حاشیه و متن دو روز ثبت نام انتخابات مجلس:
ثبت نام نامزدهای انتخابات؛ غیبت اصلاحطلبان، اشتیاق اصولگرایان و نامزدی یک ژن خوب
12 آذر 1398 ساعت 9:47
اصولگرایان تحرک بیشتری داشته اند هر چند که چهرههای مشهور این جریان نیز هنوز ثبت نام نکرده اند. با این حال به نظر میرسد، گروههای اصولگرا خود را آماده رقابت سختی میکنند. رقابتی که با توجه به ضعفهایی اصلاحطلبان بیشتر درونی است و این رقابت میتواند چالش بزرگی برای آنها باشد.
دومین روز ثبت نام نامزدههای انتخابات مجلس از صبح روز دوشنبه آغاز شد. در روز دوم نیز همچون روز اول خبری از اصلاح طلبان نبود و همچنان ثبت نام نمایندگی با استقبال نسبی اصولگرایان در جریان است.
فرمان شروع رقابتهای انتخاباتی صبح روز یکشنبه از سوی وزیر کشور صادر شد وثبت نام از نامزدها در وزارت کشور و فرمانداریهای سراسر کشور و همچنین سفارتخانهها، کنسولگریها یا نمایندگیهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور آغاز گردید.
ثبت نام از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ غروب به مدت یک هفته جریان خواهد داشت. عموما در روزهای اول استقبال کمتری برای نامزدی مجلس صورت میگیرد اما در ادامه کاندیدا ها یکی پس از دیگری ثبت نام می کنند.
در روز اول محمدحسن قدیریابیانه دیپلمات سابق، سیدمحمود نبویان، عضو جبهه پایداری و از جمله اعضای فراکسیون اصولگرایان مجلس نهم، محمود بهمنی، رییس اسبق بانک مرکزی و نماینده فعلی ساوجبلاغ و طالقان از چهرههای اصولگرایی بودند که نامزد شدند.
روحالله جمعهای، رییس سابق مرکز اطلاعرسانی و امور بینالملل وزارت کشور و محسن علیجانی زمانی نماینده کنونی تهران نیز دو سیاستمدار میانه رو و اصلاح طلب بودند که نامزد شدند.
روز گذشته همچنین نادر قاضی پور نماینده اصولگرای ارومیه نیز برای ثبت نام اقدام کرد که به دلیل ناقص بودن مدارک موفق به این کار نشد.
امروز دوشنبه نیز محمدسعید احدیان مدیرمسئول روزنامه خراسان برای ثبتنام به وزارت کشور مراجعه کرد. وی از حوزه انتخابیه تهران شرکت خواهد کرد. احدیان مدیر مسئول روزنامه خراسان است. او در جبهه اصولگرایان قرار دارد.
حمیدرضا پشنگ نماینده سابق مردم خاش در دوره نهم با حضور در وزارت کشور برای انتخابات مجلس یازدهم ثبتنام کرد. او اعلام کرده است که وابسته به حزب و گروه خاصی نیست.
شهاب الدین صدر نماینده پیشین تهران در مجلس نیز امروز با حضور در وزارت کشور ثبت نام کرد. او از چهره شناخته شده اصولگراست. صدر در دوره قبل انتخابات مجلس ردصلاحیت شده بود.
محمد عباسپور نماینده مجلس چهارم، سلیمان فهیمی نماینده پارسآباد در دوره هفتم، محمد خدابخشی نماینده فعلی الیگودرز در مجلس، مرتضی مرتضوی رابط پارلمانی وزارت ارتباطات، همایون سامعه نجف آبادی رئیس انجمن کلیمیان ایران از دیگر چهرههایی بودند که تا ظهر امروز ثبت نام کردند.
اما ثبت نام یک ژن خوب نیز از صبح امروز بازتاب وسیعی در رسانهها داشته است. او کسی نیست جز توحید نوبخت فرزند محمدباقر نوبخت معاون رییس جمهور. توحید نوبخت از رشت نامزد انتخابات شده است. در دور گذشته مجلس نیز علی نوبخت برادر رییس سازمان برنامه بودجه از تهران کاندیدای انتخابات شد و به مجلس راه یافت. حالا علی نوبخت میگوید نامزد انتخابات نخواهد شد.
توحید نوبخت پیش از این در رسانهها خبرساز شده بود. ظاهرا چندی پیش او درگیر یک پرونده نزاع بود. یکبار خبرنگاران موضوع بازداشت او را به اتهام حمل سلاح در نشست خبری با سخنگوی قوه قضائیه مطرح کردند و محسنی اژهای در پاسخ گفت: «اینکه اسم بردید معذورم جواب بدهم، اما اگر چیزی باشد شما خبرنگار هستید دیر یا زود مطلع میشوید.»
مردان و زنان زیادی از روز گذشته برای انتخابات ثبت نام کرده اند
یک داستان تکراری
از روز گذشته همچون دورههای پیشین مردان و زنان زیادی برای ثبت نام انتخابات اقدام کرده اند. داستانی تکراری که شهروندان عادی برای نامزدی در انتخاباتها اعلام آمادگی میکنند.
در انتخابات پیشین برای دوره دهم مجلس قریب به ۱۲ هزار نفر نامنویسی کردند که تنها ۴۰ درصد از آنان، از نگاه شورای نگهبان مجموعه شرایط کلی برای نمایندگی را داشتند؛ یعنی رقمی حدود ۴ هزار و ۸۰۰ نفر. باید دید در انتخابات امسال این رکورد جابه جا خواهد شد یا نه.
تا ظهر روز دوشنبه ثبت نام ۳۰ نفر در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر قطعی شده است. ثبت نام در فرمانداریهای دیگر شهرهای کشور نیز جریان دارد.
همچنین اسماعیل موسوی سخنگوی ستاد انتخابات کشور گفت: "در روز دوم ۶۰۵ نفر از داوطلبان به ستادهای ثبتنام مراجعه کردند."
او افزود: " ۳۸۰ نفر این داوطلبان ثبت نام کنندگان نهایی شده ومابقی در حال ثبت نام نهایی هستند. در مجموع ۲ روز ۱۵۵۱ نفر ثبت نامی داشتیمکه ۱۲۶۵ نفر از آنان ثبت نامشان نهایی شده است. همچنین ۹۱ درصد ثبتنامیها مرد بودند. "
قدیری ابیانیه دیپلمات سابق و از فعالان سیاسی اصولگرا ثبت نام کرد
غیبت اصلاحطلبان
از سوی دیگر در دو روز اول اصلاح طلبان تمایل زیادی به ثبت نام در انتخابات مجلس نشان نداده اند، البته این اول راه است و باید منتظر روزهای آینده بود. فضا سیاسی کشور نیز به گونهای است که احتمالا اصلاح طلبان حضور چشمگیری برای نامزدی در انتخابات نداشته باشند.
چشم انداز استقبال اصلاح طلبان از انتخابات هنوز روشن نیست، این جریان مدت هاست درگیر اختلافات عمیق داخلی است و از سوی دیگر با ریزش چشمگیر هوادارانش نیز دست و پنجه نرم میکند. این وضعیت پس از ناآرامیهای اخیر در کشور عمیقتر هم شده است و ممکن است اصلاح طلبان به صورت کم فروغ و بدون اتحاد و برنامه ریزی مشترک وارد انتخابات شوند که این موضوع میتواند در شکست این جریان موثر باشد. احتمالا میانه روها در این زمینه فعالتر ظاهر شوند.
اصلاح طلبان چالش دیگری هم دارند و آن هم ردصلاحیتهای احتمالی است. این جریان مانند همه دورههای پیشین بیش از گروههای رقیب دیگر با خطر ردصلاحیت نامزدهای خود روبهرو است.
در همین رابطه روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به شبهه یکی از مدیران رسانهای کشور درخصوص ردصلاحیت برخی از کاندیداها به دلیل گرفتن عکس یادگاری با برخی افراد، اظهار کرد: «اینکه گفته میشود، شورای نگهبان یک کاندیدا را فقط به دلیل گرفتن عکس یادگاری با برخی افراد مسئلهدار، ردصلاحیت کرده، غلط است.»
کدخدایی افزود: «منظور شما افرادی مثل آقایان خاتمی یا موسوی است دیگر. همین الان افرادی در مجلس شورای اسلامی نماینده مردم هستند که بعضا با همین افراد عکس گرفته و حتی ارتباط نزدیکی هم با آنها دارند، اما ردصلاحیت نشدهاند، بنابراین مبنای ما گرفتن یک عکس نیست.»
در سوی مقابل اصولگرایان تحرک بیشتری داشته اند هر چند که چهرههای مشهور این جریان نیز هنوز ثبت نام نکرده اند. با این حال به نظر میرسد، گروههای اصولگرا خود را آماده رقابت سختی میکنند. رقابتی که با توجه به ضعفهایی اصلاحطلبان بیشتر درونی است و این رقابت میتواند چالش بزرگی برای آنها باشد.
کد مطلب: 415174