رئیس جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد پاسخ میدهد
روند لاک پشتی تجهیز اراضی کهگیلویه و بویراحمد به سامانههای نوین آبیاری
7 آذر 1401 ساعت 2:29
سالانه به طور متوسط دو هزار هکتار از اراضی کهگیلویه و بویراحمد به سامانههای نوین آبیاری مجهز میشود که با این روند باید ۲۴ سال دیگر منتظر سوت پایان نشست.
سالانه به طور متوسط دو هزار هکتار از اراضی کهگیلویه و بویراحمد به سامانههای نوین آبیاری مجهز میشود که با این روند باید ۲۴ سال دیگر منتظر سوت پایان نشست.
به گزارش کبنا، در سالهای اخیر با کمبود آب و خشکسالی، کاهش نزولات جوی و استفاده بی رویه از آبهای زیرزمینی، ذخایر آب کشور را با تهدید جدی روبهرو کرده و با توجه به واقع شدن ایران در نواحی خشک و نیمه خشک، میزان تبخیر و تعرق آب سه برابر و میانگین بارندگی کل کشور و یک سوم میانگین جهانی است.
در ایران برای تولید یک کیلوگرم محصول به طور متوسط میزان دو هزار لیتر آب و در کشورهای در حال توسعه برای تولید مشابه میزان یک هزار و 300 لیتر آب مصرف میشود که متوسط عملکرد تولید محصولات کشاورزی به شیوه مذکور در کشور رضایت بخش نبوده و بهره وری آن در مقایسه با سایر کشورها پایین است.
حدود 90 درصد از منابع آب ایران در صنعت کشاورزی مصرف و هدر رفت آن در این بخش حدود 67 درصد است، جایگزینی روشهای نوین آبیاری شامل قطرهای و بارانی به جای روشهای سنتی میتواند نقش مهم و اساسی در کنترل مصرف آب مزارع، مبارزه با کم آبی و خشکسالی ایفا کند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد سیستم های نوین آبیاری از سال 1375 آغاز و تاکنون در مجموع 37 هزار هکتار از اراضی آبی استان به سیستم یاد شده مجهز گردیده است.
از حدود 8.5 هکتار اراضی آبی کشور تقریباً دو میلیون هکتار معادل 24 درصد دارای سامانه های نوین آبیاری و مابقی به میزان شش و نیم میلیون هکتار معادل 76 درصد فاقد سیستم مذکور بوده و به صورت سطحی و سنتی آبیاری میشوند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 84 هزار و 216 هکتار اراضی آبی، حدود یک درصد کل اراضی آبی کشور را به خود اختصاص داده و از این میزان 35 هزار و 632 هکتار معادل 42 درصد دارای سیستم های نوین آبیاری و باقیمانده به میزان 48 هزار و 584 معادل 58 درصد فاقد سیستم یاد شده است.
سامانه های نوین آبیاری استان به میزان 35 هزار و 632 هکتار معادل یک و هفت دهم درصد کل کشور می باشد استان در این خصوص رتبه هفتم را بعد از استانهای هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، همدان، بوشهر کردستان و قم در سطح کشور دارا است.
به طور متوسط سالیانه در دو هزار هکتار از اراضی استان سیستمهای نوین آبیاری اجرا می شود که با فرض ادامه روند موصوف اجرای سیستم های نوین آبیاری مقدار 48 هزار و 584 هکتار از اراضی فاقد سیستم آبیاری استان حدود 24 سال به طول میانجامد.
با توجه به اهمیت اجرای سیستم آبیاری نوین در میزان مصرف و صرفه جویی آب، افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی و مساعد بودن زمینه تولید محصولات کشاورزی در چهار فصل، همهساله اعتباراتی جهت آبیاری به روشهای نوین در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار می گیرد که در صورت مصرف صحیح و بهینه می.تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با وسعتی به میزان یک میلیون و ششصد و بیست و چهار هزار و 900 هکتار دارای 272 هزار هکتار اراضی کشاورزی بوده که به ترتیب 187 هزار و 784 هکتار آن به صورت دیم و در 84 و 216 هکتار آن نیز کشت و زرع آبی صورت میگیرد.
از اراضی آبی موجود در استان 48 هزار و 584 هکتار به صورت سنتی و 35 هزار و 632 هکتار نیز به صورت نوین آبیاری میشوند که از این میزان 45 درصد به صورت بارانی و 55 درصد به شیوه قطرهای است.
بررسیها نشان میدهد از 3 هزار و 800 هکتار اراضی که در سالهای 97 و 98 سامانههای نوین آبیاری آن توسط سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اجرا شده حدود 2100 هکتار معادل 55 درصد به دلیل عدم تخصیص و تامین آب و عدم اجرای شبکههای انتقال آب توسط شرکت آب منطقهای به بهره برداری نرسیده موضوع مبین عدم انجام مطالعات و طراحی دقیق و جامعه است.
اجرای 3 پروژه بزرگ در دست اقدام
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پروژههای در دست اقدام سامانههای نوین آبیاری، به تسنیم، گفت: سه پروژه با هدف آبیاری 420 هکتار با اعتبار مورد نیاز 190 میلیارد تومان در دست اجرا است.
سید علی معتمدیپور افزود: اجرای آبیاری قطرهای باغات حمزه خانی کاکان از توابع شهرستان بویراحمد به میزان 200 هکتار با اعتبار مورد نیاز 80 میلیارد تومان از جمله این پروژهها است.
وی عنوان کرد: اجرای آبیاری قطرهای باغات روستای اسپر گچساران به میزان 70 هکتار با 35 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز و اجرای آبیاری بارانی و قطرهای اراضی سمرون شهرستان دنا به میزان 150 هکتار با اعتبار مورد نیاز 75 میلیارد تومانی از دیگر پروژهها است.
معتمدیپور ابراز کرد: سال 97 و 98 به ترتیب 311 و 480 میلیارد ریال اعتبار برای این مهم اختصاص یافت که به ترتیب 188 و 413 میلیارد ریال از آن تخصیص داده شد.
مدیر آب، خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اجرای سامانه های نوین آبیاری علاوه بر بالا رفتن راندمان بخش کشاورزی و افزایش محصول میتواند سبب استفاده بهینه از نعمت خدادادی آب نیز شود.
ویسی نژاد افزود: برای اجرای طرح آبیاری نوین 85 درصد هزینه بر عهده دولت و 15 درصد بر عهده کشاورز است.
باتوجه به هدر رفت آب در نحوه انتقال و توزیع در انهار و مزارع و سوء مدیریت در آبیاری، راندمان آبیاری به روش سنتی بین 25 الی 40 درصد است که می توان با استفاده از روش آبیاری بارانی و قطره ای راندمان مذکور را به میزان 70 الی 90 درصد افزایش و ارتقا داد.
کد مطلب: 454950