کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

طبق بررسی پژوهشگران؛

خطر «لامبدا» جدی است / راه‌های مقابله با سویه‌های جدید کرونا

1 شهريور 1400 ساعت 22:57

«وقوع پیک ششم و یکی‌شدن پیک پنجم و ششم، بستگی به شرایط و نحوه کنترل‌ و محدودیت‌ها دارد اما بر کسی پوشیده نیست که‌ خطر فراگیری سویه لامبدا جدی است. بنابراین باید در کنار در نظر گرفتن محدودیت‌ها، روند واکسیناسیون را در کشور بهبود بخشید و شهروندان را در برابر کرونا واکسینه کرد.»


«وقوع پیک ششم و یکی‌شدن پیک پنجم و ششم، بستگی به شرایط و نحوه کنترل‌ و محدودیت‌ها دارد اما بر کسی پوشیده نیست که‌ خطر فراگیری سویه لامبدا جدی است. بنابراین باید در کنار در نظر گرفتن محدودیت‌ها، روند واکسیناسیون را در کشور بهبود بخشید و شهروندان را در برابر کرونا واکسینه کرد.»
به گزارش کبنانیوز به نقل از ایسنا، مسعود یونسیان، اپیدمیولوژیست، در یادداشتی در روزنامه جام جم نوشت: «روز گذشته برای چندمین بار در مدتی کوتاه، رکورد فوت‌شده‌های ناشی از ویروس کرونا در کشور شکسته شد و با ۶۸۴ قربانی، روز بسیار تلخی را پشت‌ سر گذاشتیم. اما در حالی که سویه دلتای این ویروس در کشور فراگیر شده و آمار مبتلایان و قربانیان سیر صعودی دارد، خطر انتشار سویه لامبدا هم جدی است. البته نمی‌توان زمان مشخصی را برای ورود این سویه به کشور پیش‌بینی کرد.؛ چرا که وقوع این اتفاق کاملا تابع سیاست‌های ماست. در واقع اگر کنترلی بر مرزهای ورودی و خروجی کشور نداشته باشیم و نظارتی بر مسافرت‌ها صورت نگیرد، طبیعتا این اتفاق تلخ خواهد افتاد.
بدیهی است که سویه لامبدا هم مانند هر سویه دیگری که ابتدا در یک منطقه جغرافیایی شناسایی می‌شود و بعد از آن گسترش پیدا می‌کند، توانایی انتقال و فراگیری را دارد. خطرناک‌تر این‌ که لامبدا توانایی انتقال‌ پیش از ظاهرشدن علائم بالینی در فرد بیمار را دارد.
لازم به ذکر است که هر جهش جدید ویروس، منجر به افزایش انتقال و نهایتا باعث کمک به بقای بیشتر ویروس می‌شود. پس انتخاب طبیعی حکم می‌کند که ویروس توسط آن سویه‌ای که انتقال‌پذیری بیشتری دارد، گسترش پیدا کند. اتفاقی که در سویه لامبدا افتاده و این‌ طور گزارش شده که قدرت انتقال و سرایتش بیشتر از سویه دلتاست.
بنابراین به نظر می‌رسد اگر سویه لامبدا بتواند وارد کشور شود، به‌راحتی می‌تواند سویه غالب کشور شود. بنابراین تنها راه چاره‌ای که برای مقابله با این اتفاق برای ما وجود دارد، افزایش سرعت واکسیناسیون و برقراری مقررات سختگیرانه‌تری در مرزها و نظارت جدی بر ورود مسافران از کشورهای همسایه است. هرچند کشورهای آمریکای جنوبی که مبدا این سویه هستند، مسافر زیادی به ایران ندارند. اما بر اساس گزارش‌های منتشر شده، این سویه در کشورهای همسایه مانند ترکیه شناسایی شده است.
لازم به یادآوری است که ما هنوز توالی‌یابی ژنتیکی ویروس‌ها را به طور کامل انجام نمی‌دهیم و از این نظر آسیب‌پذیری بیشتری داریم. به عبارت دیگر اگر کشوری بودیم که بیماران را توالی‌یابی می‌کردیم و قدرت شناسایی زودهنگام جهش‌ها و سویه‌های گوناگون را داشتیم، می‌توانستیم موفق‌تر عمل کنیم. به همین علت این روزها باید نسبت به ورود مسافران از دیگر کشورها، احتیاط بیشتری به خرج دهیم.
با در نظر گرفتن تمام این موارد باز هم نمی‌توانیم با قطعیت درباره زمان همه‌گیری این سویه از ویروس بگوییم. به همین علت است که معتقدم وقوع پیک ششم و یکی‌شدن پیک پنجم و ششم، بستگی به شرایط و نحوه کنترل‌ و محدودیت‌ها دارد اما بر کسی پوشیده نیست که‌ خطر فراگیری سویه لامبدا جدی است.
بنابراین باید در کنار در نظر گرفتن محدودیت‌ها، روند واکسیناسیون را در کشور بهبود بخشید و شهروندان را در برابر کرونا واکسینه کرد.»
کرونا لامبدا به زبان ساده/ راه‌های مقابله با سویه‌های جدید کرونا

یک پژوهشگر بیوتکنولوژی ضمن اشاره به ویژگی‌های سویه لامبدا پیشنهاداتی به واکسن‌سازهای کشور ارایه کرد.
دکتر حسن رسولی – پژوهشگر بیوتکنولوژی و عضو هیات علمی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران - در یادداشت خود در سایت جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران آورده است: آخرین سویه‌ای که از سوی سازمان جهانی بهداشت طبقه‌بندی شده است «لامبدا» نام دارد که نخستین بار در دسامبر گذشته در کشور پرو شناسایی شد. نام علمی این گونه ث.۳۷ (C.37) است. این گونه پیش از این در برخی از ایالت‌های آمریکا و دست‌کم ۲۹ کشور دیگر - که اغلب در آمریکای لاتین هستند - شناسایی شده است. G75V, T76I, Δ۲۴۶-۲۵۲, L452Q, F490S, D614G and T859N ژنوم آن است که به زبان ساده نسبت به کووید ۱۹ ووهان شش جهش تغییر اسید آمینه و هفت اسید آمینه حذف‌شده دارد بنابراین با احتمال بالا توان فرار از واکسن‌های تولید شده تاکنون را دارد. همچنین گفته می‌شود که سویه لامبدا توان سرایت و عفونت‌زایی بالائی دارد.
برخی از همکاران و پزشکان عنوان می‌کنند در صورت ورود این سویه به کشور موجی سهمگین در راه است که موج‌های قبلی با آن قابل‌ مقایسه نیست بنابراین باید از هم‌اکنون تمامی مرزها را بست و با کمک نیروهای نظامی قرنطینه سفت‌وسخت اجرا کرد. هرچند این سویه هم می‌تواند مشکلات زیادی ایجاد کند اما واقعیت این است که در حال حاضر دلیلی وجود ندارد که باور کنیم سویه لامبدا به‌طور خاص آسیب بیشتری خواهد رساند. مساله ای که این عزیزان دانسته یا نادانسته به آن توجه نمی‌کنند، این واقعیت بدیهی است که اگر قرنطینه و بستن مرزها قرار بود موفق باشد کرونا هرگز وارد خاک اروپا و استرالیا نمی‌شد.
بنابراین سوال اینجاست که چه باید کرد؟ قاعدتاً برای فائق آمدن به این موج و این سویه در درجه اول واکسن سازهای کشور (به‌ویژه بنیاد برکت که بر پایه ویروس کشته‌شده واکسن تولید می‌کند) باید هرچه سریع‌تر سویه‌های لامبدا، اتا (نیجریه)، آیوتا (آمریکا) و کاپا (هند)  که همه آن‌ها در فهرست جهش‌های قابل‌ توجه دسته‌بندی می‌شوند، را تهیه کرده و واکسن تولیدی خود را به‌روز کنند تا واکسن‌ها همچنان تأثیرگذاری خود را حفظ کنند و در صورت ورود آن‌ها به کشور دغدغه‌ای از این جهت نداشته باشیم.
همکاران نیز باید توجه داشته باشند که به‌جای ترساندن مردم (که قطعاً از روی خیرخواهی انجام می‌شود) و تخریب سیستم ایمنی آن‌ها به ارائه راهکارهای عملی توجه و اهتمام بیشتری داشته باشند. مردم هم باید با تقویت سیستم ایمنی  و همین‌طور مراعات جدی (برخلاف چندماه اخیر) تا حد امکان از ابتلا به سویه‌های جدید مصون بمانند.


کد مطلب: 438163

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/438163/خطر-لامبدا-جدی-راه-های-مقابله-سویه-های-جدید-کرونا

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1