زنبورداران کهگیلویه و بویراحمدی: اینجا به کشاورزان باید باج بدهیم و آخرش هیچ همکاری هم نمی کنند / رواج استفاده بی رویه و غیراصولی سموم شیمیایی و تقلبی در میان کشاورزان
زنبورداری و باغداری دو فعالیت مکمل یکدیگر می توانند باشند، در کشورهای اروپایی و غربی زنبورداری بیش از آنکه برای تولید عسل باشد برای گردافشانی و افزایش تولید باغات است، ولی زنبورداران از نبود آگاهی و عدم همکاری کشاورزان و باغداران منطقه استان کهگیلویه و بویراحمد شکایت دارند. از طرفی سم پاشی های بی رویه و تقلبی شدن سم ها موجب مشکلات عدیده ای می شود که گریبانگیر زنبورداران نیز شده است.
زنبورداری و باغداری دو فعالیت مکمل یکدیگر می توانند باشند، در کشورهای اروپایی و غربی زنبورداری بیش از آنکه برای تولید عسل باشد برای گردافشانی و افزایش تولید باغات است، ولی زنبورداران از نبود آگاهی و عدم همکاری کشاورزان و باغداران منطقه استان کهگیلویه و بویراحمد شکایت دارند. از طرفی سم پاشی های بی رویه و تقلبی شدن سم ها موجب مشکلات عدیده ای می شود که گریبانگیر زنبورداران نیز شده است.
به گزارش کبنا، سم پاشی ها در باغ ها و مزارع کشاورزی باید با اطلاعیه قبلی انجام بگیرد، این امر آنقدر مهم است که در صورت عدم رعایت موجب مسموم شدن و از بین رفتن زنبورهای عسل می شود. سم مناسب و استاندارد، زمان سم پاشی (بعد از غروب)، جهت باد باید رعایت شود تا مشکلی برای کندو و زنبورها پیش نیاید.
زنبورداران استان کهگیلویه و بویراحمد می گویند بخاطر همین عدم همکاری و سم پاشی های بی رویه خسارت های زیادی دیده اند، چند تن از زنبورداران یاسوجی و دهدشتی می گویند بخاطر سم پاشی های بدون هماهنگی و بی رویه بخش زیادی از سرمایه شان از بین رفته و خسارت های 50 یا 200 میلیونی دیده اند. آنها می گویند وقتی زنبور شروع به فعالیت کند سم پاشی غیرقانونی و غیرمنطقی است ولی کشاورزان اهمیتی نمی دهند و اطلاعی نمی دهند.
زنبورها به گردافشانی و افزایش محصول کشاورزی کمک می کنند
در مناطق اروپایی زنبوردارها از گردافشانی در باغ ها درآمدزایی می کنند، چون محصولات یک باغ با گردافشانی تا 8 برابر افزایش می یابد، ولی در منطقه ما آنقدر سم پاشی زیاد است که زنبورها از بین می روند.
زمانی یکی از زنبورداران دهدشتی در گفت و گو با خبرنگار کبنا می گوید: اگر سموم شیمیایی در موقع خودش زده شود و به میزان استاندارد زده شود، مشکلی پیش نمی آید، ولی نه کشاورز، نه باغدار، نه جهاد کشاورزی هیچ دغدغه و نگرانی ندارند.
زمانی با بیان اینکه «باید فرهنگ سازی شود، زنبوردارها ضرر زیادی از این وضعیت می کنند» افزود: در کل دنیا به خاطر گردافشانی به زنبورداران حقوق می دهند، ولی اینجا به کشاورزان باید باج بدهیم و آخرش هیچ همکاری هم نمی کنند.
فقط با سمپاشی یک کشاورز 500 میلیون تومان ضرر کردم
زمانی تأکید کرد: سم پاشی کشاورزان زمان خاصی دارد و نباید سم ها بی رویه استفاده شوند، در مناطق گرمسیر این موقع باید آخر سمپاشی باشد ولی کشاورزان رعایت نمی کنند، پارسال زنبورم سر باغ مرکبات چرام بود، هیچ کس سم پاشی نکرد، و فقط یک نفر سم پاشی را انجام داد کل زنبورهای من نابود شد، 500 میلیون تومان ضرر کردم.
زمانی گفت: هیچ برنامه ریزی وجود ندارد، من مسوول تعاونی و عضو اتحادیه زنبورداری استان هستم، چندین بار به کارشناسان جهاد کشاورزی درباره این موضوع گفتم، ولی هیچ کاری انجام نمی دهند.
وی گفت: اینجا زنبوردار نمی تواند وارد باغ باغدار شود، و باغدارها نمی دانند و توجهی نمی کنند که اگر زنبور در باغ رفت و آمد داشته باشد باعث افزایش میزان محصول باغش می شود.
سه سال است که سموم شیمیایی وحشتناک زیاد شده
قاسمیان زنبوردار شهرستان کهگیلویه و کارشناس بازنشسته جهاد کشاورزی استان گفت: نزدیک به 30 سال است زنبوردار هستم، در جهاد کشاورزی فعالیت داشتم، همه خانواده و برادرها و خواهرهایم همگی زنبوردار هستیم.
قاسمیان در مورد روند فعالیت زنبورها در فصل های زمستان و تابستان گفت: ما زنبور را تابستان می بریم روی کوه ها در یاسوج، بعد از آن می بریم روی کُنار، بعد از آن روی مزرعه ذرت می بریم، بعد از آن روی کلزا می بریم، بعد دوباره می بریم توی کوه.
بخاطر عدم همکاری 250 زنبورم یکجا از بین رفت
وی اظهار کرد: سم پاشی انسان ها و حشرات را از بین می برد، ولی هیچ کس جوابگو نیست. پارسال یکی از کشاورزها محصولش را سم پاشی کرد، می گفت من همین الان می خواهم سمپاشی کنم، به من هیچ ربطی ندارد، زنبورهایت را نباید اینجا می آوردی. هر چقدر خواهش کردیم، گفتم 24 ساعت اجازه بده تا زنبورها را بار کنیم، اجازه نداد و سم پاشی را شروع کرد، بخاطر عدم همکاری 250 زنبورم یکجا از بین رفت. بیمه هم داشتند ولی هر چقدر پیگیری کردم فایده ای نداشت و گفتند بیمه شامل سموم نمی شود.
قاسمیان افزود: سه سال است که سموم شیمیایی وحشتناک زیاد شده است. من با یکی از کشاورزان صحبت می کردم می گفت 150 تن گوجه اش از بین رفته و بیرون ریخته است. گوجه هایش را زیاد سم پاشی کرده و تمام گوجه ها سوخته بودند، متأسفانه هیچ ارگان و نهادی، نه جهاد کشاورزی این سم پاشی ها را نه نظارت می کند و نه کنترل می کند. این همه سرطان هایی که در کشور وجود دارد عاملش همین سموم هستند.
قبلا سموم بود ولی خیلی کمتر
وی بیان کرد: قبلا سموم بود ولی خیلی کمتر. مثلا طرف قول سم آلمانی به کشاورز می دهد، برایش سم دیگری می آورد، دوباره هفته بعد برایش سم پاکستانی می آورد، هر هفته با قول اینکه سم آلمانی می خواهد بیاورد، یک مدل سم برای کشاورز می آورد و کشاورز هم هر بار سم پاشی می کند، هزینه های زیادی هم برای این سموم می کنند.
وی افزود: خیلی مسائل را نمی شود گفت، طرف توی پمپاژ تلمبه اش اسید ریخته، چند هفته بعد آمده دیده گوجه ها ترکیده اند، بعد می گوید که اسید زیاد ریخته بودم باید کمتر می ریختم. متأسفانه کسی کنترل نمی کند.
قاسمیان می گوید: قبلا من در جهاد کشاورزی مسوول زنبورداری بودم، ما با بخش نباتات هماهنگی می کردیم و سم پاشی اطلاع داده می شد، الان بازنشسته هستم. قانون می گوید کشاورز باید 48 ساعت قبل به زنبوردار خبر بدهد تا زنبوردار کندوها را بردارد.
سم ها تقلبی و زیاد شده
قاسمیان اظهار کرد: الان سم ها تقلبی شده و خیلی زیاد شده است، بعضی از کشاورزها از کلزا بگیر تا حتی گندم، سم پاشی پشت سم پاشی انجام می دهند. مثلا در زمین گندم چند تا علف هرز هست، انقدر سم پاشی می کنند فقط بخاطر چند تا علف هرز.
برخی سم ها قدغن هستند ولی اینجا استفاده می شود
فتحی زنبوردار شهرستان کهگیلویه
گفت: حدود 40 سال زنبوردار هستم، از کودکی با زنبور بودم. تعدادی از زنبورهایم را فروختم و الان حول و حوش 250 زنبور دارم.
فتحی در خصوص سم های شیمیایی گفت: کشاورزها به زمین هایشان سم می زنند و زنبورها هم از این سموم استفاده می کنند و خسارت جبران ناپذیری به زنبوردار وارد می شود. سموم در مناطقی مثل خوزستان و بهبهان زیاد زده می شود و زنبورهای ما هم به این مناطق می روند، برای از بین بردن علف های هرز هم سم پاشی می کنند که زنبورها از این سم ها استفاده می کنند.
وی در خصوص خسارت وارده به زنبورهایش در سال گذشته گفت: بطور دقیق نمی توانم بگویم چقدر خسارت به زنبورهایم وارد شده، ولی سال گذشته حدود 50 میلیون خسارت به زنبورهایم وارد شد. جهاد کشاورزی باید نظارت کند که متأسفانه نمی کند، برخی سم ها قدغن هستند و کشورهای اروپایی آن را ممنوع کرده اند ولی اینجا استفاده می شوند.
فتحی در پاسخ به اینکه «چه مدت است سموم شیمیایی زیاد شده» افزود: قبلا سم ها زیاد نبود، الان هر هفته ای دو بار گوجه را سم می زدند. زنبور به درک، این سموم شیمیایی وارد بدن انسان می شوند و برای سلامتی انسان ها ضرر دارد. من زنبورهایم را سر مزرعه ذرت آوردم، قبلا ذرت را سم نمی زدند ولی الان ذرت را هم سم می زنند.
جهاد کشاورزی مسوول تفاهم میان زنبوردار و کشاورز نیست
رئیس جهاد کشاورزی استان در این خصوص گفت: موقع سم پاشی معمولا پیش آگاهی صورت می گیرد، و در زمان مشخصی سم پاشی صورت می گیرد، اکثر سم پاشی ها در زمانی انجام می گیرد که زنبور فعالیت زیادی انجام نمی دهد، همچنین در زمان گل دهی سم پاشی توصیه نمی شود. بنابراین باید منطقه هشداری بین باغدار و زنبوردار وجود داشته باشد و حق و حقوق یکدیگر را رعایت کنند، چون مناطق سم پاشی و مناطق پرورش زنبور از یکدیگر متفاوت هستند.
معتمدی پور اظهار کرد: در قوانین و مقررات تعریف خاصی از این موضوع در جهاد کشاورزی وجود ندارد، تفاهم نانوشته ای بین همه وجود دارد، اگر کسی خواست سمپاشی کند قانونا اطلاع می دهد، و زنبوردار باید زنبورها را بردارد. اگر اطلاع نداد زنبوردار می تواند شکایت قضایی بکند.
وی گفت: جهاد کشاورزی مسوول تفاهم میان زنبوردار و کشاورز نیست، مسائل عرفی است که باید حل شود.
استفاده از سموم شیمیایی در کل کشور وجود دارد
معتمدی پور افزود: کلاس های آموزشی و طرح کاهش مصرف سموم داریم، روش های جایگزین و غیرشیمیایی را بطور مرتب در روستاها آموزش می دهیم. در کل کشور متأسفانه استفاده از سموم شیمیایی وجود دارد.
وی گفت: به دلیل اینکه توپوگرافی استان ما خوش آب و هوا است، محصولات ما عموما ارگانیک است، کشاورزهای ما اکثرا کشاورز معیشتی هستند تا تجاری، خیلی از مردم پول هزینه کردن برای سموم را ندارند و اصلا سم نمی زنند.
وی با بیان اینکه محصولات بصورت «ارگانیک، سالم، کمتر آلوده، آلوده تقسیم می شوند» اظهار کرد: محصولات ما در کل کشور محصولات کمتر آلوده یا سالم است.
وی با اشاره به اینکه «هماهنگی بین کشاورز و زنبوردار جزو وظایف جهاد کشاورزی نیست» گفت: ما آموزش، اطلاع رسانی و مسائل آموزشی خطرات سموم برای زنبور داریم.
مسئله ای که وجود دارد، علاوه بر عدم هماهنگی های بین کشاورزان و زنبورداران که می توان با تفاهم نامه هایی و همچنین ایجاد هماهنگی میان نهادهای مربوطه آن را حل کرد، استفاده بی رویه سموم شیمیایی است، سمومی که نه فقط زنبورها بلکه سلامتی انسان ها را به خطر می اندازد، نبود آزمایشگاه برای آزمایش محصولات کشاورزی، استفاده بی رویه و غیراصولی از سموم کشاورزی در میان برخی از کشاورزان و باغداران از عواملی است که موجب به خطر افتادن سلامتی انسان ها می شود.