قرایی مقدم، جامعه شناس:
اخراج اساتید شکاف را در بین مردم بیشتر میکند / آنهایی هم که الان به ظاهر به جای این اساتید وارد دانشگاه میشوند نتیجهی مطلوبی نمیگیرند / وقتی فریاد میزنیم که ۸۰ درصد المپیادیها و چند هزار پزشک و دکتر و مهندس و خبرنگار از کشور رفته اند، یکی از عواملش همین رفتار هاست
8 شهريور 1402 ساعت 19:12
امانالله قرایی مقدم، جامعه شناس می گوید: امروز جامعه شبیه دوران انقلاب فرهنگی نیست. آن زمان شور انقلابی و باورها و اعتقاداتی که مردم نسبت به انقلاب داشتند با شرایط امروز بسیار فرق داشت. آن زمان که انقلاب فرهنگی شد واقعهی ۹۶ و ۹۸ و ۱۴۰۱ رخ نداده بود. امروز مردم آگاه اند. آن زمان یک استاد که اخراج میشد مردم میگفتند آنها ضد انقلاب اند، اما الان وقتی یک استاد اخراج میشود مردم میگویند برای اینکه آن فرد لایق بوده اخراج شده است.
اخراج اساتید از دانشگاه و جایگزینی نیروهای ایدئولوژیک به جای آنها، سروصدای زیادی به پا کرده است؛ اتفاقی که نمونه آن در اواسط دولت اول محمود احمدی نژاد نیز تکرار شده بود.
امانالله قرایی مقدم، جامعه شناس، درباره تاثیر اجتماعی اخراج اساتید دانشگاه به انتخاب گفت: به نظر من این کار بسیار مضر است و قشر تحصیلکرده را که موتور محرکهی جامعه و سپر مقاومتی در برابر طوفانهای اجتماعی است، منزوی خواهد کرد. از آنجاییکه استاد و دانشجو در جامعه، به خصوص در میان اقشار پایین از یک منزلت و احترام خاصی برخوردار هستند و حرف آنها را حجت میدانند، اخراج اساتید شکاف را در بین مردم بیشتر میکند. باید به این نکته توجه کنید یک استاد دانشگاه با یک کلمه میتواند بر ذهن بسیاری تاثیربگذارد. اهمیت معلمی این است؛ به همین دلیل سالهاست که میگویم معلمین علوم انسانی فقط به جوانان جهت نمیدهند بلکه یک معلم فیزیک و شیمی و ریاضی هم میتواند روی فکر جوانان تاثیر بگذارد. چنانکه سقراط گفت معلم ماما است.
وی در ادامه افزود: بازخرید کردن، اخراج کردن و یا محدود کردن استاد و دانشجو نتیجهی خوبی برای مردم ندارد و باعث شکاف میان جامعه و دانشگاه میشود؛ بنابراین بنده متاسف هستم که بگویم این برنامه از جانب هر کسی برنامه ریزی شده نادرست است. ما باید آب و هوای اجتماعی را درست کنیم نه اینکه استاد را اخراج کنیم. آنهایی هم که الان به ظاهر به جای این اساتید وارد دانشگاه میشوند نتیجهی مطلوبی نمیگیرند.
قرایی مقدم ضمن مقایسه شرایط امروز با دوران انقلاب فرهنگی گفت: دانشگاه را نباید از حاکمیت دور کرد. دانشگاه ضربهگیر اجتماعی و بحرانهاست. امروز جامعه شبیه دوران انقلاب فرهنگی نیست. آن زمان شور انقلابی و باورها و اعتقاداتی که مردم نسبت به انقلاب داشتند با شرایط امروز بسیار فرق داشت. آن زمان که انقلاب فرهنگی شد واقعهی ۹۶ و ۹۸ و ۱۴۰۱ رخ نداده بود. امروز مردم آگاه اند. آن زمان یک استاد که اخراج میشد مردم میگفتند آنها ضد انقلاب اند، اما الان وقتی یک استاد اخراج میشود مردم میگویند برای اینکه آن فرد لایق بوده اخراج شده است. امروز جوانان از فضای مجازی و هم سن و سالان خود پیروی میکنند. وقتی فریاد میزنیم که ۸۰ درصد المپیادیها و دانشجویان برجسته وچند هزار پزشک و دکتر و مهندس و خبرنگار از کشور فرار کرده اند و فرار مغزها صورت گرفته است، یکی از عوامل مهم آن همین رفتارها در دانشگاه است.
کد مطلب: 466432