حال و روز کوه نیر لوداب؛
بازهم آتش به جان زاگرس و بلوطهايش افتاد
25 شهريور 1400 ساعت 6:47
بار دیگر مراتــع کهگیلویــه و بویراحمد دچار آتشسوزی گسترده شد و اینبار آتش در منطقه کوه نیر لوداب در شهرستان بویراحمد در حال پیشروی است. این آتشسوزی به شکل وسیعی از روز سهشنبه آغاز شده و به گفته شاهدان منطقه شعلههای آتش در حال پیشروی است.
بار دیگر مراتــع کهگیلویــه و بویراحمد دچار آتشسوزی گسترده شد و اینبار آتش در منطقه کوه نیر لوداب در شهرستان بویراحمد در حال پیشروی است. این آتشسوزی به شکل وسیعی از روز سهشنبه آغاز شده و به گفته شاهدان منطقه شعلههای آتش در حال پیشروی است.
به گزارش کبنا، در همان ساعات اولیه بروز آتشسوزی، روابط عمومی منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد نیز از فرستادن ۳ اکیپ امدادی به منطقه خبر دادهاند و مانند دفعات گذشته سختگذر بودن منطقه و وزش باد شدید کنترل آتش را با سختی مواجه کرده است. با این حال، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از اعزام بالگرد برای اطفای حریق کوه نیر خبر داد و گفت: «9 اکیپ از نیروهای جنگلبانی به ارتفاعات بالای 2 هزار متری کوه نیر که در آن حریق در جریان است، اعزام شده است.»
آنطور که غلامحسین حکمتیان گفته است: «بالگرد به منطقه رسیده است، البته بالگرد هنوز در فرودگاه یاسوج است و قرار است این بالگرد هماهنگیهای لازم برای اعزام نیروها و تجهیزات به ارتفاعات را انجام دهد. با وجود وسیع بودن حریق، شرایط آتشسوزی تا حد زیادی قابل کنترل است و هنوز نیازی با استفاده از بالگرد آب پاش برای اطفای حریق نیست. بالگردی هم که قرار است به منطقه اعزام شود، در اعزام نیروها و تجهیزات کاربرد دارد، اما اگر نیاز باشد، از این بالگرد برای آب پشی و اطفای حریق هم استفاده میشود. برخی نیروهای مردمی نیز در صحنه حضور دارند. محل وقوع حریق در ارتفاعات بالای 2 هزار متری است و حضور بالگرد میتواند کمک زیادی به اعزام نیروها و تجهیزات به ارتفاعات داشته باشد.»
وی در ارتباط با حجم این آتشسوزی نیز تاکید کرده: «هنوز برآوردی از حجم آتشسوزی نداریم. پوشش گیاهی منطقه عمدتا مرتعی است، اما درختان بلوط و سایر درختان جنگلی هم در منطقه وجود دارند. البته منطقه وقوع حریق زیستگاه حیات وحش محسوب نمی شود.»
تهدید آتش پرتکرار در دامنه زاگرس
مسئولان ميگوينـــد بيــش از 90درصد آتشسوزيها عامل انساني دارد، انگيزه آنها ميتواند منافع شخصي باشد، گرفتن زغال از بلوطها يا به آتش كشيدن مرتع رقيب، درگيري و تعارض با دولت و... اما اين روزها برخي فعالان محيطزيست ميگويند آتشي كه به دل زاگرس افتاده نه در راستاي منافع شخصي بلكه به نظر سيستماتيك و سازمان يافته است. از ابتدای سال 1400 تا کنون بیش از هفت بار جنگلها و مراتع این استان دچار آتش سوزی شده و همین امر سبب شده که میلیونها درخت و مرتع به تلی از خاکستر تبدیل شود. به باور مسئولان و کارشناسان محیط زیست، افزایش دامنه آتشسوزیها که چندین سال است دامنگیر جنگلهای زاگرس شده معضل جدی است که منابع جنگلی این استان را در معرض تهدید جدی قرار داده و یکی از پیامدهای آن نابودی درختان ارزشمند بلوط و گونههای گیاهی ارزشمند در زاگرس است. براساس آمار موجود در رویشگاههای زاگرس 2372 گونه گیاهی، 61 گونه پستاندار، 27 گونه ماهی، 167 گونه پرنده و 37 گونه خزنده شناسایی شده كه این موضوع بر اهمیت زیست سپهر آن و متعاقبا محافظت دربرگیرنده از رویشگاهها، زیستگاهها و منابع پایه آن میافزاید. با اینكه دهههاست شاهد آتشسوزی در جنگلهای زاگرس هستیم اما اگر به سابقه 16 ماهه آتشزدنها در این منطقه كه عمدتا به دلیل دخالت انسانی انجام شده، نگاهی بیندازیم و آن را از اردیبهشت سال 98 كه هزاران هكتار از رویشگاهها و جنگلهای بنه و بلوط كهنزی را به خاكستر مبدل كرده، ارزیابی كنیم، میبینیم بیشتر محدودههایی از جنگلهای زاگرس طعمه حریق شدهاند كه در آذربایجانغربی و كردستان قرار داشته و سپس در استان فارس و محدودههایی از استانهای كهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال بختیاری و ارتفاعات شمال شرق خوزستان قرار دارند كه جزء اصلیترین مناطق رویشی به حساب میآیند.
کد مطلب: 439058