یادداشت؛
اصلاحطلبان با بهرامی چه میکنند؟
28 آبان 1402 ساعت 10:19
اصلاحطلبان بعد از سید باقر موسویجهانآباد هیچ وقت در راهیابی نامزد مدنظر خودشان موفق عمل نکردند. در واقع نتوانستند یک نیروی اثرگذار و مورد قبول همه را به جامعه معرفی کنند و مجبور شدند که در هر دوره پایگاه رأی خود را به کاندیداهای به اصطلاح معتدل عاریت دهند.
فرایند بررسی تأیید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس از مسیر هیئتهای اجرایی به هیئت نظارت رسیده و تحلیل و بررسی انتخابات در این فضای مبهم کمی سخت به نظر میآید و مشخص نیست آیا تا پایان این رقابت، چهرههای شناخته شده و شاخص حضور دارند یا خیر؟
تحلیلهای مختلفی پیرامون انتخابات پیشرو مطرح است که اساساً انتخابات مجلس در چه شرایطی و با چه درصد مشارکتی برگزار خواهد شد و هر یک از جریانات سیاسی چه موضعی در قبال این انتخابات خواهند داشت. جریان اصلاحطلب در استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از هر زمان دیگری دچار گسستگی شده و این جریان ریشهدار و قدیمی علیرغم فعالیت جریانهای اصولگرایی تحرکی ندارند و هیچ صدایی از آنها به گوش نمیرسد. بنا به گفته رئیس ستاد انتخابات کهگیلویه و بویراحمد؛ در حوزه انتخابیه شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون ۶۵ نفر برای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس ثبتنام کردهاند. قانون جدید انتخابات شرایطی را فراهم کرده است که متقاضیان داوطلبی برای نمایندگی مجلس ثبت نام خود را بصورت اینترنتی انجام دهند. از این رو تا کنون ترکیب ثبت نامکنندهها و مشارکت احزاب و گروههای مختلف برای مردم چندان شفاف نشده است و مشخص نیست که چند درصد آنها گرایش سیاسی خود را اصلاحطلب و چند درصد اصولگرا اعلام کردهاند. با این وجود اصلاحطلبان در استان کهگیلویه و بویراحمد سکوت پیشه کردهاند و خبری از جنب و جوشهای انتخابات ۹۸ نیست.
با این شرایط تحلیل ها بطور کامل دقیق نخواهند بود. حد فاصل انتخابات اسفند ۹۸ تاکنون چه اتفاقی افتاده و تحولات اخیر چه اثری بر انتخابات اسفند ۱۴۰۲ دارد، لازم است که در وقت خودش به آن پرداخت. اصلاحطلبان شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون دوره گذشته دست «محمد بهرامی» را بهعنوان گزینه نهایی بالا بردند، هر چند این مسأله محل مناقشه قرار گرفت و تمام اصلاحطلبان پشت سر «بهرامی» قرار نگرفتند و بعضی از اصلاحطلبان به سمت زارعی، بخشی هم با روشنفکر پیمان بستند و هنوز هم بهرامی نتوانسته اکمل و تمام نظر اصلاحطلبان را به خود جلب کند. برخی برچسب اصولگرایی را به «بهرامی» میزنند و به نظر میرسد اینها هدفشان این است که بین اصلاحطلبان اختلاف بیندازند تا یکپارچه نشوند. محمد بهرامی بارهای بار به صراحت اصلاحطلبی خود را اعلام کرده ولی پذیرفتن ستاد انتخاباتی «عارف» و ایفای نقش در ستاد «حسن روحانی» نتوانسته منتقدان بهرامی را متقاعد کنند که او اصلاحطلب است.
جریانات سیاسی در حال دمیدن بر تنور انتخابات هستند. نشستهای خانگی و فاتحهخوانیهای سیاسی مهمترین میدان رجزخوانی گروههای سیاسی است. علیرغم فعالیت نادر منتظریان و مهدی روشنفکر، «محمد بهرامی» تحرک کمتری از خود نشان داده، به نظر میرسد او فعالیتهایش را در سکوت خبری دنبال میکند و قطعاً دلیل قانعکنندهای هم دارد. بهرامی این دوره شرایط بهتری را برای خود متصور میشود و نماینده فعلی بویراحمد، دنا و مارگون بهرامی را رقیب خود میداند و حتی نوک پیکان حملات تیم رسانهای روشنفکر بیشتر به سمت «بهرامی» است، به همین دلیل هم به دنبال خودنمایی نیست و کار خود را آرام و بی سر و صدا پیش میبرد.
برای اینکه تنور انتخابات داغ شود، باید برخی از مسائل در سطح جامعه مرتفع شود. در همین راستا نیز بخشی از اصلاحطلبان اساساً نوع نگاه نهاد تصمیمگیر را به جریان خود میدانند و همین مسأله شاید سبب شود که بر تنور انتخابات ندمند. اما هستند برخی احزاب یا چهرههایی که در انتخابات ثبتنام کردهاند و امیدهایی دارند، که در وقتش پیرامون آن صحبت خواهیم کرد.
این تصور و امید هست که انتخابات مجلس آینده رقابتیتر برگزار شود و برای مشارکت بالا تلاش میشود و همه منتظر هستند که ببینند چه کسی در رقابت انتخاباتی میماند و ترکیب افراد به چه گونهای است. با همه این حرفها هنوز جبهه اصلاحات در استان کهگیلویه و بویراحمد موضع رسمی نداشته و همین امر سبب شده تا هر کسی که از راه میرسد برای اصلاحطلبان در حوزههای انتخابیه استان نسخه بپیچاند و بعضی هم بر طبل فروپاشی این جریان میکوبند و این مسأله و چند پارهگی اصلاحطلبان به سود کسانی است که نه به اصلاحطلبی اعتقاد دارند و نه به اصولگرایی و صرفاً منافعشان را در همین وضعیت جستجو میکنند. در حالی این اتفاقات میافتد که بسیاری از متفکران لازمه تبدیل مشارکت تودهای به مشارکت فعال و سازمان یافته را در تأسیس احزاب به معنای واقعی کلمه میدانند و آن را مرحله تکمیلی از مراحل انقلاب اسلامی به شمار میآورند که چنین امری در جهت تضمین تداوم و تعادل نظام ضروری است.
محمد بهرامی ثبتنام خود را برای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی حوزه انتخابیه بویراحمد، دنا و مارگون رسانهای کرد. بهرامی تجربه کافی را کسب کرده و او برای چهارمین بار است که نامزد انتخابات میشود و هر مرتبهای که آمد، بیشتر از دور قبل خود رأی کسب کرده و الان هم خطر جدی برای روشنفکر محسوب میشود. اصلاحطلبان بعد از سید باقر موسویجهانآباد هیچ وقت در راهیابی نامزد مدنظر خودشان موفق عمل نکردند. در واقع نتوانستند یک نیروی اثرگذار و مورد قبول همه را به جامعه معرفی کنند و مجبور شدند که در هر دوره پایگاه رأی خود را به کاندیداهای به اصطلاح معتدل عاریت دهند. سران اصلاحطلبان در استان کهگیلویه و بویراحمد در دورههای گذشته علیرغم نشستها و جلسات متعدد باز قادر به یکپارچه نمودن اصلاحطلبان به نفع «بهرامی» یا دیگر کاندیداها نبودند و این موضوع سبب شکست آنها در اکثر دورهها بودند. هر چند خیلیها پیروزی «غلاممحمد زارعی» را مدیون اصلاحطلبان میدانند اما خیلی زود اصلاحطلبان از زارعی دست کشیدند و زارعی نتوانست به مطالبات و خواستههای اصلاحطلبان پاسخ قانعکنندهای بدهد.
الان اصلاحطلبان از دوره گذشته تاکنون یک گزینه بیشتر ندارند و آن هم «محمد بهرامی» است. «بهرامی» در این مدت علاوه بر اینکه همه نیروهایش را حفظ کرده بر آنها هم افزوده و به گفته نزدیکانش شرایط او نسبت به هر دورهای بهتر است. اصلاحطلبان در این دوره چه تاکتیکی خواهند داشت؟ آیا «بهرامی» را هنوز به عنوان گزینه نهایی خود میدانند؟ آیا پشت «بهرامی» میمانند و یا دور و بر او را خالی میکنند؟ اصلاحطلبان چه نظری در باره انتخابات پیشرو دارند؟ آیا آنها بالاخره از پشتپردهها بیرون میآیند؟ سرنوشت بهرامی چه میشود؟ و دهها سئوال دیگر که بیپاسخ مانده است؟
اینگونه شنیده میشود که «بهرامی» در این دوره بیش از هر دوره دیگر نظاممند وارد عرصه انتخابات شده، او با سران اصلاحطلب از مرکز تا یاسوج نشست و برخاست داشته و زمینه را برای رقابت سخت با رقبایش فراهم کرده است. باید منتظر ماند و دید.
کد مطلب: 469453