کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

اولین جلسه مجلس یازدهم با وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس برگزار شد

کارت زرد بهارستان به بازار قرمزِبورس

19 آبان 1400 ساعت 11:32

نارضایتی فعالان بورسی از روند بازار سهام به جلسه علنی مجلس کشیده شد. وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس روز گذشته روانه بهارستان شدند تا ضمن شنیدن دغدغه‌های بورسی نمایندگان، برنامه‌های خود را برای احیای بازار سهام نیز ارائه دهند. پس از این جلسه پارلمان‌نشین‌ها به دولت و سازمان بورس ماموریت دادند تا هر چه زودتر ثبات و اعتماد را به این بازار بازگردانند. حال باید دید متولیان برای موفقیت در این ماموریت، حمایت‌های دستوری را در پیش خواهند گرفت یا به فکر انجام اصلاحات ساختاری هستند؟


آشفته‌بازار وضعیت اقتصاد کشور و به‌خصوص بورس، مجلس را واداشت تا وزیر اقتصاد دولت سیزدهم را به صحن دعوت کند تا در این خصوص پاسخ‌گو باشد.
به گزارش کبنا، رئیس‌جمهور در دوران تبلیغات انتخاباتی وعده بهبود بورس را داده بود. او حتی یک‌ بار به صورت سرزده به بورس تهران رفت و گفت یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایش بازگرداندن ثبات به بازار سرمایه است. «لغو قیمت‌گذاری دستوری» و «خودداری جبران کسری بودجه از بورس» و «انتشار مؤثر اوراق» از وعده‌هایی بود که رئیسی برای نجات بورس عنوان کرد. هرچند بعد از پایان انتخابات ریاست‌جمهوری روند بورس صعودی شده بود اما با شروع به کار دولت ابراهیم رئیسی بورس وارد فراز و نشیب‌های زیادی شد، مثلا شاخص بورس از مهرماه وارد روند نزولی شد که باعث سردرگمی سهام‌داران شد.
در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم مشخص بود که در رده مدیریت بورس تغییراتی صورت خواهد گرفت، همین نیز شد و وزیر اقتصاد «مجید عشقی» را جایگزین «دهقان دهنوی» در سازمان بورس و اوراق بهادار کرد.
اولین مصوبه دولت جدید درخصوص بورس در جلسه شورای عالی بورس و با حضور احسان خاندوزی وزیر اقتصاد اعلام شد که بر اساس آن سهام عرضه‌شده توسط دولت حتما در بازار سرمایه، بازارگردانی شود اما تا ابتدای آبان شاخص بورس روند نزولی خود را طی کرد که باعث سردرگمی و عصبانیت سهام‌داران خرد شد. اعتراضات باعث شد رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد را مسئول پیگیری اتفاقات بازار سرمایه کند. احسان خاندوزی نیز بلافاصله جلسه‌ای با چندین شرکت بورسی ترتیب داد که نتیجه آن باعث نوسانات مثبت در بورس شد. هرچند این اقدامات توانسته تابلوی بورس را مدتی سبز نگه دارد اما سها‌م‌داران همچنان منتظر هستند تا همه وعده‌های رئیس‌جمهور درخصوص بورس تحقق یابد و ثبات بورس حفظ شود.
آرمان ملی در این زمینه نوشت: تداوم نوسانات در بازارسرمایه و ریزش‌های مکرر در نهایت پای وزیر اقتصاد و مدیرعامل سازمان بورس را به جلسه علنی مجلس کشاند تا متولی اقتصاد کشور از دلایل تداوم ابهامات و عدم وعده‌های وی برای حمایت از بازارسرمایه پرده بردارد. درواقع بازارسرمایه کشور که در ایام انتخابات و آغاز به‌کار دولت سیزدهم به‌عنوان یکی از نخستین اولویت‌های دولت و وزیر اقتصاد برای ساماندهای و حمایت عنوان می‌شد، هم‌اکنون تحت‌تاثیر عدم اصلاح ساختار اساسی و همچنین تداوم قیمت‌گذاری دستوری در ابهام قرار داشته و با وجود وعده‌هایی که «عشقی»؛ مدیرعامل این سازمان برای جمع‌شدن فرش‌قرمز داده بود تنها با دستکاری سهم‌های شاخص‌ساز برای صعود دست‌وپا می‌زند. موضوعی که وزیر اقتصاد در کمیسیون اقتصادی مجلس آن را نتیجه قرارداشتن اقتصاد در مهمترین نقطه تحولی خود دانسته و معتقد است اظهارت برخی از نمایندگان و مسئولان بر نزولی‌شدن بازار تاثیرگذار بوده است. البته «خاندوزی» این‌بار هم در مجلس روال خود در جلسه رای اعتماد را در پیش گرفت و با گرفتن انگشت‌اتهام خود به‌سوی مدیریت دولت قبل از برنامه‌های خود برای ساماندهی بازار خبر داد و تاکید کرد که قصد دارد از این بازار برای تامین منابع تولید استفاده کند و همچنین نسبت به حذف قیمت‌گذاری دستوری نیز برنامه‌ریزی کرده است  البته این اظهارات با تایید رئیس سازمان بورس نیز همراه بود و «عشقی» مهمترین ماموریت خود را بازسازی اعتماد مخدوش شده سهامداران عنوان کرد موضوعی که نه تنها عملکرد وی و البته وزیر اقتصاد در مدت تصدی بر مسئولیت‌ها خود از عدم تحقق آن خبر می‌دهند بلکه به‌جز پورابراهیمی، ‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس که  برای خالی‌نبودن عریضه تنها ضعف نظارتی را متوجه عملکرد همکار قدیمی ‌خود دانست اکثر نمایندگان از توضیحات وزیر قانع نشدند. به‌گونه‌ای که کریمی، ‌نماینده مشهد با تاکید بر اینکه وزیر برای فرار از مسئولیت بهانه اظهارنظر نمایندگان را می‌آورد تاکید کرد: بازاری که با اظهار یک نماینده تغییر کند قطعا قابل اعتماد نخواهد بود، همچنین رضاخواه از دیگر اعضای کمیسیون سیاست نرخ رشد سود بین‌بانکی را از دلایل ریزش بازار دانست و معتقد بود در صورتیکه اصلاح ریل‌گذاری موردنظر وزیر اجرا نشود آیا مردم باید توان آن را بدهند. به گفته این نماینده بازار از نرخ ارز تبعیت می‌کند و هر وقت دلار گران می‌شود بازار صعودی می‌شود وگرنه برنامه دولت برای جبران اتفاقات گذشته مشخص نیست. این جلسه با تذکر رئیس مجلس به وزیر اقتصاد و همچنین مطالبه از نمایندگان برای همدلی به پایان رسید و قالیباف خواستار تحقق وعده‌هایی شد که خاندوزی در زمان نمایندگی بر آن تاکید داشته است.
اقتصاد ایران در مهمترین نقطه تحول

براساس این گزارش روزگذشته احسان خاندوزی وزیر اعتقاد به‌همراه مجید عشقی مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادر با حضور در مجلس شورای اسلامی‌ نسبت به نگرانی‌های نمایندگان در خصوص وضعیت کنونی و متزلزل بازارسرمایه  پاسخ دادند. البته این پاسخگویی تنها به مجلس منتهی نشده و ضعف عملکردی خاندوزی در رابطه با بورس و انتقاداتی که در این رابطه مطرح می‌شود با واکنش سیدابراهیم رییسی، رئیس‌جمهور نیز همراه شد به‌گونه‌ای که به وزیر برای حل مشکلات بازارسرمایه ماموریت داد.
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، در ابتدا گزارشی درخصوص شرایط بازار بورس اوراق بهادار و برنامه‌های این وزارتخانه ارائه کرد و سپس تقصیرات را به گردن دولت حسن روحانی انداخت و گفت: «اقتصاد ایران در یکی از مهم‌ترین نقطه‌های تحولی قرار دارد. بیش از یکدهه رشد اقتصادی نزدیک به صفر و تورم بی‌سابقه مزمن‌بخش عمده بنگاه‌ها را با چالش تامین منابع مالی مواجه کرده است.»
خاندوزی افزود: بازارسرمایه با توجه به ماهیت خود باید نقش بی‌بدیلی برای غلبه بر چالش تامین مالی تولید ایفا کند، متاسفانه سوءمدیریت مشهود گذشته در بازارسرمایه که منجر به رشد قیمت بی‌منطق و حبابی شاخص بورس در نیمه اول سال 1399 و در پی آن کاهش 45 درصدی شاخص در نیمه دوم سال 1399 شد، موجب زیان و ناراحتی و خشم بخش مهمی ‌از سهامداران خرد و تازه‌وارد به این بازار که جمعیت بالایی هستند را فراهم آورد.
وزیر اقتصاد در خصوص برنامه خود در بازارسرمایه گفت: «برنامه اصلی ما در این حوزه افزایش نقش بازارسرمایه در تامین مالی تولید و متنوع‌کردن ابزارها و محصولات و قیمت‌گذاری‌های غیرضرور، سپردن موضوع قیمت‌گذاری به بخش رقابتی بورس کالا، تسهیل ورود شرکت‌ها به بازار سهام، کاهش هزینه انتشار اوراق و سهام و پایان انحصارها و فرآیندهایی است که متاسفانه برای گروهی ایجاد انحصارکرده در فعالیت‌های بازارسرمایه مانند سبدگردانی، کارگزاری، اصلاح نظام حکمرانی شرکت‌ها، مدیریت تعارض منافع بین سهامداران خرد و سهامداران عمده و در نهایت سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازارسرمایه را تشویق می‌کنیم تا جامعه به‌تدریج بتواند خود را با این وضعیت بازارسرمایه تطبیق دهد.»
خاندوزی با تاکید بر اینکه کسانی‌که اطلاعات کافی ندارند نباید مستقیما به بازار بورس وارد شوند و باید با سهامداری غیرمستقیم و سپردن کار به‌دست تامین سرمایه‌های متخصص به این حوزه وارد شوند، گفت: وضعیت بازار به‌گونه‌ای است که اظهارنظرهای مقامات دولتی و نمایندگان و حتی خارج از دولت بر روی آن تاثیر دارد همچنین در این بخش ثبات قوانین و مقررات برای فعالان بازارسرمایه و فعالان اقتصادی کلیدی است به نحوی که ما هر چند وقت یکبار شاهد تغییر فرمول‌های مصوب در مقررات دولت، در مصوبات فلان وزارتخانه یا قوانین مجلس و یا بودجه‌های سنواتی که هر سال امکان دارد برای بخش‌های مختلف تصمیمات جدیدی اتخاذ شود، نباشیم.
خاندوزی ادامه داد: متاسفانه مردم شاکی هستند و شکایت آنها به‌حق است، مانند ضعف‌های نظارتی که سازوکار نظارت بر بورس در کشور در برخی مواقع مدرن، شفاف، منصفانه و عادلانه نیست. برنامه دولت ساماندهی و نظارت است و از سازمان بورس و اوراق بهادار می‌خواهم تا پایان امسال پروژه عدالت و نوسازی نظارت در بورس را به پایان برساند و گزارش آن را به مردم ارائه کند.
وزیر اقتصاد همچنین از فعالیات بدخواهان خبر داد و افزود: در این میان البته بدخواهانی هستند که با تغییر منافع یا سِمت‌های آنها، پس از تغییر دولت مردمی، متضرر شدند و مشغول پروژه بدنام‌کردن و دروغ‌پراکنی علیه مسئولان اقتصادی هستند که به امید خدا و با هوشیاری نخبگان کشور این حرکت‌های بدخواهانه به سرانجام نخواهد رسید.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: «بنده از زمان حضورم در وزارتخانه تلاش کردم، مخارج دولت بدون استفاده از منابع بانک‌مرکزی، تاکید حداکثری بر درآمدهای پایدار و با حداقل استفاده از انتشار اوراق بدهی، تامین مالی شود.» خاندوزی یادآور شد: در ماه‌های آتی نیز تلاش خواهد شد مخارج دولت از طریق درآمدهای پایدار و فروش اموال و دارایی‌های راکد دولت تامین شود، البته تغییر شاخص‌هایی مثل نرخ در بازار بین بانکی توسط بانک‌مرکزی مدیریت خواهد شد ضمن آنکه بازارگردانان نیز باید مسئولیت سهم‌های خود را بپذیرند.
 توصیه «پورابراهیمی» ‌به همکار قدیمی
پس از سخنان خاندوزی محمدرضا پورابراهیمی ‌نسبت به سخنان وزیر واکنش نشان داد که البته بیشتر برای همسویی با سایر اعضای کمیسیون بود وگرنه اظهارت وی بیش از آنکه انتقاد باشد توصیه‌ای به همکار قدیمی ‌بود رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «وضعیت نظارتی هیچ تناسبی با وضعیت کنونی بازارسرمایه کشور ندارد و اساسا هر تغییری در حوزه تصمیم‌گیری در بخش وزارت و یا مجموعه‌های دیگر بر این وضعیت نظارتی اثرگذار است. اگر حوزه نظارتی بر وضعیت بازارسرمایه هیچ تغییری نکند طبیعتا نباید انتظار داشت اتفاقاتی که به‌عنوان تخلفات و اشکالات در حوزه بازار رخ می‌دهد دیگر تکرار نشود.»
وی تقصیر را به گردن فضای مجازی انداخت و گفت: امروز با صراحت اعلام می‌کنم وضعیت بازارسرمایه از طریق فضای‌مجازی و شبکه‌های مجازی مدیریت می‌شود، دستکاری در قیمت که یکی از موضوعات مهم ما است که باید از طریق بازار بورس جلوی آن گرفته شود. امروز شبکه‌های مجازی و صفحات شخصی در تصمیم‌گیری‌های مردم تاثیرگذار هستند، حوزه نظارتی در این میان در کجا قرار گرفته است؟ او خواستار شفافیت در بازار شد و از دولت خواست گزارشی از مصوبات شورایعالی بورس در خصوص حمایت از بازار که در طول ماه‌های اخیر با اصرار مجلس و تصمیمات ارکان نظام انجام شده به مجلس ارائه شود، آن چیزی که قرار بود در بازار تثبیت و یا بازار توسعه انجام شود چه سرانجامی ‌پیدا کرده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از قیمت‌گذاری دستوری نیز انتقاد کرد و ادامه داد: قیمت‌گذاری دستوری موجب ایجاد رانت و فساد در کشور شده است بخشی از سرریز این رانت و فساد در بازارسرمایه خود را نشان می‌دهد. در بسیاری از حوزه‌ها این شرایط و تصمیمات عملا ذینفعان که مردم هستند را تحت‌تاثیر قرار داده است.

 وزیر با «پورابراهیمی»‌ هماهنگ است
پس از پورابراهیمی، ‌محمدجواد کریمی‌قدوسی نماینده مردم مشهد بود که با صدایی بلند خطاب به خاندوزی گفت:  «۷ سال است این حرف‌ها را می‌زنید، آقای وزیر هم با آقای پورابراهیمی‌ هماهنگ است و وضعیت بورس هم همین است.» 
 بورس عشقی مدیریت می‌شود
همچنین سیدکاظم دلخوش نماینده صومعه‌سرا انتقاداتی را در مورد نحوه اداره اقتصاد کشور مطرح کرد و گفت که اقتصاد و بورس عشقی اداره می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی باید مشخص کند که چه کسی این حوزه‌ها را اداره می‌کند چرا که نه‌تنها بازارسرمایه بلکه سایر بازار‌ها نیز نابسامان است.
سرمایه مردم دود شد
همچنین غنی نظری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهارکرد: «سرمایه مردم در بازارسرمایه دود شد و شما هم مثل ما تماشاگر هستید. شما چکار برای جلوگیری از ضرر طبقات پایین و مستضعف و متوسط که به دولت اعتماد کردند انجام دادید. اینکه شما برای فرار از مسئولیت عنوان می‌کنید که اظهارنظر نمایندگان مجلس و برخی متخصصان باعث ریزش بورس می‌شود درست نیست. این چه بورسی است که با یک اظهارنظر جابه‌جا می‌شود و نوسان پیدا می‌کند. حقوقی‌ها سهامداران خرد را بیچاره کردند، بورس کالا نیز هنوز در ید سهامداران عمده است و برای آنها هیچ سقفی تعریف نشده است. مهمتر از بورس برای ما هیچ مساله‌ای وجود ندارد. روزانه هزاران پیامک برای ما می‌آید که از حقوق از دست‌رفته سهامداران در بورس دفاع کنید.»
 دولت قصد جبران کسری بودجه را دارد؟
مجتبی رضاخواه، نماینده مردم تهران در ادامه این جلسه پشت‌تریبون رفت و افزود: «سال گذشته دولت خبط بسیاربزرگی کرد و مردم را حتی آنهایی که آموزش کافی برای استفاده از بورس ندیده بودند، تشویق و ترغیب برای حضور در این بازار کرد بعداز آن شاهد نزول بسیار بزرگ بورس بودیم. بنابراین وزیر اعلام کند دولت گذشته در ریزش‌های سال قبل دخالت داشته و آیا این کار برای تامین کسری بودجه بوده است ضمن آنکه دولت کنونی نیز اعلام کند آیا چنین قصدی را دارد.» رضاخواه در ادامه بیان کرد: «اگر نرخ سود بین‌بانکی افزایش یابد که ظاهرا این اتفاق هم رخ داده باعث می‌شود که بانک‌ها به‌جای سرمایه‌گذاری در بورس نقدینگی را در بین خود جابه‌جا کنند. آقای خاندوزی اشاره داشت که باید ریل‌گذاری اصلاح شود. سوال این است که اگر این اتفاق رخ ندهد باید مردم توان اصلاح ریل‌گذاری را بدهند هروقت قیمت ارز بالا می‌رود بازاربورس هم صعودی می‌شود. برنامه دولت برای جبران اتفاقات سال گذشته چیست؟ ان‌شاءا... که دولت فعلی به‌دنبال تثبیت نرخ ارز است.»
 نوسانات ناشی از بی‌تدبیری است 
سیدعلی روحانی معاون مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌ها هم با ارائه گزارشی، تاکید کرد: روند بازارسرمایه پس از رشد چهار پنج ماهه ابتدای سال ۹۹ وارد یک فضای نزولی و نوسانی تا به امروز شد و رشد سال گذشته نیز سازگار با متغیر‌های اقتصادی نبود. همچنین ریزش و نوسانات بازار نیز ناشی از بی تدبیری در مدیریت بازار بوده است. البته این اظهارت معاون مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌ها با انتقاد نماینده تربت حیدریه مواجه شد به‌گونه‌ایکه محسن زنگنه تذکری شفاهی افزود: متاسفانه امروز مرکز پژوهش‌های مجلس که به‌عنوان زبان و مغز متفکر مجلس است گزارشی را در صحن ارائه کرد که دارای جهت‌گیری و با اصول و مبانی اقتصاد اسلامی ‌در تضاد است.
عزم دولت برای بازسازی اعتماد مردم
بعد از وزیر امور اقتصادی و دارایی، نوبت رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بود که پشت تریبون قرار گیرد و پاسخگوی نمایندگان باشد. مجید عشقی در ابتدای سخنانش حضور کوتاه‌‌‌مدتش در این سمت را برای نمایندگان یادآور شد و سپس از برنامه‌‌‌هایش برای بازار سرمایه گفت. او ایجاد ثبات و بازسازی اعتماد مخدوش شده همه سهامداران را مهم‌ترین ماموریت سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان و تاکید کرد: مهم‌ترین برنامه بحث حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران با تاکید بر منافع بلندمدت است. البته بازار سرمایه جایی نیست که ما با وجوه موردنیاز و لازم و ضروری خودمان در مدت یک تا دو هفته، سودی به دست بیاوریم، بنابراین باید بازار سرمایه را با دید بلندمدت نگاه کنیم.

مجید عشقی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز گفت: «با عزم و اراده‌ای که در دولت است وضعیت بازارسرمایه به ثبات مهمی‌ خواهد رسید،  همچنین برنامه‌ریزی‌های خوبی برای بهبود وضعیت و ایجاد ثبات در بازار صورت گرفته و مهمترین ماموریت ما نیز بازسازی اعتماد مخدوش شده عامه سهامداران است.» رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به مهمترین برنامه‌های خود برای ایجاد ثبات در بازارسرمایه اشاره کرد و اظهارداشت: «حمایت از سرمایه‌گذاران با تاکید بر منافع بلندمدت از مهمترین برنامه‌های ماست. بازارسرمایه جایی نیست که وجوه ضروری خود را به‌صورت یک هفته‌ای بگذاریم و سود کنیم و ببریم. روند بلندمدت شاخص بورس مشکلی ندارد اما نوسانات کوتاه‌مدت سهامداران را اذیت می‌کند که با برنامه‌ریزی درست قابل‌حل است.» او اظهارکرد: «سازمان بورس فارغ از دیگر بخش‌های اقتصادی نیست و کوچک‌ترین تصمیمی‌ در دولت و مجلس خودش را در نوسانات بورس نشان می‌‌دهد و قیمت‌گذاری‌های دستوری یکی از این عوامل موثر است.» عشقی با اشاره به موضوع امکان نقدشوندگی به‌عنوان یکی از ماموریت‌های بورس تصریح کرد: امروز سهامداران در صف خرید و فروش معطل نمی‌شوند و ظرف یکی دو روز امکان خرید و فروش سهام دارند. همچنین در حال حاضر در عرضه‌های اولیه هیچ شرکتی بدون بازارگردانی و امکان نقدشوندگی پذیرش نمی‌شود و در خصوص اوراق خزانه‌ای که دولت منتشر می‌کند نیز در حال حاضر تقریبا 5 درصد بازار سهام ما ناشی از اوراق بدهی است که اگر بزرگ و قابل اعتنا باشد، حتی بخش خصوصی هم می‌تواند از فرصت‌های بزرگ بورس برای سرمایه‌گذاری بهتر استفاده کند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین از تشکیل کمیته کاری مشترک بورس با بانک مرکزی خبر داد و در خصوص موضوع شفافیت و پاسخگویی نیز گفت: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا ماه‌های آینده به تمام شکایت‌های سرمایه‌گذاران پاسخ مناسب بدهیم.» وی همچنین تسهیل صدور مجوزهای کارگزاری و شرکت‌های تامین مالی سرمایه‌گذاری و دیگر نهادهای مالی را از دیگر برنامه‌های سازمان بورس اعلام کرد و افزود: با تسهیل صدور این مجوزها خدمات بهتری به مردم ارائه می‌شود. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین در خصوص وضعیت شرکت‌های حقوقی در بازارسرمایه نیز عنوان کرد:‌ بخش عمده تملک بازار در اینهاست و لذا منطقی نیست که بخواهند بازار را به‌هم بریزند چرا که سرمایه خودشان از بین می‌رود. او خواستار کمک مجلس برای تصویب قانون بازار اوراق بهادار شد و خاطرنشان کرد: یکسری خلأهای قانونی هم در حوزه تخلفات یا ساز و کار پرداخت سود داریم که نیازمند کمک مجلس هستیم.
 تذکر به «خاندوزی» و «عشقی» 
پس از سخنان مجید عشقی مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار تهران رئیس مجلس سعی کرد تا هم به نعل بزند و هم به میخ و ضمن آنکه خواستار همدلی و همکاری نمایندگان و همراهی بخش‌های مختلف در اجرای سیاست‌های دولت شد از خاندوزی نیز خواستار شد تا وعده‌های خود را در مجلس محقق کند. محمدباقر قالیباف گفت: اولین نکته‌ای که دولت باید به آن عنایت داشته باشد، این است که بازاربورس در کشور بازاری مستقل و تنها نیست و این بازار تحت‌تاثیر سیاست‌های اقتصادی دولت است، یعنی بازار پولی، مالی و بازار کار و سیاست‌ها در تجارت، واردات و صادرات در بازار بورس تاثیرگذار هستند.
قالیباف با بیان اینکه هر تصمیمی‌ که بانک‌مرکزی بگیرد، در بورس اثرگذار است، ادامه داد: «وزارت صمت، وزارت نفت و همه بخش‌های اقتصادی دولت در این بازار مانند سایر بازارها اثر می‌گذارند.» رئیس قوه‌مقننه کشورمان با بیان اینکه اگر توقع داریم بانک‌مرکزی و سایر بخش‌ها، هماهنگ باشند، باید سیاست‌های دولت، سیاست‌های روشن و مشخص باشد، تصریح کرد: دولت و رئیس‌جمهور محترم در معرفی کابینه به مجلس قول دادند که حتما برنامه و سیاست‌های روشن اقتصادی خودشان را به مجلس اعلام خواهند کرد هم اکنون در آستانه ارائه لایحه بودجه هستیم بنابراین بهتر است این سیاست‌ها مشخص و روشن شود، این توقع و انتظار مجلس از دولت است. قالیباف خطاب به وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم گفت: آقای خاندوزی، ازشما که فرزند مجلس هستید و امروز در دولت تشریف دارید، انتظار داریم همان موضوعاتی که در اینجا بحث می‌کردیم، محقق شود. در جلسه‌ای کارشناسی به شما گفتم که توجه کنید، امروز سهامداران خرد ما نیاز دارند که شما ابزار لازم برای پوشش ریسک بورس و حمایت از آنها را به‌کار بگیرید.
رئیس مجلس شورای اسلامی‌ با بیان اینکه تعیین روش حمایت کار ما نیست و کمیسیون‌های اقتصادی و جهش تولید و مرکز پژوهش‌ها می‌توانند در کار کارشناسی کمک کنند، به طور مثال می‌توان با اوراق تبعی این کار را انجام داد، که بحث من روش‌ها نیست افزود: در بورس باید این کار انجام گیرد و باید از سهامداران خرد حمایت شود. او با بیان اینکه ثبات در بورس انتظار و توقع ما از وزارت امور اقتصادی و دارایی است، تصریح کرد:«از بورس و آقای عشقی انتظار می‌رود، بحث نظارت و کنترل و روابط و رانت‌های اطلاعاتی که موجب می‌شود عده‌ای در بورس بهره‌مند شوند و عده‌ای آسیب ببینند که عمدتا سهامداران خرد از نوسانات آسیب می‌بینند، ورود کند، این موضوع مستقیم به مدیریت بورس و نظارت و کنترل ذاتی مرتبط است که باید توجه کند. او با بیان اینکه باید سیاست‌های اقتصادی روشن شود، ادامه داد: اگر سیاست‌های اقتصادی و بحث قیمت‌گذاری دستوری و اوراق سهام شفاف شود، انتظار می‌رود شاهد بورس باثبات و رشد باثبات منطقی در آینده در این بازار باشیم. این توقع مجلس و مردم از دولت به‌ویژه وزارت اقتصاد و دارایی است.


کد مطلب: 441097

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/441097/کارت-زرد-بهارستان-بازار-قرمز-بورس

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1