تحلیل؛
تروریسم اقتصادی کاخسفید علیه مردم ایران
14 آبان 1398 ساعت 14:25
رویکرد فشار حداکثری که «دونالد ترامپ» علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا در میآورد حتی کارشناسان و رسانههای غربی را هم متقاعد ساخته که تروریسم اقتصادی دولت آمریکا با سایه انداختن بر سازوکارهای بشردوستانه به دنبال افزایش فشار بر مردم عادی ایران است.
رویکرد فشار حداکثری که «دونالد ترامپ» علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا در میآورد حتی کارشناسان و رسانههای غربی را هم متقاعد ساخته که تروریسم اقتصادی دولت آمریکا با سایه انداختن بر سازوکارهای بشردوستانه به دنبال افزایش فشار بر مردم عادی ایران است.
رویکردهای ضدایرانی دیرپای کاخ سفید، در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» خود را به شکل فشار حداکثری برای به زانو درآوردن تهران نشان می دهد. در این نگرش، واشنگتن از انواع حربههای سیاسی و غیرسیاسی استفاده می کند تا با محدودسازی توانایی های ایران از دستیابی کشورمان به اهداف توسعهای خود جلوگیری کند و مانع استفاده حداکثری کشورمان از ظرفیت های منطقه ای و بین المللی شده و توانمندی های داخلی را نیز در همه حوزه ها تحت تاثیر قرار دهد.
رئیس جمهوری آمریکا در حدود سه سال حضور خود در اتاق بیضی کاخ سفید دیدگاه های ضدایرانی خود را پنهان نکرده است و حتی در دورهای که به اصطلاح ایالات متحده به برجام متعهد بود هم از برقراری تحریم ها و افزایش دامنه شمول آن دریغ نکرد. این دیدگاه در حدود یک سال ونیم اخیر که با خروج رسمی واشنگتن از توافق هسته ای همراه بود با شدت و جدیت بیشتری دنبال شد.
تروریسم اقتصادی کاخسفید
اگرچه دولت ایالات متحده، جمهوری اسلامی را از سال های ابتدایی پس از انقلاب، هدف تحریم های خود قرار داده است اما در چند سال اخیر به ویژه در دوره ریاست جمهوری ترامپ این خط مشی با قدرت بیشتری به اجرا در آمده است. شدت این دشمنی به اندازه ای بوده است که مسوولان کشورمان اقدامات دولت آمریکا را نمونه بارز تروریسم اقتصادی واشنگتن علیه تهران ارزیابی کرده اند.
دامنه تکرار این اصطلاح در چندماهه اخیر افزایش یافته و حتی به اصطلاحی پرتکرار در عرصه بین المللی تبدیل شده است.. «حسن روحانی» رئیس جمهوری کشورمان در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا با اشاره به رویکردهای یکجانبه گرایانه آمریکا و لزوم مقابله با آن، استفاده واشنگتن از دلار به عنوان یک سلاح را تروریسم اقتصادی کاخ سفید دانست.
وی حدود چند هفته قبل در اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی نیز تاکید کرد: بی تردید دولت آمریکا با تحریم ملت ایران، مرتکب جنایت علیه بشریت و تروریسم اقتصادی شده است. روحانی در اجلاس سران عدم تعهد در باکو نیز عنوان داشت: آمریکا از روی استیصال، چنان بی پروا و گستاخانه از ابزارهای اقتصادی ظالمانه برای تحمیل مقاصد سیاسی نامشروع خود بر ملّت های مستقل استفاده میکند که نمی توان نامی به جز تروریسم اقتصادی بر آن نهاد.
«سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز به تازگی در واکنش به تحریم بخش عمران ایران از سوی کاخ سفید اظهار داشت: متاسفانه دستگاه دیپلماسی آمریکا ناتوان از انجام ابتکار و راهکارهای دیپلماتیک و معقول بوده و تنها اتکاء آن ها به زور و تروریسم اقتصادی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: بهتر است ایالات متحده بهجای تحریم های تکراری و غوغا سالاری که قطعا آن ها را به اهدافشان نخواهد رساند، از غوطه ور شدن هر چه بیشتر در توهمات خود ساخته دست برداشته و به اجرای تعهدات خود در برجام باز گردد.
تروریسم از نوع اقتصادی
اگرچه تاکنون تعریف پذیرفته شده جهانی در مورد تروریسم ارائه نشده است اما با هر دیدگاهی که به سیاست های دولت آمریکا نگریسته شود نمی توان رویکرد تهاجمی کاخ سفید را کمتر از یک جنگ دانست که به شیوه های غیرنظامی دنبال می شود.
به طور کل تروریسم به اقدامات و جنایاتی اطلاق می شود که علیه حیات انسان ها و با تجاوز از قوانین ملی و بین المللی صورت می پذیرد. درچارچوب این تعریف، غیرنظامیان هم هدف رویکردهای مخاصمه آمیز و تروریستی قرار می گیرند و همچون نظامیان قربانی سیاست های تعارضی می شوند. در این چارچوب مجری تروریسم از انواع ابزار و اهرم ها برای رسیدن به اهداف سیاسی خود استفاده می کند. به طور عمده عامل از ترساندن شهروندان کشور هدف به منظور تاثیرگذاری بر تصمیم گیری ها یا تغییر سیاست یک کشور بهره برداری می کند.
تروریسم اقتصادی نیز یکی از زیرشاخه های تروریسم به شمار می رود که با استفاده از اهرم های اقتصادی و مالی، اقدامات بی ثبات سازی به صورت بسیار پیچیده اما نرم، در جهت از بین بردن ثبات اقتصادی و مالی یک دولت به اجرا در می آید.
در واقع به اعتقاد تحلیلگران، تروریسم اقتصادی به مجموعه اقداماتی اطلاق می شود که با استفاده از محرک های غیرنظامی و سیاسی در راستای اهداف سیاسی صورت می گیرد. به این مفهوم که این سیاست ها با فشار اقتصادی بر مردم به بی ثباتی و ایجاد نارضایتی دامن می زند، جان شهروندان و غیرنظامیان را به مخاطره می اندازد و مقامات کشور هدف را به تغییر رفتار و پذیرش خواسته ها ناگزیر می سازد.
در عرصه بین المللی و براساس قوانین پذیرفته شده جهانی، کشورها تنها ملزم به رعایت و اجرای تحریم های سازمان ملل متحد هستند. اما ایالات متحده از ظرفیت های سیاسی، مالی، اقتصادی و تجاری خود به گونه ای استفاده می کند که دیگر کشورهای جهان را به رعایت قوانین تحریمی کنگره یا رئیس جمهوری آمریکا مجبور می سازد.
ادعای مضحک کاخسفید
موضوعی که اکنون واشنگتن به دنبال اجرای آن است تحریم دارویی ایران و بحث ایجاد کانال جدید مالی جهت فشار بر کشورها و شرکت هایی است که با ایران معاملات دارویی و بشردوستانه دارند. واشنگتن با این ترفند تلاش دارد تا راه های دور زدن تحریم ها از سوی ایران را پیدا کند و در مراحل بعدی همه گزینه ها و مسیرهای تهران برای تامین نیازهای خود را ببندد. همچنین تحریم تازه علیه بخش های عمرانی و ساختمانی جمهوری اسلامی ایران هم از جمله نقاطی است که مورد توجه رویکرد فشار و تحریم کاخ سفیدقرار گرفت.
روزنامه «ایندیپندنت» نوشته است تحریم های اخیر ایالات متحده واردات داروهای حیاتی و مهم به ایران را محدود می سازد. حتی دیده بان حقوق بشر هم در گزارشی اعلام کرده است تحریم ها تاثیر منفی را بر شرایط درمان مردم عادی دارد. در این صورت بیماران در ایران از کمبود برخی داروهای خاص که به واردات وابسته هستند، رنج خواهند برند.
این نهاد حقوق بشری بر ضرورت تغییر چنین سیاستی برای دگرگونی شرایط تاکید کرده است. به نوشته روزنامه فوق، این وضعیت در حالی رخ می دهد که دولت آمریکا بارها مدعی شد تحریم ها تاثیری منفی را بر تجارت بشردوستانه ایران به ویژه در حوزه دارو و درمان ندارند؛ اما پیچیدگی و فشار سیاست های واشنگتن موجب می شود تا بانک ها و شرکت ها از انجام معاملات با ایران حتی در حوزه های بشردوستانه خودداری کنند.
نشریه معتبر «نیوزویک» هم در گزارشی نوشت: به کسی نگوئید که دولت ترامپ نگران مردم عادی ایران است زیرا وی درحال تلاش برای ایجاد کمبود غذا و دارو در ایران است.
به نوشته این رسانه، در حالی که دولت ترامپ مدعی است در کنار مردم ایران قرار می گیرد اما در هفته اخیر با اقدامات و سفرهای «برایان هوک» مسوول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، این ادعا نقض شده است. وی در مقابل کمیته روابط خارجی سنا هم از افزایش فشار تحریمی علیه ایران سخن گفت که به شدت مردم عادی این کشور را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب کمبود غذا و دارو می شود.
در ماه سپتامبر تنها اندکی پس از آنکه ادعا شد که تحریم های ایالات متحده شهروندان عادی ایران را هدف نمی گیرند، جهان شاهد رفتار متناقضی از سوی آمریکا بود. طبق این گزارش، اکنون کاخ سفید تلاش دارد تا مسیرهای انگشت شمار ایران برای انجام مبادلات مالی حتی در حوزه های بشردوستانه را پیدا کند و آن را ببندد. به نوشته نیوزویک، الگوی عملیاتی دولت ترامپ در فشار علیه ایران اکنون به مدل تحریم های دهه ۱۹۹۰ علیه عراق شبیه شده است. با اجرای تحریم ها علیه بسیاری از نهادهای ایران همچون بانک مرکزی، واشنگتن در عمل نیازهای بشردوستانه و غیرنظامی ایران را هدف قرار داده است.(ایرنا)
کد مطلب: 414504