استعفای اعضای حزب کارگر انگلیس؛ توقف بشردوستانه و آتش بس با هم فرق دارند
چگونه جنگ غزه، حزب کارگر انگلیس را رو در روی هم قرار داد؟
21 آبان 1402 ساعت 1:17
آتش بس بیش از آن که فرآیندی انسانی باشد یک فرآیند سیاسی است. در آتش بس از طرفین منازعه خواسته می شود برای یافتن راه حل سیاسی برای آن نزاع گردهم آیند. آتش بس فرایندی طولانی مدت تر از "توقف" است و باید در کل منطقه جغرافیایی درگیر منازعه اعمال شود. در مورد اخیر این به معنای در بر گرفتن محدوده آتش بس برای کل نوار غزه و هم چنین سایر مناطق تحت تاثیر درگیری مانند جنوب لبنان است جایی که نیروهای اسرائیلی در حال نبرد با نیروهای حزب الله هستند.
"کی یر استارمر" رهبر حزب کارگر بریتانیا از درخواست آتش بس در جنگ حماس و اسرائیل امتناع کرد و در عوض توقف بشردوستانه در منازعه را مورد تایید قرار داده است، به همین دلیل از سوی هم حزبیهایش مورد انتقاد قرار گرفت. در نتیجه، ۵۰ عضو حزب به نشانه اعتراض از حزب کارگر خارج شدند. مناقشه ایجاد شده این پرسش را ایجاد میکند که چه تفاوتی بین توقف بشردوستانه و آتش بس وجود دارد.
به گزارش کبنا، فرارو به نقل از کانورسیشن، بمباران گسترده غزه توسط اسرائیل به شکل عجیبی به یک وضعیت انسانی فاجعه بار منجر شده است. "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد وضعیت غزه را به مثابه یک "کابوس" توصیف کرده است. این وضعیت باعث شده تا سازمان ملل متحد و سایر کشورها به اسرائیل فشار آورند تا در نبردها "وقفه" ایجاد کند تا دست کم کمکهای بشردوستانه موقت به مردم غزه ارائه شوند.
تعدادی از قطعنامهها که خواستار آتش بس بوده اند در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شدند، اما هر بار توسط یک یا چند عضو دائم در آن شورا وتو شدند. یک قطعنامه غیر الزام آور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در تاریخ ۲۷ اکتبر (۵ آبان) تصویب شد، اما این مورد توسط دولت اسرائیل نادیده گرفته شد.
توقف بشردوستانه
نوار غزه به دلیل محاصره به کمکهای اولیه بشردوستانه دسترسی ندارد. حتی پیش از آغاز جنگ نیز غزه پس از آن که حماس کنترل سیاسی آن خطه را در ژوئن ۲۰۰۷ میلادی (تیر ۱۳۸۶)در دست گرفت به مدت ۱۶ سال تحت محاصره قرار داشت. پس از حمله حماس به اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر(۱۵ مهر) "یوآو گالانت" وزیر دفاع اسرائیل دستور "محاصره کامل" غزه را صادر کرد که شامل قطع برق، غذا، آب و گاز بود. این وضعیت کمبودها در نظام بهداشت و درمان غزه را معرض خطر قرار داده است و بیمارستانهای غزه اکنون با برق تامین شده از ژنراتورهای الکتریکی و با کمبود شدید لوازم حیاتی پزشکی کار میکنند.
طبق تعریف سازمان ملل توقف بشردوستانه به عنوان "توقف موقت خصومتها صرفا برای اهداف بشردوستانه" تعریف شده و برای مدت زمان مشخص و در یک موقعیت جغرافیایی خاص انجام میشود.
این مکث یا توقف به غیر نظامیانی که در مناطق درگیری گرفتار شده اند اجازه میدهد با خیال آسوده فرار کنند، به کمکها دسترسی داشته باشند یا درمان پزشکی مورد نیازشان را دریافت کنند. هم چنین، توقف بشردوستانه امکان عبور اقلام ضروری مانند مواد غذایی، دارو و سوخت را فراهم میکند.
اجماع بین المللی فزایندهای در این باره وجود دارد که دست کم یک توقف بشردوستانه لازم است. با این وجود، برخی استدلال میکنند استفاده از یک مکث یا توقف بشردوستانه برای ایجاد وقفه موقت در کارزار بمباران غزه اقدامی کافی نیست. آکسفام در گزارشی که خواستار یک آتش بس عمومی شد اشاره کرده است: "تجربه نشان میدهد که چنین توقفهایی حتی میتوانند غیر نظامیان را در معرض خطر بیش تری قرار دهند، زیرا معمولا شفافیت کم تری در مورد مناطق امن و مدت زمان توقفها وجود دارند".
در آن گزارش آمده است: "شایعات و اطلاعات نادرستی منتشر میشوند مبنی بر آن که این جاده یا آن "منطقه امن" یک منطقه غیر نظامی اعلام شده، اما این ادعاها اغلب درست نیستند و باعث میشوند شهروندان غیر نظامی وارد منطقهای جنگی شده و گمان کنند که آنجا امن است. در آغاز جنگ مسیرهایی که گمان میرفت به عنوان گذرگاههای امن برای تخلیه غزه تعیین شده بودند بمباران شدند". در نتیجه، تنها راه حل واقعی بشردوستانه که ایده آل به نظر میرسد آتش بس کامل است.
آتش بس
آتش بس بیش از آن که فرآیندی انسانی باشد یک فرآیند سیاسی است. در آتش بس از طرفین منازعه خواسته میشود برای یافتن راه حل سیاسی برای آن نزاع گردهم آیند. آتش بس فرایندی طولانی مدتتر از "توقف" است و باید در کل منطقه جغرافیایی درگیر منازعه اعمال شود. در مورد اخیر این به معنای در بر گرفتن محدوده آتش بس برای کل نوار غزه و هم چنین سایر مناطق تحت تاثیر درگیری مانند جنوب لبنان است جایی که نیروهای اسرائیلی در حال نبرد با نیروهای حزب الله هستند.
در زمینه غزه آتش بس به معنای توقف کامل جنگ از سوی تمام طرفین و در نهایت آزادی یا تبادل گروگانها خواهد بود. این نه تنها به معنای پایان بمباران غزه است بلکه حماس را نیز ملزم به توقف حملات خود خواهد کرد.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که آتش بس همانند یک توقف توافق صلح دائمی نیست و گفته میشود که هدف از آن ایجاد شرایط برای اسکان دائم است. دستیابی به آتش بس احتمالا مستلزم دخالت یک میانجی ثالث مانند ایالات متحده، قطر یا ایران است.
در جنگ قبلی حماس و اسرائیل در سال ۲۰۲۱ میلادی هر دو طرف در نهایت پس از ۱۱ روز ویرانی که بیش از ۲۰۰ کشته برجای گذاشت توانستند به آتش بس دست یابند. در آن درگیری مصر نقش اصلی را به عنوان میانجی ایفا کرد. از زمان آغاز آخرین درگیری در تاریخ ۷ اکتبر "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل در برابر تمام درخواستها برای توقف بشردوستانه و آتش بس مقاومت کرده است. با این وجود، امریکا و سایر متحدان اسرائیل کماکان بر نتانیاهو فشار میآورند تا دست کم در حمله اسرائیل علیه غزه توقف ایجاد نماید. او اصرار دارد که اگرچه ممکن است برای خروج گروگانها یا تسهیل ورود کمکهای بشردوستانه "توقفهای کوچک" در نظر گرفته شوند، اما توقف طولانیتر در درگیریها تا زمانی که تمام گروگانهای در دست حماس از سوی آن گروه آزاد نشوند امکان پذیر نخواهد بود. در نتیجه، روند کشته شدن افراد ادامه خواهد یافت.
کد مطلب: 469161