چهار طرح توسعه ذوب، اسید سولفوریک، احداث انبار کنسانتره و تولید اکسیژن شرکت ملی مس ایران در مجتمع خاتون آباد، پیش از ظهر امروز با فرمان رییس جمهور و با حضور خداداد غریب پور معاون وزیر صنعت و رئیس سازمان ایمیدرو افتتاح شد. سرمایه گذاری ریالی این طرح ها به ۲۵۲ میلیون یورو و ارزی آن به ۲۲۰ میلیارد تومان می رسد.
(فیلم) توضیحات غریب پور در باره طرحهای مسی کرمان
(فیلم) توضیحات غریبپور خطاب به رئیس جمهور
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه ارزش معدن و صنایع معدنی در بورس طی روز گذشته به 900 هزار میلیارد تومان رسید، عنوان کرد: حفظ سود شرکتها و سرمایه گذاری این منابع در طرحهای توسعه و همچنین راه اندازی طرحهای شرکتهای تابعه با سرعت و کیفیت بالا، رویکرد توسعهای این سازمان است.
خداداد غریب پور در آیین افتتاح طرحهای توسعهای شرکت مس در مجتمع خاتون آباد که به صورت ویدیو کنفرانس و با حضور رییس جمهور برگزار شد، توضیح داد: بخش معدن و صنایع معدنی 2200 میلیارد دلار گردش مالی دنیا را در اختیار دارد.
وی با بیان اینکه در ایران، معدن و صنایع معدنی 26 میلیارد دلار از تولید ناخالص ملی (GDP) را به خود اختصاص داده است، گفت: صادرات این حوزه به 10 میلیارد دلار میرسد و این میزان صادرات، حاکی از سهم حدود 30 درصدی این حوزه در صادرات غیر نفتی کشور است.
پیشتازی معدن و صنایع معدنی در بازار سرمایه
معاون وزیر، صنعت و تجارت ارزش مارکت بورس طی روز گذشته را سه میلیون و 700 هزار میلیارد تومان خواند و گفت: از این رقم سهم معدن و صنایع معدنی به 900 هزار میلیارد تومان رسید.
وی افزود: فولاد مبارکه با 231 هزار میلیارد تومان و شرکت مس با 148 هزار میلیارد تومان ارزش بازاری، دومین و سومین شرکتهای پیشرو در بازار سرمایه هستند.
تأثیر افزایش سرمایهها
غریب پور با اعلام اینکه با سیاستهای مورد توجه در وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین ایمیدرو، به بازار سرمایه عمق دادیم، گفت: سال گذشته شرکتهای مبارکه 10 هزار میلیارد تومان، ملی مس سه هزار میلیارد تومان، چادرملو 1500 میلیارد تومان و امسال گل گهر تا پنج هزار و 200 میلیارد تومان و ملی مس 10 هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه خواهند داشت.
وی اظهار داشت: امسال به میزان 40 هزار میلیارد تومان از منابع سود شرکتها را در خود طرحهای توسعهای این شرکتها سرمایه گذاری کردیم.
غریب پور ادامه داد: این برنامه ریزی (افزایش سرمایه) به این معنی است که به طور مثال شرکت ملی مس قابلیلت 2 میلیارد یورو سرمایه گذاری در کشور را خواهد داشت.
وی تاکید کرد: نسخه ایمیدرو برای توسعه این است که سرمایه گذاری حاصل از سود شرکتها را به توسعه و اشتغالزایی در نقاط محروم هدایت کند.
طرحهای توسعه مس
رییس هیات عامل ایمیدرو گفت: امروز در مجتمع مس خاتون آباد چهار هزار میلیارد تومان طرح افتتاح شد که جنبه زیست محیطی و اقتصادی دارند.
غریب پور ادامه داد: همکاران ما در شرکت ملی مس، طی پنج ماه با اتکا به توان داخلی این طرحها را در مدار تولید قرار دادند که 40 درصد تجهیزات آن بومی سازی شده است. وی گفت: از این طرحها میتوان به عنوان نمونه موفق بومی سازی نام برد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به رویکردهای توسعهای سازمان ایمیدرو در جهش تولید، گفت: با توجه به پایش های منظم در این سازمان، در زیر مجموعههای ایمیدرو با سرعت و کیفیت مطلوب اقدام به راه اندازی طرحها میکنیم.
غریب پور معاون وزارت صمت هم گفت: در ایران رقم ذخایر معدنی 26 میلیارد دلار است واین حاکی از این است که 25 درصد سهم صادرات غیرنفتی ما در بخش معادن است وسهم صنایع معدنی ما اکنون به عنوان سومین شرکت بازار سرمایه است.
وی افزود: اکنون 5200 میلیارد تومان در گل گهر افزایش سرمایه خواهیم داشت و مس کرمان هم افزایش خواهد داشت و مس قابلیت دو میلیارد یوروسرمایه گذاری در کشور را دارد.
به گفته غریب پور معاون وزیر صمت امروز در مس 4 هزار میلیارد تومان پروژه افتتاح میشود که دو جنبه زیست محیطی و اقتصادی دارد از 80 هزارتن به 120 هزار تن تولیدش افزایش دارد و ضمن کاهش مصرف گازوئیل، کاهش آلودگی را در پی دارد.
رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) افزود: در این پروژه 40 درصد بومی سازی شده و کار با سرعت و کیفیت مطلوبی اجرا شده است وامروز 252 میلیون یورو به بهره برداری میرسد.
4 طرحی که فرمان رئیس جمهور و با حضور خداداد غریب پور افتتاح شدند
ذوب خاتون آباد؛ طرح نخست
این پروژه ها با حضور دکتر خداداد غریب پور معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو افتتاح شد. نخستین طرح، توسعه ذوب مس خاتونآباد بود. این طرح منجر به افزایش ۵۰ درصدی تولید مس آندی می شود و میزان تولید آند این مجتمع را از ۸۰ هزار تن به ۱۲۰ هزار تن ارتقا می دهد.
این پروژه در اوج تحریم ها و با تکیه بر توان داخلی ظرف مدت پنج ماه به بهره برداری رسید. طرح فوق باعث شد تا برای نخستین بار ظرفیت ذوب کشور به ۴۰۰ هزار تن برسد.
اشتغالزایی این طرح ۱۲۰ نفر و سرمایه گذاری ارزی و ریالی آن به ترتیب ۱۱۸ میلیون دلار و ۱۱۱۰ میلیارد ریال است. به گفته غریب پور، این اقدام، گامی در جهت «جهش تولید» است.
پیش از این کارخانه ذوب خاتون آباد از تکنولوژی نسل های قدیم کوره ذوب فلش بهره می برد که دارای محدودیت های تکنیکی متعددی بود.
هدف از راه اندازی طرح فوق، رفع ضعف های اشاره شده با به روز کردن تکنولوژی بود که هم زمان افزایش ظرفیت ۵۰ درصدی در دستور کار شرکت ملی مس قرار گرفت.
کارخانه اسید سولفوریک؛ طرح دوم
همچنین کارخانه اسیدسولفوریک خاتونآباد با ظرفیت تولید ۶۰۰ هزار تن اسیدسولفوریک در سال، از دیگر طرح های شرکت ملی مس است که با ظرفیت روزانه ۴۴۰ تن، در مدار تولید قرار گرفت. شروع عملیات اجرایی این طرح، سال ۹۰ بوده است.
در این طرح ۷۵ میلیارد تومان سرمایه گذاری ریالی و ۱۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری ارزی صورت گرفته است. کارخانه اسید خاتونآباد ظرفیت جدید تولید اسید کشور و در راستای حل مسایل آلودگیهای زیست محیطی و حرکت به سمت صنعت سبز در منطقه خاتونآباد است.
کارخانه اکسیژن و انبار کنسانتره؛ طرح سوم
بنابر این گزارش، علاوه بر این دو طرح، کارخانه اکسیژن و انبار کنسانتره خاتون آباد نیز به بهره برداری رسید. کارخانه تولید اکسیژن خاتون آباد با ظرفیت ۷۵۰ تن در روز از دیگر طرح هایی بود که امروز با فرمان رئیس دولت دوازدهم افتتاح شد.
سرمایه گذاری ریالی این طرح ۱۹۲ میلیارد ریال و ارزی آن ۳۱ میلیون یورو است. کارخانه ذوب خاتون آباد یکی از پروژه های طرح توسعه ذوب مس خاتون آباد است که به منظور تامین اکسیژن مورد نیاز فرآیند غنی سازی هوای جدید کوره فلش و همچنین غنی سازی هوای مورد نیاز کوره های کنورتر طراحی و اجرا شده است.
طرح چهارم؛ انبار کنسانتره مس
همچنین در آیین افتتاح طرح های توسعه شرکت ملی مس در مجتمع خاتون آباد، طرح انبار کنسانتره نیز افتتاح شد.
این انبار ۶۰ هزار تنی با هدف ایجاد ظرفیت انبارش ۵۰ هزار تن کنسانتره مس، ۵ هزار تن سیلیکا فالکس، ۵ هزار تن کنسانتره سرباره و ۲۶ تن مواد سرد بازگشتی احداث شده است.
سرمایه گذاری صورت گرفته در این طرح ۱۵۸ میلیارد ریال است و سرمایه گذاری ارزی آن به سه میلیون یورو می رسد. بنابر این گزارش، طرح های فوق، زمینه اشتغال ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم را ایجاد کرده است.