روایتی از وضعیت امروز حامیان دیروز رئیس جمهور؛
رسیدن به بهارستان با عبور از دروازه دولت
3 مرداد 1401 ساعت 9:17
رئيسي هيچگاه تصور اين را نداشت که انتقادها به دولتش در شرايطي اوج بگيرد که هنوز يکسال از عمر دولت سپري نشده است. همگان حتي رقباي اصلاحطلب رئيسجمهور را سختکوش ميدانند اما اشکال آنجاست که برخي از مديران او توانايي حل مشکلات را ندارند.
رئيسي هيچگاه تصور اين را نداشت که انتقادها به دولتش در شرايطي اوج بگيرد که هنوز يکسال از عمر دولت سپري نشده است. همگان حتي رقباي اصلاحطلب رئيسجمهور را سختکوش ميدانند اما اشکال آنجاست که برخي از مديران او توانايي حل مشکلات را ندارند.
به گزارش کبنا به نقل از آرمان ملی، نزديکترين نهاد به دولت که تصور ميشد با مصوباتش راه دولت را براي رسيدن به اهدافش هموار کند، مجلس بود اما ظاهرا مجلس به منتقد مردان رئيسي تبديل شده که برخي از اين انتقادها ريشه در انتصابها، برخي ديگر براي کسب رأي براي انتخابات مجلس دوازدهم و بخشي هم ناشي از مخالفتهاي واقعي با سياستهاي دولت است. ديروز سخنگوي کميسيون اجتماعي مجلس از رئيسجمهور و تيم اقتصادي دولت خواستار پايان دادن به گرانيهاي لحظهاي و تورم افسارگسيخته شد. حسن لطفي در نطق ميان دستور خطاب به نمايندگان گفت: ابزارهاي نظارتي مجلس اعم از تحقيق و تفحص از دستگاههاي اجرايي، اخطار و تذکر، سئوال و استيضاح وزرا ناکارآمد است؛ تحقيق و تفحص از دستگاههايي اجرايي کشور از ابتداي هر دوره شروع ميشود و پس از طي دوره چهارساله به نتيجه نميرسد.» برخي تصور ميکنند اختلاف نظر ميان قاليباف و رئيسي باعث انتقادات نمايندگان به وزراي دولت شده است اما به نظر نميرسد تمام ماجرا در اين مورد خلاصه شود و اصل موضوع به انتخابات مجلس دوازدهم مربوط است. محمد مهاجري فعال سياسي اصولگرا معتقد است: «ميزان انتقادهاي نمايندگان مجلس به زودي از دولت افزايش خواهد يافت چون رسيدن به فصل انتخابات نياز به شعار و فعاليت سياسي دارد که بخشي از اينها ميتواند در قالب مخالفت با دولت متجلي شود بنابراين معتقدم حجم انتقادها به دولت در آستانه انتخابات 1402 تشديد هم خواهد شد.» حسين کنعاني مقدم پيشتر به نقش رئيسي در انتخابات مجلس دوازدهم اشاره کرده بود: « اگر آقاي رئيسي بتواند در اداره کشور موفق عمل و شعارهاي خود را محقق کند، مجلس دوازدهم در اختيار اصولگرايان خواهد بود؛ در اين صورت مردم اقبال چنداني براي رأي دادن به اصولگرايان در مجلس بعدي ندارند.» مجلسيها براي مقبوليت دادن به عملکردشان هر روز سخن از استيضاح يک وزير ميگويند اما در عمل اجرا نميشود.
فرار زودهنگام از حمايتها
نکته قابل تامل آنجاست که اصولگرايان علم مخالفت با دولت رئيسي را زودتر از اصلاحطلبان بلند کردهاند. به اعتقاد يکي از سياسيون، اگر اصولگرايان بخواهند از دولت دفاع کنند ميدانند که عملکرد اين دولت در همه شئون قابل دفاع نيست؛ اگر بخواهند از دولت انتقاد کنند نه جامعه از آنها ميپذيرد و نه خودشان حاضرند اين کار انجام دهند چون پاس گل به جناح رقيب است بنابراين تنها راه سومي براي آنها باقي ميماند که اين راه، سکوت است. برخي اصولگرايان تلاش دارند تا از راهي که ميشود حمايت خودشان از دولتمردان رئيسي را کمرنگ کنند مانند محمد حسين آصفري که چندي انتقادات تندي به تيم مذاکره روحاني کرده بود، به يکباره جهت انتقادات را تغيير و تيم مذاکره رئيسي را هدف انتقاد قرار داد. آصفري گفته است: «عملکرد دستگاه ديپلماسي در مذاکرات ميتوانست بهتر از اين باشد و ميشد شاهد مذاکراتي محکمتر باشيم. به نظر ميرسد که دولت سيزدهم در حوزه مذاکرات برنامه دقيقي نداشت و با علم به آنکه زيادهخواهيهاي غربيها با محور آمريکا باعث ايجاد مشکلات زيادي در مسير به نتيجهرسيدن مذاکرات شد اما در عين حال ما هم ميتوانستيم به شيوه بهتري مذاکرات را پيش ببريم.»
مهر تاييد بر آگاهي مردم
بانيان وضع موجود هم عبارتي براي فرار برخي از مسئوليت است اما نميدانند بانيان وضع موجود از نظر مردم شناخته شده هستند. مجلس يازدهم و انتخابات رياستجمهوري سيزدهم مهر تاييدي براي آگاهي مردم داشت. مسعود پزشکيان نماينده تبريز در مجلس در واکنش به استفاده برخي چهرهها از عبارت «بانيان وضع موجود» براي توجيه حل نشدن مشکلات اظهار کرد: «اينکه در حال حاضر دارو پيدا نميشود، مشکل از دولت قبل است اما اينکه مشکل واکسن کرونا حل شده، مربوط به دولت فعلي است؟ ارز را اينها گران کردند، دارو در نتيجه اقدامات اينها کمياب شد، اين موارد مربوط به دولت قبل است؟» از سوي ديگر هنوز فراموش نشده که اصولگرايان در سال گذشته چگونه بر طبل شادماني يکدستي قوا ميکوبيدند. نماينده مردم تبريز در مجلس ميگويد: دولت، مجلس و قوه قضائيه هم دست شماست. غيرممکن است که بتوانند شرايط را درست کنند. مسعود پزشکيان افزود: شما ميگفتيد برجام بد است خب آن را پاره کنيد، سفره مردم مشکل دارد، آن را رنگي کنيد، دولت، مجلس و قوه قضائيه هم دست شماست، پس شرايط را درست کنيد.
سالهاي سخت براي رئيسي
در نهايت به نظر نميرسد نمايندگان مجلس با تغيير رويه از حمايت به انتقاد از دولت بتوانند در کسب رأي براي ورود به مجلس دوازدهم موفق باشند. در اين ميان دولت ميماند و وزرايش که بايد 3 سال سخت را بدون حامي واقعي به پايان برسانند.
کد مطلب: 450713