیری کلی برای وزرای پیشنهادی در جلسه علنی انجام می‌شود که تاکنون تصمیم بر برگزاری این رای گیری به صورت الکترونیکی بوده است. پس از پایان رای گیری نتایج رای نمایندگان مجلس به هریک از وزرای پیشنهادی اعلام خواهد شد.
گرچه پیش بینی آرای نمایندگان با توجه به اهمیت بررسی صلاحیت وزرا، امکان پذیر نیست اما می‌توان بر اساس گفت و گوهای متعدد رسانه‌ها با نمایندگان کمیسیون‌های مختلف از یک سو و همسویی سیاسی و فکری بسیاری از نمایندگان با رییس جمهوری و وزرای پیشنهادی وی، برداشت‌های مثبت و قابل قبول از دیدگاه نمایندگان به کلیت کابینه داشت.
گمانه زنی‌های رسانه ای درباره رای اعتماد به کابینه
نام‌های بسیاری روز سه شنبه هفته بعد از فهرست معرفی شده رییس جمهوری به کابینه، وزیر دولت سیزدهم خواهند بود. این گزاره ای است که بسیاری از تحلیلگران سیاسی بر آن توافق و تاکید دارند. این میان اما برخی گمانه زنی‌ها هم درباره احتمال رای نیاوردن برخی از گزینه های پیشنهادی هم حکایت دارد. بر اساس آنچه در اظهارات و گفت و گوهای نمایندگان مجلس درباره وزرای پیشنهادی محسوس است، می‌توان دریافت که گزینه‌ها معرفی شده برای وزارتخانه های سیاسی؛ مانند وزارت کشور، امورخارجه، اطلاعات، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بیشترین اقبال را در بین نمایندگان مجلس دارا هستند. وزرای پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، گردشگری و صنایع دستی هم در اظهارات نمایندگان توانسته اند طی روزهای گذشته در کمیسیون ها، نظر مثبت نمایندگان را به دست آوردند. وزاری اقتصادی دولت هم با توجه به برنامه‌هایی که در کمیسیون های مختلف ارائه دادند از سوی نمایندگان مورد تایید قرار گرفتند.
شناخت از حوزه وزارتخانه و ضرورت های آن و نیز تعامل با مجلس برای همکاری های تاثیرگذار از مهمترین انتظارات نمایندگان از وزرای پیشنهادی بود که در کنار آن می‌توان به دغدغه هایی چون اعتقاد به تلاش جهادی و شتاب در مسیر بهبود شرایط کشور از سوی اعضای قوه مقننه اشاره کرد. دیدگاه مثبت نمایندگان به کلیت کابینه از فردا و با بررسی صلاحیت آنها ملموس تر خواهد بود و این میان دولت امیدوار است، کابینه بی توجه به برخی سهم خواهی های سیاسی و کارشکنی ها از مجلس رای اعتماد بگیرد.

رییس جمهوری مردان دولت خود را بر پایه یک تفکر مشخص و با توجه به شرایط کنونی کشور برگزیده و به مجلس معرفی کرده است؛ بر همین اساس موضوع اخذ رای اعتماد تمامی اعضا به عنوان مهره‌های مشخص شطرنج برنامه‌های دولت سیزدهم؛ اهمیت ویژه دارد. تاکید بر اهمیت رای آوردن کل لیست کابینه از آن روست که چنین رایی برای حفظ انسجام تیمی دولت و برهم نخوردن پیوستگی کاری میان اعضای پیشنهادی در مقطع کنونی ضروری به نظر می‌رسد.
نمره قبولی وزرای جوان پیشنهادی در اظهارات نمایندگان
همزمان با حضور و ارائه برنامه‌های وزرای پیشنهادی در کمیسیون های مختلف مجلس، نمایندگان عضو ضمن تشریح برخی از محورهای این برنامه ها درباره وزیر پیشنهادی هم ابراز نظر کردند. برآیند این اظهارات را می توان مثبت ارزیابی کرد. بسیاری از نمایندگان برنامه های ارائه شده از سوی گزینه‌های پیشنهادی را منطقی و کارشناسی شده و همسو با دغدغه های نمایندگان و ضرورت های کشور توصیف کردند.
حجت الاسلام «مجید نصیرایی» سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس «عزت الله ضرغامی» گزینه پیشنهادی وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی را مدیری تحول‌آفرین دانسته و گفته است: «او برای حمایت از فعالان صنعت گردشگری و تولیدکنندگان صنایع‌دستی در مقابله با کرونا برنامه دارد.»
«محمد مهدی مفتح» سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم از انتظار نمایندگان برای تشکیل وزارتخانه فعال و پویای اقتصاد با حضور «احسان خاندوزی» گزینه پیشنهادی این وزارتخانه سخن گفت. «محمد مهدی اسماعیلی» وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بر اساس اظهارات نمایندگان و اعضای کمیسیون‌های مختلف، دارای ویژگی‌هایی است که وی را برای احراز پست وزارت گزینه مناسبی ساخته است.
جوان، فعال، خلاق و با برنامه‌ بودن هم از ویژگی هایی است که احمد حسین فلاحی نماینده مجلس؛ «حسین باغگلی» وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش را به سبب دارا بودن آن ها می تواند نظر مثبت مجلس را برای تصدی پست وزارت احراز کند.
«فداحسین مالکی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم «حسین امیرعبداللهیان» وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه را از چهره‌های خوشنام، فعال و پرانرژی وزارت خارجه و دستگاه دیپلماسی معرفی وتصریح کرده است، امیرعبداللهیان بیشترین رای اعتماد را در سبد آرای خود دارد.
«عبدالجلال ایری» سخنگوی این کمیسیون هم درباره وزیران کشاورزی، راه و شهرسازی و نیرو از رای مثبت قاطعانه سخن گفته و تصریح کرده است: «با توجه به ارزیابی برنامه‌ها و رای نمایندگان وزرای مذکور، مورد تایید کمیسیون عمران قرار گرفتند.
جوان بودن کابینه معرفی شده از سوی رییس جمهوری به نظر می‌رسد از سوی اعضای کمیسیون‌های مجلس به عنوان نقطه قوت هیات دولت پیشنهادی، مورد توجه و ارزیابی قرار گرفته است. از سوی دیگر به برخی گزینه های معرفی شده به سبب عدم حضور در پست های اجرایی هم انتقاداتی وارد شد که به نظر می رسد با توجه به امکان بهره گیری از تجارب مدیران میانی، نمایندگان درباره وزرایی که سابقه اجرایی چندانی ندارند، تصمیم منصفانه تری بگیرند.
شتاب برای حل مشکلات کشور
تعدد چالش های اقتصادی و اجتماعی و حتی سیاسی و فرهنگی در کشور، تشکیل کابینه و آغاز به کار وزرای همسو با رییس جمهوری را از اصلی ترین اولویت ها قرار داده است. همانگونه که رهبر معظم انقلاب در مراسم روز تنفیذ آیت الله رییسی تاکید کردند؛ تشکیل کابینه باید با سرعت انجام شود تا با آغاز به کار وزارتخانه ها انسجام به تصمیمات بازگشته و دولت با تمام توان در مسیر برنامه ها و وعده های خود گام بردارد.

برنامه جنجالی 
با توجه به نگاه معمول اصولگرایان بسیاری چشم به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهادی دوخته بودند. موضوع مطبوعات و رسانه‌ها و اینکه آیا فعالیت‌های آن‌ها محدود‌تر خواهد شد و یا عرصه فرهنگ و هنر دچار خط قرمزهای بیشتر ‌می‌‌شود، از جمله مسائلی بود که فعالان در این عرصه‌ها و مردم به‌شدت در مورد آن سوال ‌می‌‌کردند، حال آنکه وزیر پیشنهادی رئیسی با برنامه خود حتی شرایطی خاص از تصور را پیش روی آینده این حوزه‌ها گذاشته است. برنامه او باعث شده تا هنوز بر مسند ننشسته واکنش نشان دهند و اظهارات او را غیرمنطبق با این حوزه بدانند وحتی قیاس‌هایی را انجام دهند. محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ رئیسی مثلا خانه سینما را فاقد وجاهت قانونی معرفی ‌می‌‌کند و به شدت از فیلم‌های ساخته شده انتقاد دارد  و حتی از ضرورت برخورد با برخی هم ‌می‌‌گوید. او درتوضیح ضعف‌های موجود در این عرصه آورده است: تولید فیلم‌های ضدارزش، غیر انقلابی و غیراخلاقی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد، عدم اتخاذ موضع شفاف و برخورد در برابر فعالیت محکومان امنیتی و چهره‌های سینمایی همسو با اهداف دشمنان، اثرگذاری زیاد جشنواره‌های خارجی بر تولیدات سینمایی داخلی، اعطای کمک‌های مالی به تولیدات سینمایی ناهمسو با انقلاب اسلا‌می‌‌و همچنین اعطای کمک‌های مالی به خانه سینما که فاقد وجاهت قانونی بوده و معدل فعالیت‌های آن در جبهه فرهنگی معارض انقلاب اسلا‌می‌‌دیده می‌شود... اسماعیلی همچنین اشاره کرده است که در سال ۱۳۹۷، از ۷۷ فیلم رصد و تحلیل شده، ۵۹ فیلم مروج سبک زندگی غیر اسلا‌می‌‌ایرانی و تخریب کننده انقلاب اسلامی، ۶۱ فیلم ارائه کننده تصویر مثبت از زن بی‌حیا، ۵۰ فیلم سیاه‌نما و ناامیدکننده، ۶۰ فیلم مروج وادادگی و تحقیر ملی، ۵۵ فیلم القا کننده واگرایی دینی و ملی و قانون‌گریزی و نمایش ناکارآمدی نهاد‌ها بوده‌اند.
 دیوار کج تا ثریا؟
البته که این اظهارات بی پاسخ نبوده و واکنش جدی ناشی از انتقاد برخی از بازیگران و کارگردانان مطرح کشور و یا نهادهایی مانند خانه تئاتر را به همراه داشته است. در حالی وزیر پیشنهادی از عدم توجه فیلمسازان به علاقه مخاطبان دراین سال‌ها گلایه دارد که گویی ایده خود را به عنوان عامه قلمداد کرده و عرصه فیلمسازی را گویی تنها از نگاه سیاسی ‌می‌‌بیند و هرچیزی خارج از این دایره را سیاه‌نمایی و....(!) اظهاراتی به شدت خاص از وزیری که باید عرصه‌ها را هرچه بیشتر باز بگذارد تا خلاقیت‌ها رشد پیدا کنند. حال آنکه در ظاهر او شمشیر را از رو بسته است شود. البته آقای وزیر پیشنهادی ملاک سنجشش درباره نگاهی که به فیلم‌های ساخته شده داشته را نیز بیان نکرده‌. ‌پرسش اساسی از رئیس جمهور این است که آیا ایرانی قوی و آباد و رفع همه مشکلات با چنین رویکردی که این وزرای پیشنهادی داشته‌اند در عمل  تحقق می‌یابد؟ وزیر بهداشتی که برای واردات واکسن شرط تعیین کرده بود و یا وزیر اقتصادی که مخالف FATF است و یا وزیر فرهنگی که از قرار دنبال فضای خاص برای خیلی از فیلم‌ها و ساخته‌های هنری و فرهنگی آینده است، احتمالا بیشتر به آنتی وزیرشباهت دارند. از همین رو آقای رئیسی باید امیدوار باشد که برخی وزرای پیشنهادی رای اعتماد نیاورند تا او فرصت تجدید نظر جدی در انتخاب برخی اعضای کلیدی کابینه خود به دست آورد وگرنه با این وضع تا ثریا دیوار کج خواهد رفت.

 

 


کد مطلب: 438049

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/438049/ناپخته-هاي-کابینه-پیشنهادی-راي-مي-آورند

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1