ضعف مدیریت بر صادرات کهگیلویه و بویراحمد سایه انداخته است؛ باری که همچنان کج میرود
وقتی ریاضیدانان بزرگ در سالن استانداری کهگیلویه و بویراحمد گیج میشوند / آیا استاندار بر تصمیمش در خصوص «دیودیده» پافشاری میکند / احمدی اداره گمرک را تعطیل خواند
30 ارديبهشت 1398 ساعت 23:18
استاندار کهگیلویه و بویراحمد خواستار پای کار آمدن مدیران دستگاههای اجرایی [دیودیده و همکارانش، الیاس تاج الدینی جهاد کشاورزی و محمود باقری میراث فرهنگی و بهنام احمدی] برای توسعه صادرات غیر نفتی شد و گفت: جهاد کشاورزی آمار صادرات خود را جدی بگیرد و باید وظیفه هر دستگاه در زمینه صادرات مشخص باشد. چندین بار است که این را میگویم و میخواهم. این شیوه کار کردن را بیش از این نمیتوانم تحمل کنم.
صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد حال و روز خوبی ندارد و وضعیت آشفته بازار صادرات در این استان، علی محمد احمدی استاندار کهگیلویه و بویراحمد را وادار کرد تا نگرانیهای خودش را در این باره علنی کند. احمدی آنقدر از وضعیت صادرات کهگیلویه و بویراحمد در این استان نگران و ناراحت هستند که بارها از دیودیده رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خواسته است که پای کار بیاید، اما با این نحوه مدیریت دستگاههای متولی بار کج صادرات استان کهگیلویه و بویراحمد هیچ وقت به مقصد نمیرسد. در به وجود آمدن این شرایط نه تنها داریوش دیودیده مقصر است بلکه بهنام احمدی رئیس گمرک استان، جعفر گوهرگانی معاون اقتصادی استاندار، الیاس تاج الدینی رئیس جهاد کشاورزی نیز مقصر هستند.
بنابر این گزارش، نشست کارگروه صادرات غیرنفتی استان کهگیلویه و بویراحمد به ریاست علی محمد احمدی استاندار کهگیلویه و بویراحمد و با حضور اعضای این نشست برگزار شد.
داریوش دیودیده رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد در این نشست که (امروز دوشنبه 30 اردیبهشت ماه 98) در سالن شماره یک استانداری این استان برگزار شد، اظهار کردگفت: برای افزایش صادرات محصولات غیرنفتی استان در سال جاری به 12 میلیون و 470 هزار دلار برنامهریزی لازم صورت گرفته است.
دیودیده اظهار کرد: صادرات محصولات غیرنفتی استان در سال ۹۷، ۸ میلیون و۳۰۰ هزار دلار بود که تمامی محصولات صادراتی در بخش صنعت بوده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: عمده محصولات صادراتی پودر و عصاره شیرین، لوازم آرایشی و بهداشتی، سیمان و موکت بوده که میزان صادرات از کمرگ استان ۳.۳ میلیون دلار و صادرات سیمان کرینکت ۴/۸ میلیون دلار است و کشورهای افغانستان، عراق، آلمان، امارات و کویت هدف صادراتی استان هستند.
وی با بیان اینکه برای صادرات استان سند تهیه کردیم، افزود: هدفگذاری صادرات استان در بخش کشاورزی ۲.۵ میلیون و بخش صنایع دستی ۸ دهم میلیون دلار بود اما در این دو بخش آماری از صادرات ثبت نشده است.
این مسوول عنوان کرد: صادرات یا از طریق کمرگ استان کهگیلویه و بویراحمد یا از کمرگ استانهای همجوار صادر میشود که برنامهریزی سال ۹۸ صادرات ۱۲ میلیون و 470 هزار دلاری است.
دیودیده با بیان اینکه صادرات سال 98 از طریق سند توسعه صادرات استان و از طریق برنامه ششم توسعه هدفگذاری شده است، خاطرنشان کرد: 12 میلیون دلاری سال جاری از طریق صادرات سیمان مارگون، محصولات کشاورزی و صنایع دستی قابل تحقق است.
صحبتهای دیودیده رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد، استاندار را متقاعد نکرد و او به دیودیده تذکر داد، اولاً اینکه شما قرار بود همه حرفهایت را مستند و به صورت پاورپوئینت ارائه دهی که دیودیده گفت: همکارانم درگیر ستاد تنظیم بازار بودند که احمدی کوتاه نیامد و به او گفت: «شما همانند ترافیک تهران، همه ایرادات را به گردن تنظیم بازار میاندازید و در نهایت ما تنظیمی در این بازار شما نمیبینیم.»
در ادامه احمدی استاندار کهگیلویه و بویراحمد که به نظر میآمد برایش محرز شده بود که سازمان صنعت، معدن و تجارت توانی برای رفع مشکلات صادرات استان ندارد، خطاب به داریوش دیودیده گفت: حرفها باید مستند باشد و ما حرف مستند میخواهیم، شما کاغذی در دست گرفتید و مطالب و آماری به سرعت قرائت میکنید و رد میشوید، اصلا ما از کجا بدانیم که آنچه میخوانید همان چیزی است که نوشته است؟
بعد از این آمار، استاندار از دیودیده پرسید که شما بر چه اساسی و با کدام مستند این آمارها را اعلام میکنید؟ مگر نباید پایه صادرات شما مشخص باشد و بعد با ارائه یک مکانیسم بگویید که میخواهید آن را به ۸٫۳ میلیون دلار برسانید.
تیزی حرفهای استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم به تن اداره گمرک استان خورد و گفت: اداره گمرک که تعطیل است و میگوید کار من این نیست، پس شما [آقای دیودیده] بر چه معیاری آمار اعلام میکنید و بر آن اساس برنامهریزی میکنید؟
دیودیده که چارهای نداشت و نتوانست خودش را از دست سئوالات استاندار رها کند، گفت: واقعیت این است که ما آمارمان را از خود ادارات و واحدهای تولیدی میگیریم! حالا فرض کنیم واحدهای صادارتی آماری را با کم و زیاد به شما بدهند، شما چشم بسته به عنوان سند توسعه صادارت یک استان اعلام میکنید؟ و بر اساس آن برنامهریزی میکنید؟ آقای دیودیده واقعا این نشد کار کردن!
در این جلسه آمارهای الیاس تاجالدینی رئیس جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد دست کمی از آمارهای دیودیده صنعت و معدن نداشت که احمدی بعد از شنیدن آمارهای «تاج الدینی» با تعجب گفت: «نمیدانم چه بگویم؛ واقعا ریاضیدانان بزرگ هم اینجا گیج میشوند؛ آقایان فقط با اعداد بازی میکنند، آمار و ارقام میسازند و هر طور هم میخواهند تغییر میدهند و انتظار دارند ما هم قبول کنیم.
واقعا برای من جای سؤال است که صادرات کهگیلویه و بویراحمد چقدر است و چقدر میتواند باشد اما هیچ کس نمیداند؛ نه صنعت و معدن ما که دبیر کارگروه است میداند نه گمرک ما که کاملا بیخبر است و تعطیل و نه هم دستگاههای تخصصی ما چون جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی میدانند!»
احمدی از آمارهای اعلامی از سوی مدیران عصبانی شد و بیان کرد: «سه لیست در دست سه مدیر ما است که هر کدام یک آمار متفاوتی است؛ من ماندهام که این چه وضعی است؛ اصلا جدی نگرفتید! شما مدیران برای چه حقوق میگیرید؟ چرا عضو کارگروه صادرات هستید؟»
علیمحمد احمدی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ادامه و در جمع بندی حرفاهایش، بیان کرد: مقام معظم رهبری سال 98 را بهنام رونق تولید نامگذاری کردند که تولید به رونق نمیرسد مگر اینکه بازار وجود داشته باشد که بخش سودآور بازار، بازارهای صادراتی است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تأکید بر اینکه صادرات محصولات غیرنفتی در دستور کار همه دستگاههای اقتصادی استان باشد، گفت: این استان یک استان مرزی یا صنعتی نیست که اذعان کنیم صادرات کار ساده و راحتی است.هر چند در جلسات بر صادرات تأکید میکنیم و گاهی از تأکید هم فراتر میرویم اما توقعات صادراتی استان را میدانیم.
وی بیان کرد: توقع صادرات از این استان به مانند استانهای مرزی نیست اما در بخش صنعت، صنایع دستی و کشاورزی ظرفیتهایی داریم که از مدیران استان انتظار دارم صادرات کنونی محصولاتی از کمرگ استان را تقویت و برای واحدهای صادراتی (مانند سپاهان موکت، سیمان مارگون، شرکتهای سینره و زردبندو..) مشوقهای صادراتی تعریف کند.
مقام ارشد اجرایی کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: بخش دوم انتظاراتم از مسوولان اقتصادی این است که برای بخشی از محصولاتی که از کمرگ استان صادر نمیشود تشکلهای صادراتی و در صورت لزوم پایانه صادراتی ایجاد و به سرعت تقویت شوند.
احمدی عنوان کرد: به دنبال تشکل صادراتی در استان بودیم اما کسی پیدا نشد و به زحمت شرکتی را پیدا کردیم که اتاق بازرگانی با آن به تفاهم نرسید اما مدیران ما نباید وقتی به نتیجه نرسیدند دست روی دست بگذارند و الان در این جلسه به من بگویند به تفاهم نرسیدیم مدیران ما باید به دنبال فرد و شرکت دیگری بودند تا صادرات را تقویت کنند.
البته در این باره استاندار کهگیلویه و بویراحمد نوک پیکان انتقادش را به سمت گوهرگانی و دیودیده برد و حرفهای نماینده اتاق بازرگانی را هم پذیرفت که گفته بود؛ «صنعت و معدن شرکتی را معرفی کرد که می خواست هم تولیدات استان در اختیار او باشد و هر کاری که دلش می خواست انجام دهد. در واقع یک طرفه بود. و قرار شد که در جلسه بعدی کارگروه صادرات غیرنفتی مورد بحث قرار بگیرد که این جلسه برگزار شد.» و از گوهرگانی خواست تا با تشکیل یک جلسه و وحدت رویه به این آمارهای غلط و آبکی و بدون پایه و اساس پایان دهد و به بحث صادارت از متولی تا ساز و کار واحد آن یک نظم و چارچوب مشخصی دهد.
احمدی در صحبتهای پایانی خود به ظرفیت استان در حوزه کشاورزی اشاره کرد و گفت: محصول گل رز تولیدی، عسل، گردو، لیمو، سیب و سایر محصولات استان، ظرفیت صادرات را دارند این محصولات خریداری و بهنام دیگر استانها صادر میشوند اما مدیران ما از این موضوع غافل هستند.
وی بیان کرد: دستگاههای استان در صادرات محصولات وسواس به خرج دهند و پای کار باشند ما میتوانیم با صادر کردن سیمان، آمار محصولات صادراتی استان را به 15 میلیون دلار برسانیم و حتی میتوانیم صادرات 20 میلیون دلاری داشته باشیم.
وی از تناقض در آمار صادرات دستگاهها انتقاد کرد و یادآور شد: دستگاهها آمار صادرات خود را اصلاح و در نشست دو هفته آینده کارگروه صادرات غیرنفتی ارائه دهند.
احمدی در پایان خاطرنشان کرد: در طرحی پایلوتی که بنیاد مستضعفان در لنده اجرا میکند با این بنیاد صحبت کردیم که هلدینگ مواد غذایی تشکیل شود که با تشکل آن تمامی عسل تولید شده به این بنیاد متصل و میزان صادرات آن مشخص میشود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ادامه صحبتهای خود خواستار ساماندهی آشفته بازار صادرات در استان شد و به موضوع سیمان مارگون گریزی زد و گفت: صادرات کلینکر سیمان مارگون بویراحمد با مجموع صادرات استان برابری میکند ولی از طریق گمرک سایر استانها صادر میشود.
وی با بیان اینکه با بیان اینکه با وجود پیگیریهای لازم در یک سال گذشته برای تعیین تکلیف صادرات کلینکر سیمان مارگون ولی هنوز اقدام جدی در این زمینه صورت نگرفته است، عنوان کرد: مدیران و متولیان امر هر روز یک بهانه میآورند و مشکلات سد راه این مهم برطرف نمیشود.
احمدی با اشاره به اینکه از طرف گمرک کهگیلویه و بویراحمد ارادهای برای برطرف کردن مشکلات صادرات کلینکر سیمان مارگون دیده نمیشود، افزود: باید بپذیریم این اداره تعطیل است.
نماینده عالی دولت در استان کهگیلویه و بویراحمد صادرات کلینکر سیمان مارگون را 4.8 میلیون دلار اعلام کرد و ادامه داد: این در حالی بوده که کل صادرات استان در سال گذشته 3.3 میلیون دلار بوده است.
احمدی با اشاره به اینکه آماری دال بر صادرات کلینکر سیمان مارگون در گمرک استان ثبت نشده است، تصریح کرد: انتظار میرود حوزه معاونت هماهنگی امور اقتصادی برای ساماندهی آشفته بازار صادرات تدبیری کند.
وی خواستار پای کار آمدن مدیران دستگاههای اجرایی [دیودیده و همکارانش، الیاس تاج الدینی جهاد کشاورزی و محمود باقری میراث فرهنگی و بهنام احمدی] برای توسعه صادرات غیر نفتی شد و گفت: جهاد کشاورزی آمار صادرات خود را جدی بگیرد و باید وظیفه هر دستگاه در زمینه صادرات مشخص باشد. چندین بار است که این را میگویم و میخواهم. این شیوه کار کردن را بیش از این نمیتوانم تحمل کنم.
بعد از سالها فعالیت کارخانه سیمان مارگون و سیمان یاسوج و دیگر واحدهای تولیدی معروف استان کهگیلویه و بویراحمد هنوز این استان مشکل صادرات دارد و جلسات متعدد مسئولان این استان هم هیچگونه نتیجهای در این زمینه نداشته است. امید میرود که با افزایش تولید محصولات غیرنفتی، مسئولان هم زیرساختهای صادرات را تقویت نمایند. موضوعی که بعد از 40 سال هنوز نسبت به آن غفلت ورزیده میشود.
داریوش دیودیده این روزها با حواشی رفتن و یا ماندنش در سازمان صنعت، معدن و تجارت چنان درگیر است و تلاش او برای ماندن در قدرت هم همواره در رسانهها مورد بحث است. اطلاعات ناقص او در این جلسه و انتقادهای احمدی از دیودیده شاید موجب شود تا استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر تصمیمش در کنار گذاشتن دیودیده و سپردن این سازمان بزرگ به فرد توانمندتر پافشاری کند.
کد مطلب: 409771