رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خبر داد
ابتلای ۱۲ کهگیلویه و بویراحمدی به بیماری خطرناک «کیست هیداتید»
13 دی 1402 ساعت 12:18
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج از ابتلا ۱۲ نفر در این استان به بیماری «کیست هیداتید» که از پراکنده شدن مدفوع و ادرار سگ در محیط به انسان منتقل میشود، مبتلا شدهاند.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج از ابتلا ۱۲ نفر در این استان به بیماری «کیست هیداتید» که از پراکنده شدن مدفوع و ادرار سگ در محیط به انسان منتقل میشود، مبتلا شدهاند.
محسن رضائیان افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۲ نفر در سطح استان به بیماری مبتلا شدهاند که چهار نفر از این تعداد طی چند روز اخیر گزارش و شناسایی شدهاند البته احتمالاً موارد بیشتر است اما هنوز شناسایی نشدهاند.
وی اظهارکرد: این چهار نفر مبتلا به بیماری خطرناک «کیست هیداتید» هم اکنون در یکی از استانهای همجوار بستری هستند.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خاطرنشان کرد: این بیماری از پراکنده شدن مدفوع سگ در محیط به ویژه روی سبزیجات به انسان منتقل میشود که بسیار هم خطرناک است.
رضائیان تصریح کرد: تشخیص این بیماری کمی پیچیده و دشوار است؛ به همین خاطر بیشتر مواقع دیر تشخیص داده میشود.
وی با بیان اینکه سگهای ولگرد حامل خیلی از بیماریها از جمله «هاری» و «کیست هیداتید» ادامه داد: به طور میانگین شاید در طول سال ۱۰ نفر در استان به این بیماری مبتلا شوند اما از بیماری خود تا مدتی اطلاع ندارد.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج عنوان کرد: شستن اصولی سبزیجات برای کاهش آمار مبتلایان بسیار ضروری است.
رضائیان تأکید کرد: شناسایی بیماری کیست هیداتید خیلی سخت است و این بیماری حدود پنج تا ۲۰ سال طول میکشد تا مشخص شود و معمولاً کیست که شدید میشود و پس از اینکه به مرحله عمل جراحی میرسد، مشخص خواهد شد.
وی تصریح کرد: سال گذشته تنها یک مورد ابتلای به این بیماری در استان گزارش شد اما به دلیل افزایش تعداد بیماران قرار است به زودی کمیتهای در استان در این خصوص تشکیل شود.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه گازگرفتگی سگ و سگ گزیدگی در سطح استان بخصوص شهر یاسوج در حال افزایش است، اظهارکرد: سالانه بیش از ۱۳۰۰ و بعضا تا ۲۰۰۰ گازگرفتگی سگ و سگ گزیدگی در این استان ثبت میشود که بیش از ۳۰ درصد از این تعداد مربوط به شهر یاسوج است.
رضائیان ادامه داد: تاکنون موردیزا بیماری هاری گزارش نشده است اما یک مورد سگ خانگی مثبت هاری بوده که اقدامات لازم در این خصوص از سوی دامپزشکی و متولیان امر انجام شده است.
وی عنوان کرد: حدود ۲۰ سال پیش دو مورد فوت ناشی از بیماری هاری در استان کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده است.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه سگهای ولگرد افزایش چشمگیری در سطح استان بخصوص شهر یاسوج یافتهاند که جای نگرانی دارد، بیان کرد: دستگاههای متولی همکاری کنند تا جلوی این مسأله گرفته شود که برای مردم مشکلی ایجاد نشود.
گفتنی است که دفع تخمهای کرم بالغ در سگهای آلوده باعث آلودگی خاک و آب میشود و حیوانات اهلی مانند گوسفند، بز، گاو و شتر(میزبان واسطه) هنگام چریدن تخمها را میخورند و انسان به طور تصادفی از طریق خوردن غذا یا آب آلوده به تخمها و یا از طریق تماس مستقیم با سگهای آلوده به انگل، آلوده میشود.
پس از بلع تخم، هر اندامی از بدن میتواند محل به وجود آمدن کیست باشد و بسته به اینکه در چه اندامی کیست ایجاد شده، اختلال در عملکرد عضو را شاهد خواهیم بود؛ اما کیستهای ریوی و کبدی معمولاً شایعتر هستند. علائم بیماری نیز بسته به عضو درگیر، اندازه کیست و محل دقیق آن در عضو مبتلا، واکنشهای بین کیست و عضو مبتلا، پاره شدن کیست و واکنشهای ایمونولوژیک به دنبال آن مثل شوک آنافیلاکسی و... متفاوت است.
اقدامات مهم برای جلوگیری از بروز بیماری
_ شناسایی سگهای صاحبدار و گلهای و تجویز داروی ضد انگل هر شش هفته یکبار توسط سازمان دامپزشکی
_ مبارزه با سگهای ولگرد توسط ارگانهای ذیربط (شهرداریها و نیروی انتظامی و... )
_ تأسیس و راهاندازی کشتارگاههای صنعتی و رعایت ضوابط بهداشتی در کشتار دام
_ جلوگیری از کشتارهای قاچاق و غیرمجاز توسط سازمان دامپزشکی و شهرداریها
_ ضبط بهداشتی اندامهای آلوده به کیست هیداتید
_ ایجاد مراکز فروش موقت و کشتارگاههای موقت در ایام خاص مثل عید سعید قربان و ایام محرم جهت ذبح دام تحت کنترل دامپزشکان و مسئولین فنی و ایجاد دستورالعمل خاص در این مورد توسط سازمان دامپزشکی کشور، شهرداریها و وزارت بهداشت
_ تقویت سیستم گزارشدهی و ارتباط بیشتر بین بخش بهداشت و بیمارستانها جهت گزارش موارد انسانی
_ آموزش مردم و گروههای خاص از قبیل کارکنان کشتارگاهها، قصابان و دامداران و...
_ هماهنگی بین بخشی با بخشهای مرتبط و جلب مشارکت مسئولین و مردم
چالشهای موجود برای کنترل بیماری چیست؟
_ تدوین دستورالعمل جدید و بروز جهت کنترل، درمان و پیشگیری بیماری کیست هیداتید
_ موانع و مشکلات تشخیص، درمان، تأمین دارو، تولید واکسن در دام و پیشگیری و درمان بیماری در سگها
_ مشکلات موجود با کشتارگاههای سنتی و عدم معدومسازی اعماء و احشاء آلوده
_ مدیریت کنترل جمعیت سگهای ولگرد
_ نبودن واکسن مناسب جهت واکسینه کردن دامها
کد مطلب: 471014