کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

یادداشت ارسالی؛

تکنوکرات یا طایفه‌گرا؟ پشت پرده دخالت‌های یک گروه انحصارطلب در تصمیمات سیاسی استان کهگیلویه و بویراحمد / نیم‌خیز حلقه قومی‌محفلی برای فرمانداری کهگیلویه

12 دی 1403 ساعت 20:30

تکنوکرات‌هایی که باید با رفتارهای ایلی و طایفه‌ای مبارزه کنند، در کهگیلویه و بویراحمد خود تبدیل به مروج تصمیمات ایلی و محفلی شده‌اند و برای دستگاه‌های اداری استان و فرمانداری‌ها برنامه‌ می‌ریزند؛ پدیده‌ای که حتی الأن نیز برای مبارزه با آن دیر شده است.


یکی از مخاطبان این پایگاه خبری در یادداشتی نوشت: تکنوکرات‌هایی که باید با رفتارهای ایلی و طایفه‌ای مبارزه کنند، در کهگیلویه و بویراحمد خود تبدیل به مروج تصمیمات ایلی و محفلی شده‌اند و برای دستگاه‌های اداری استان و فرمانداری‌ها برنامه‌ می‌ریزند؛ پدیده‌ای که حتی الأن نیز برای مبارزه با آن دیر شده است. متن کامل این یادداشت را در ادامه می‌توانید بخوانید.
روشنفکران و تکنوکرات‌ها از دهه‌ها پیش نوید این را می‌دادند که با ورود جلوه‌های مدرنیته، به تدریج پدیده‌های طایفه‌گرایی، قوم‌گرایی و تصمیمات محفلی از مجرای سیاست رخت برمی‌بندند؛ اتفاقی که در بسیاری از کشورها پیش از این نیز افتاده بود. روشنفکران درست می‌گفتند؛ اما مشکل کار آنها در این بود که بستر اجتماعی و سیاسی را نادیده می‌گرفتند؛ گویا آنها نمی‌دانستند تجربه مدرنیته در هر بستری متفاوت با بسترهای دیگر است.
در استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل بافت قومی و طایفه‌ای پررنگی که دارد، بسیاری از تصمیمات سیاسی و اجتماعی از مجرای همین بافت قومی می‌گذرد. این آفتی است که دامن نظام اداری استان را گرفته است؛ بنابراین یکی از مهمترین اقدامات روشنفکران در استان و همچنین نهادهای جامعه مدنی باید مبارزه با این آفت باشد. تا این‌جای کار مسأله روشن است و به جز عده‌ای معدود، با آن مخالفتی ندارند. اما مسأله در کهگیلویه و بویراحمد زمانی حاد می‌شود که متوجه شویم بخشی از همان افراد روشنفکر و تکنوکرات که باید با طایفه‌گرایی مخالف باشند، خود منادی ترویج رفتارهای ایلی و محفلی شده‌اند. در واقع آنهایی که انتظار می‌رفت با این نمود مضر مبارزه کنند، حالا نه تنها با آن مدارا می‌کنند، بلکه خود تبدیل به کارگزار این داستان شده‌اند.
متأسفانه اخیراً گروهی از افراد هم‌طایفه و هم‌محفل دور هم جمع شده و برای دستگاه‌های اداری استان برنامه می‌ریزند و نقشه می‌کشند. در رأس این محفل فردی قرار دارد که در افکار عمومی به او دونبش گفته می‌شود؛ او در همه دولت‌ها و همه سلایق سیاسی حضور دارد و در هر دولت به رنگ همان دولت و گفتمان درمی‌آید. در دولت گذشته در زمان استانداری سید علی احمدزاده، علاوه بر این‌که سابقه مدیرکلی داشت، در دوره‌ای نیز سرپرست یکی از معاونت‌های مهم استانداری می‌شود. حالا در دولت جدید از طریق یکی از همین محافل به استاندار جدید معرفی و باز هم معاون استاندار می‌شود. گفته می‌شود او از طریق دو تن از نزدیکانش که در مرکز حضور دارند که یکی از آنها نیز در سازمان‌های زیرمجموعه جهاد کشاورزی استان فارس نیز حضور داشته، برای این معاونت معرفی می‌شود.
پس از انتصاب به عنوان معاون در استانداری کهگیلویه و بویراحمد، به تدریج راه را برای نزدیکانش باز می‌کند و گفته می‌شود حکم مشاور استاندار برای یکی از آنها می‌گیرد.
حالا دیگر او تنها نیست و حلقه‌ای قومی محفلی تشکیل داده و در پی آن است که نزدیکانش را به دستگاه‌های اداری معرفی کند. گفته می‌شود برنامه بعدی او برای فرمانداری کهگیلویه و سپس یکی از معاونت‌ها در آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد است. این محفل علاوه بر معرفی گزینه‌های جدید، برنامه‌ای نیز برای ابقای برخی از نزدیکانش در دستگاه‌های اداری استان دارد. در واقع او از دو طریق در پی گسترش این حلقه است؛ از یک طرف نیروی جدید برای دستگاه‌ها معرفی می‌کند و از سوی دیگر در پی آن است برخی از نزدیکانش که هم‌اکنون پست دارند، در همان جایگاه ابقاء شوند. یکی از معاونت‌های دانشگاه علوم پزشکی، یکی از بخشداران مرکزی و مدیرکل یکی از دستگاه‌های اداری استان از جمله مناصبی هستند که این محفل قصد ابقایشان را دارند. البته گفته می‌شود انتصاب مدیرکل جدید تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد نیز بی‌ارتباط با تصمیمات این محفل نیست.
شاید خیلی دور از ذهن و تعجب‌برانگیز نباشد که مناصب مدیریتی بر اساس شناخت و رابطه توزیع شوند. اما مسأله آنجاست که عده‌ای انحصارطلب و با قصد و نیت طایفه‌ای و محفلی، بدون در نظر گرفتن شایستگی و تخصص، در توزیع مناصب نقش ایفا کنند؛ در آن صورت است که باید برای نظام اداری استان گریست. به نظر می‌رسد این حلقه انحصارطلب در حال چنین اقدامی است؛ گویا فقط آنها توانایی اداره کردن نظام اداری استان را دارند. چنانچه بیش از این به آنها پر و بال داده شود، آینده خوبی نمی‌توان برای این مناصب متصور شد. به ویژه مناصبی همچون فرمانداری که بسیار استراتژیک هستند.
البته با تغییر معاون سیاسی استاندار و انتصاب فردی همچون فتاح محمدی، شاید تا حدی جلوی اقدامات این حلقه در دخالت در انتصاب فرمانداران گرفته شود، اما آنها همچنان قصد دخالت در سایر انتصابات را دارند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد باید هوشیار باشد تا این حلقه قومی محفلی، گزینه‌های خود را به عنوان تنها گزینه موجود و گزینه اصلح معرفی نکنند؛ واضح است که کهگیلویه و بویراحمد اگر از هر نظر خلأ داشته باشد، از نظر نیروی انسانی کارآمد و شایسته بسیار غنی است. از سوی دیگر، افرادی که از مجرای چنین محافلی معرفی می‌شوند، در آینده نیز گوش به فرمان همین محفل هستند و نمی‌توان از آنها انتظاری برای پیشرفت و توسعه استان داشت؛ چرا که پست و جایگاه خود را مدیون همین حلقه هستند و خود را تنها در مقابل این حلقه پاسخگو می‌دانند؛ اگر غفلت شود، ممکن است به راحتی منافع عمومی به پای منافع محفلی و ایلی ذبح شود.
در کهگیلویه و بویراحمد برخی از آنهایی که ادعای تکنوکراتی و روشنفکری دارند، خود مانعی در مقابل گسترش جلوه‌های مدرنیته هستند و بیش از آن‌که در پی توسعه باشند، به دنبال توسعه محفل طایفه‌ای و ایلی خود هستند؛ پدیده‌ای که برای نظام اداری استان بسیار مضر است و همین حالا هم برای مبارزه با آن دیر است.
لازم به ذکر است که این گزارش نافی خدمات نیست و صرفاً در راستای اصلاح امور، فرایندها و رویه‌ها منتشر شده و کبنانیوز آمادگی درج پاسخ مسئولان را دارد.


کد مطلب: 494487

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/note/494487/تکنوکرات-یا-طایفه-گرا-پشت-پرده-دخالت-های-یک-گروه-انحصارطلب-تصمیمات-سیاسی-استان-کهگیلویه-بویراحمد-نیم-خیز-حلقه-قومی-محفلی-فرمانداری

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1