پنجره دیپلماتیک رو به بسته شدن است
جولان تانکهای روسی در دونتسک: پوتین فرمان حمله را صادر کرد؟
نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات اوکراین؛
3 اسفند 1400 ساعت 10:08
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات اوکراین دوشنبه شب به وقت محلی پس از آنکه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که مسکو استقلال جمهوریهای مردمی دونتسک و لوگانسک را به رسمیت میشناسد، تشکیل شد.
با به رسمیت شناخته شدن استقلال مناطق جدایی طلب در اوکراین از سوی پوتین، نیروهای نظامی روسیه به بهانه «حفظ صلح» در این مناطق مستقر شدند.
به گزارش کبنا، با به رسمیت شناخته شدن استقلال مناطق جدایی طلب در اوکراین از سوی پوتین، نیروهای نظامی روسیه به بهانه «حفظ صلح» در این مناطق مستقر شدند.
جولان تانکهای روسی در دونتسک
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پس از به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جدایی طلب در شرق اوکراین در روز دوشنبه، دستور استقرار نیروها در شرق اوکراین را صادر کرد و بحرانی را که غرب از آن میترسد -یعنی آغاز یک جنگ بزرگ- را تسریع بخشید.
به گزارش رویترز، یک شاهد عینی به این خبرگزاری گفته پس از اینکه پوتین به طور رسمی استقلال مناطق جدا شده را به رسمیت شناخت، دستور استقرار نیروهای روسی را به بهانه «حفظ صلح» در این مناطق صادر کرده و تانکها و سایر تجهیزات نظامی در شهر دونتسک، تحت کنترل جدایی طلبان، به حرکت در آمدهاند. به گفته خبرنگار رویترز، حدود پنج تانک در ستونی در حاشیه دونتسک و دو تانک دیگر در بخشی دیگر از شهر مشاهده شد. اما هیچ آرم و نشانی روی خودروها دیده نمیشد.
تهدید به تحریمهای فوری
بیانیه پوتین در به رسمیت شناختن استقلال این مناطق با محکومیت بین المللی و تحریمهای فوری ایالات متحده برای توقف فعالیت تجاری ایالات متحده در مناطق جدا شده و ممنوعیت واردات تمامی کالاها از این مناطق مواجه شد. به گفته جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، این اقدامات جدا از تحریمهایی است که ایالات متحده و متحدانش در صورت حمله روسیه به اوکراین آماده کرده بودند.
یک مقام ارشد آمریکایی گفته به دلیل این که روسیه از قبل نیروهایی در مناطق جدایی طلب حاضر داشته، استقرار نیروهای روسی در این مناطق الزاماً به منزله «تهاجم بیشتر» نیست که شدیدترین تحریمها را در پی داشته باشد. با این حال او تاکید کرده، اما کارزار گستردهتری ممکن است در هر زمانی به راه بیافتد. بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز موافقت کردند که نسبت به عمل به رسمیت شناختن استقلال این مناطق از سوی روسیه با تحریم پاسخ دهند و کاخ سفید اعلام کرد که اقدامات بیشتری را روز سه شنبه اعلام خواهد کرد.
در پی بهانه برای حمله تمام عیار
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، که بایدن به جهت ابراز همبستگی با او تماس گرفته بود، روسیه را متهم اصلی در به شکست کشاندن مذاکرات صلح کرد و اعطای هر گونه امتیازات ارضی را صریحاً رد کرد. به کارکنان دیپلماتیک ایالات متحده که از کیف به شهر غربی لویو منتقل شده بودند، هم دستور داده شد که با تشدید بحران، شب را در لهستان بگذرانند.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد هم در نشست اضطراری شورای امنیت گفت که به رسمیت شناختن مناطق شرقی از سوی مسکو بخشی از تلاش این کشور برای ایجاد بهانهای برای تهاجم بیشتر به اوکراین است. او گفت «اقدامات روسیه عواقب وخیمی در سراسر اوکراین، سراسر اروپا و در سراسر جهان خواهد داشت».
در این جلسه واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه، به قدرتهای غربی هشدار داد که «دوباره بیاندیشند» و اوضاع را بدتر نکنند. ژانگ جون، سفیر چین، هم همه طرفها را به خویشتن داری فراخواند.
در این شرایط، قیمت نفت به بالاترین سطح هفت ساله خود جهش کرد، ارزهای امن مانند ین افزایش یافت و معاملات آتی سهام ایالات متحده سقوط کرد زیرا بخش شرقی اروپا در آستانه جنگ قرار داشت. همزمان با صحبت پوتین، روبل به سقوط خود ادامه داد و حتی یک دلار با 80 روبل معامله شد.
سرزمینهای تاریخی
شب گذشته پوتین در یک سخنرانی تلویزیونی طولانی که مملو از نارضایتی از غرب بود، گفت که شرق اوکراین جزئی از سرزمین تاریخی روسیه است. تلویزیون دولتی روسیه نشان داد که پوتین به همراه رهبران جدایی طلب مورد حمایت روسیه در حال امضای فرمانی مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جداشده اوکراین - جمهوری خودخوانده خلق دونتسک و جمهوری خلق لوگانسک است.
کرملین اعلام کرد پوتین پیشتر در تماس تلفنی با رهبران آلمان و فرانسه تصمیم خود را در این زمینه به آنها اعلام کرده بود. پوتین در سخنرانی خود گریزی به تاریخی زد و از درگیری با امپراتوری عثمانی آغاز و تا تنشهای اخیر بر سر گسترش ناتو به شرق پرداخت. درخواستهای او مبنی بر اینکه اوکراین از هدف بلندمدت خود برای پیوستن به ائتلاف نظامی آتلانتیک صرف نظر کند، بارها توسط کیف و کشورهای ناتو رد شده است.
پوتین در این سخنان گفت: «من لازم می دانم تصمیمی بگیرم که باید مدتها پیش گرفته میشد - به رسمیت شناختن فوری استقلال و حاکمیت جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوگانسک». یکی از مقامات ریاست جمهوری فرانسه گفت که این سخنرانی «ملاحظات مختلفی از ماهیت صلب و پارانوئیدی را در هم آمیخته است».
پنجره دیپلماتیک رو به بسته شدن است
ایالات متحده میگوید روسیه نیرویی متشکل از 169000 تا 190000 سرباز را در منطقه -از جمله در مناطق جدایی طلب- مستقر کرده، و در مورد تهاجم در هر لحظه هشدار داده است. پوتین سالها برای بازگرداندن نفوذ روسیه بر کشورهایی که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ظهور کردند، تلاش کرده است و اوکراین جایگاه مهمی در جاهطلبیهای او دارد.
روسیه در سال 2014 کریمه را از اوکراین جدا و به خاک کشورش ضمیمه کرد. روسیه هرگونه طرحی برای حمله به همسایه خود را منکر شده، اما تهدید به اقدامات «نظامی-فنی» نامشخصی میکند، مگر اینکه تضمینهای امنیتی گسترده، از جمله وعدهای مبنی بر اینکه اوکراین هرگز به ناتو نمیپیوندد، دریافت کند. به رسمیت شناختن استقلال مناطق تحت کنترل جداییطلبان گزینههای دیپلماتیک برای اجتناب از جنگ را محدود میکند، زیرا این رد صریح آتشبس هفت ساله در این مناطق با میانجیگری فرانسه و آلمان است.
پوتین ۲ منطقه جداییطلب را در سخنرانی آتشین خود به رسمیت شناخت
رئیس جمهور روسیه ولادیمیر ویچ پوتین در یک سخنرانی آتشین در اواخر روز دوشنبه اوکراین را به شدت متهم کرد که چیزی بیش از یک "دست نشانده" ایالات متحده نیست و همزمان 2 منطقه جداییطلب در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت. ارتش اوکراین بیانیه پوتین را "اعلام جنگ" توصیف کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه پوتین احکامی را برای به رسمیت شناختن مناطق تحت کنترل جدایی طلبان امضا کرد. اقدامی که از سوی کیف «اعلام جنگ» توصیف شده است.
بر اساس گزارش سیانان، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز دوشنبه در مراسمی که از تلویزیون دولتی پخش شد، احکامی را امضا کرد که به موجب آن دو منطقه بحث برانگیز تحت کنترل جدایی طلبان، جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک را به رسمیت شناخت.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، قبلاً قول داده بود در صورتی که روسیه مناطق جداشده اوکراین را به عنوان بخشی از خاک روسیه به رسمیت بشناسد، از سوی ایالات متحده و متحدان و شرکا «پاسخ سریع و قاطعانه» دریافت خواهد کرد و چنین اقدامی را «نقض فاحش قوانین بینالمللی» خواند.
چرا اقدام پوتین وحشت آفرید؟
جنگ در سال 2014 پس از تصرف ساختمانهای دولتی در شهرها و شهرستانهای سراسر شرق اوکراین توسط شورشیان تحت حمایت روسیه آغاز شد.
درگیریهای شدید بخشهایی از استانهای لوهانسک و دونتسک در شرق منطقه دونباس را در دست جداییطلبان تحت حمایت روسیه قرار داد.
روسیه همچنین در سال 2014 کریمه را از اوکراین ضمیمه کرد، اقدامی که موجب محکومیت جهانی شد.
مناطق تحت کنترل جدایی طلبان در دونباس به جمهوری خلق لوهانسک (LPR) و جمهوری خلق دونتسک (DPR) معروف شدند.
دولت اوکراین در کیف مدعی است که این دو منطقه در واقع تحت اشغال روسیه هستند. جمهوریهای خودخوانده توسط هیچ دولتی از جمله روسیه به رسمیت شناخته نمیشوند.
دولت اوکراین از گفتگوی مستقیم با هر یک از جمهوریهای جدایی طلب خودداری میکند. توافقنامه مینسک 2 در سال 2015 منجر به یک توافق آتش بس متزلزل شد و درگیری به جنگ ایستا در امتداد خط تماس که دولت اوکراین و مناطق تحت کنترل جدایی طلبان را جدا میکند، تبدیل شد. قراردادهای مینسک سلاحهای سنگین را در نزدیکی خط تماس ممنوع میکند.
زبان پیرامون درگیری به شدت سیاسی شده است. دولت اوکراین نیروهای جدایی طلب را "متجاوز" و "اشغالگر" مینامد. رسانههای روسی نیروهای جداییطلب را «شبهنظامیان» میخوانند و مدعی هستند که آنها مردم محلی هستند که از خود در برابر کیف دفاع میکنند.
از سال 2014 تاکنون بیش از 14000 نفر در درگیریهای دونباس کشته شدهاند. اوکراین میگوید 1.5 میلیون نفر مجبور به ترک خانههای خود شدهاند که بیشتر آنها در مناطقی از دونباس که تحت کنترل اوکراین باقی ماندهاند و حدود 200000 نفر در منطقه وسیعتر کیف ساکن شدهاند.
تشدید نگرانی آمریکا درباره اطلاعات جدید از حمله احتمالی
کاخ سفید یکشنبه گفته بود که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا «اصولاً» با دیدار با پوتین موافقت کرده، تا زمانی که روسیه بیشتر به اوکراین حمله نکند.
نشست بالقوه بایدن و پوتین، که پس از دیدار وزیر امور خارجه آمریکا و وزیر خارجه روسیه در روز پنجشنبه برگزار میشود، در بحبوحه هشدارهای جدید آمریکا مبنی بر قریبالوقوع بودن جنگ برگزار میشود.
در همین حال، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا هشدار داده است که روسیه در حال برنامه ریزی برای «بزرگترین جنگ در اروپا از سال 1945» است.
به گفته دو مقام آمریکایی و یک منبع دیگر آشنا با اطلاعات ایالات متحده، واشنگتن اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد دستوراتی برای حمله به اوکراین به فرماندهان روسی ارسال شده است.
بر اساس گزارش سیانان اطلاعات مربوط به دستور به فرماندهان تاکتیکی و مأموران اطلاعاتی یکی از چندین شاخصی است که ایالات متحده برای ارزیابی اینکه آیا آمادگی روسیه وارد مراحل نهایی خود برای تهاجم احتمالی شده است یا خیر، تحت نظر است.
به گفته برخی منابع، سایر شاخصها مانند پارازیت الکترونیکی و حملات سایبری گسترده هنوز مشاهده نشده است. این منابع هشدار دادند که همیشه میتوان دستورات را پس گرفت یا ممکن است اطلاعات نادرستی باشد که ایالات متحده و متحدانش را گیج و گمراه میکند.
به گفته یکی دیگر از مقامات آمریکایی، این اطلاعات هفته گذشته توسط رئیس جمهور جو بایدن و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، بررسی شد. بایدن روز جمعه گفت که معتقد است پوتین "تصمیم" حمله را گرفته است - اظهار نظری که کامالا هریس معاون رئیس جمهور و بلینکن روز یکشنبه تکرار کردند.
بلینکن گفت کتاب بازی روسی در حال حرکت به جلو است. بلینکن یکشنبه در مصاحبهای با شبکه سیان ان گفت: ما معتقدیم که رئیس جمهور پوتین این تصمیم را گرفته است.
وی ادامه داد: اما تا زمانی که تانکها واقعاً حرکت کنند و هواپیماها پرواز کنند، ما از هر فرصت و هر دقیقه استفاده خواهیم کرد تا ببینیم آیا دیپلماسی همچنان میتواند رئیس جمهور پوتین را از پیشبرد این امر منصرف کند یا خیر.
بایدن جلسه شورای امنیت ملی را روز یکشنبه برای رسیدگی به بحران اوکراین با مشاوران ارشد خود از جمله بلینکن، هریس، وزیر دفاع لوید آستین و مشاور امنیت ملی جیک سالیوان - که همگی در آخر هفته در اروپا بودند و با متحدان در مورد مسیر رو به جلو بحث میکردند، برگزار کرد.
تصاویر ماهوارهای مرحله جدیدی از آمادگی نظامی روسیه را نشان میدهد
از سوی دیگر نیویورکتایمز گزارش داده است تصاویر ماهوارهای جمعآوریشده این آخر هفته، تغییر آشکاری در استقرار نظامی روسیه در اطراف اوکراین را نشان میدهد.
برخلاف استقرارهای بزرگ مقیاس قابل مشاهده در تصاویر در هفتههای اخیر، برخی از استقرارهای کوچکتر اکنون قابل مشاهده هستند.
بر اساس تجزیه و تحلیل Maxar Technologies که این تصاویر را منتشر کرد، چندین واحد یا نیرو در خارج از پایگاهها یا زمینهای آموزشی مستقر شدهاند که برخی از آنها در امتداد خطوط درختی قرار گرفتهاند. یگانهای روسی نیز به نزدیک شدن به مرز اوکراین ادامه میدهند.
ویدئوهایی که در روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است، جابجایی خودروهای نظامی را نشان میدهد. بیشتر این مکانها در منطقه بلگورود در غرب روسیه و در 25 مایلی مرز قرار دارند که اخیراً شاهد افزایش فعالیتهای نظامی بودهاند.
علاوه بر جابجایی خودروها، طی دو هفته گذشته سایت فرود هلیکوپتر جدیدی نیز ایجاد شد. تیم تحقیقات بصری در تایمز، و همچنین محققان خارجی، فعالیتهای نظامی در منطقه را ردیابی کردهاند.
یافتههای جدید پس از آن صورت میگیرد که مقامات اطلاعاتی ایالات متحده ادعا کردند که 40 تا 50 درصد از بیش از 150000 نیروی روسی که اوکراین را احاطه کردهاند، از صحنه خارج شده و به تشکیلات رزمی رفتهاند.
کارشناسانی که ناظر تحرکات نظامی اخیر روسیه بودهاند، توجه ویژهای به منطقه بلگورود داشتهاند. شرکت مشاوره روچان که استقرار روسیه را دنبال میکند، در خبرنامه 19 فوریه خود اعلام کرد که "اگر روسیه تصمیم به حمله بگیرد، خط بلگورود-والویکی یکی از مناطق اصلی برای عملیات علیه اوکراین خواهد بود."
آمریکا: قصدی برای ارائه سلاحهای اتمی به اوکراین نداریم / روسیه: در زمان امضای توافقنامههای مینسک، دونتسک و لوگانسک استقلال خود را اعلام کرده بودند؛ ما تازه آن را به رسمیت شناختهایم / کییف: پوتین به اوکراین نیرو اعزام کرده؛ روسیه ۸ سال است بر آتش جنگ دمیده؛ مسکو بخشی از گرجستان و اوکراین را اشغال کرده
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات اوکراین دوشنبه شب به وقت محلی پس از آنکه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که مسکو استقلال جمهوریهای مردمی دونتسک و لوگانسک را به رسمیت میشناسد، تشکیل شد.
به گزارش کبنا، رزماری دی کارلو معاون دبیر کل سازمان ملل در نشست شورای امنیت در سخنانی در ابتدای این نشست گفت که دبیر کل سازمان ملل تصمیم روسیه را نقض تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین و مغایر با اصول منشور سازمان ملل میداند.
به نوشته ایرنا، دبیر کل سازمان ملل متحد شامگاه دوشنبه به وقت محلی در بیانیهای از به رسمیت شناختن دونتسک و لوگانسک از سوی روسیه به شدت انتقاد کرد.
گوترش از اقدام روسیه برای به رسمیت شناختن دو منطقه دونتسک و لوگانسک در شرق اوکراین به شدت انتقاد کرد و آن را نقض حاکمیت کی یف دانست.
معاون دبیر کل سازمان ملل استقرار نیروهای روسیه در خاک اوکراین را باعث تأسف دانست و تاکید کرد مذاکرات تنها راه حل بحران اوکراین است و بر پایبندی سازمان ملل بر حاکمیت اوکراین بر خاک این کشور تاکید میکنیم.
آمریکا: اقدام روسیه نقض قوانین بین المللی است/ مسکو با پیامدهای سریع و شدیدی مواجه خواهد شد
لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل در سخنانی در این نشست گفت که اعزام نیروهای روسیه به مناطق دونتسک و لوگانسک به عنوان نیروهای حافظ صلح مزخرف است.
سفیر آمریکا در سازمان ملل افزود که ما می دانیم آنها دقیقاً چه نیروهایی هستند. ما نباید به این اقدامات بی توجهی کنیم زیرا تاریخ ثابت کرده است بی توجهی به چین اقداماتی به یک مسیر بسیار پرهزینهتر ختم میشود.
گرینفیلد اضافه کرد تهاجم روسیه به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین بی دلیل است و این یک حمله به موقعیت اوکراین است و اصول پایهای قوانین بین المللی را نقض میکند.
این مقام آمریکایی گفت این اقدام پوتین بهانهای برای تهاجم بیشتر به اوکراین است.
گرینفیلد افزود آمریکا و متحدانش هیچ قصدی برای ارائه سلاحهای اتمی به اوکراین ندارند و اوکراین نیز به دنبال این سلاحها نیست.
سفیر آمریکا در سازمان ملل اظهار داشت: عواقب اقدام روسیه در سراسر اوکراین، اروپا و جهان شدید خواهد بود.
وی گفت که درحال حاضر سه میلیون اوکراینی به کمکهای معیشتی و غذا نیاز دارند و سازمان ملل تخمین می زند در صورت تهاجم بیشتر اوکراین این نیازها به شکل قابل توجهی افزایش مییابد.
گرینفیلد افزود اگر روسیه به اوکراین حمله کند ما با تلفات شدید انسانی مواجه خواهیم شد و میلیونها نفر آواره خواهند شد و اروپا با یک بحران مهاجران روبرو میشود.
سفیر آمریکا در سازمان ملل ادامه داد ما باید این را روشن کنیم که حمله به اوکراین، حمله به حاکمیت ملی همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد و منشور سازمان ملل است و با پیامدهای سریع و شدید مواجه خواهد شد.
فرانسه: اقدام روسیه را محکوم میکنیم
نیکولا دوریویه سفیر فرانسه در سازمان ملل در این نشست گفت فرانسه به رسمیت شناخته شدن مناطق دونتسک و لوگانسک در در شرق اوکراین از سوی روسیه را محکوم میکند.
وی افزود: این نه تنها حمله بیشتر به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین است بلکه نقض اصول پایهای منشور سازمان ملل قطعنامه ۲۲۰۲ و توافقنامه مینسک و تعهدات روسیه بر اساس این توافق است.
سفیر و نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل اضافه کرد با وجود تلاشهای مکرر برای کاهش تنشها در چند هفته و روز گذشته، روسیه مسیر رویارویی را انتخاب میکند. ما از روسیه میخواهیم حرف و عملش را یکی کند. ما به همراه شرکای اروپایی درحال آماده سازی تحریمها علیه آنهایی هستیم که در این اقدام غیر قانونی شرکت داشتند.
این مقام دولت فرانسه گفت که پاریس به حمایتهای خود از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در درون مرزهای شناخته شده بین المللی ادامه خواهد داد.
برزیل خواستار کاهش فوری تنشها شد
سفیر و نماینده برزیل در سازمان ملل نیز در این نشست اظهار داشت که برزیل تحولات پیرامون اوکراین را با نگرانی شدید دنبال میکند.
این مقام برزیلی اظهار داشت ما خواهان کاهش فوری تنشها هستیم و بر تعهد قاطع خود در حمایت از تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک برای ایجاد شرایط جهت یک راه حل صلح آمیز تاکید میکنیم.
انگلیس: اقدامات روسیه عواقب شدید و گسترده خواهد داشت
باربارا وودوارد سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل در سخنانی در این نشست اظهار داشت: اقدامات امروز روسیه عواقب شدید و گسترده خواهد داشت.
وی ادعا کرد که تهاجم به اوکراین منجر به جنگ، مرگ و تخریب زندگی مردم اوکراین میشود و تأثیر انسانی بر غیرنظامیان وحشتناک خواهد بود.
سفیر انگلیس در سازمان ملل افزود: تصمیمات روسیه نقض حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین و مغایر اصول منشور سازمان ملل است.
وود وارد تصریح کرد که اقدامات روسیه، تعهدات این کشور به تفاهم نامه بوداپست و توافقنامههای مینسک را به تمسخر میکشاند.
وی ادامه داد اقدام روسیه در تغییر مرزها با توسل به زور نشان دهنده بی احترامی روسیه به قوانین بین المللی است.
سفیر انگلیس در سازمان ملل اعلام کرد که انگلیس تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعلام خواهد کرد.
ایرلند: روسیه تصمیم خود را لغو کند
جرالدین برن ناسون سفیر و نماینده دائمی ایرلند در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت گفت ما از روسیه میخواهیم تصمیم خود برای به رسمیت شناختن مناطق دونتسک و لوگانسک را لغو کرده، نیروهای خود را عقب براند و به مذاکرات بر اساس قالب نورماندی بازگردد.
وی تصریح کرد: به رسمیت شناختن دو منطقه دونتسک و لوگانسک توسط روسیه، نقض قوانین بین المللی است.
این مقام ایرلندی ادامه داد که این اقدام روسیه، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین را نقض میکند و همچنین ناقض توافقنامههای مینسک است.
سفیر و نماینده دائم ایرلند درسازمان ملل پیش از این نشست نیز در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که برای دیپلماسی و گفتوگو دیر نشده باشد.
نروژ: اقدام روسیه نقض آشکار توافقنامههای مینسک است
سفیر و نماینده دائم نروژ در سازمان ملل نیز در این نشست اضطراری در سخنانی گفت که کشورش به شدت تصمیم رییس جمهوری روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق دونتسک و لوگانسک را محکوم میکند.
این دیپلمات نروژی افزود این اقدام نقض آشکار توافقنامههای مینسک است و قوانین بین المللی است.
سفیر نروژ در سازمان ملل اضافه کرد این کشور بجای دیپلماسی و گفتو گو، اقدامات یکجانبه و تهدیدهای نظامی را انتخاب کرده است. نروژ از روسیه میخواهد به عنوان یک طرف در درگیریها، به تعهدات خود عمل و از قوانین بین المللی پیروی کرده و به مسیر دیپلماسی بازگردد.
چین خواستار خویشتنداری همه طرفها شد
ژانگ جون سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد نیز در این نشست اضطراری گفت که چین به تحولات اخیر در اوکراین توجه نزدیک کرده است.
این مقام دولت چین افزود: تمام طرفها باید از خود خویشتنداری نشان دهند و از هرگونه اقدام که ممکن است باعث افزایش تنشها شود، خودداری کنند.
وی تصریح کرد ما از هر تلاشی برای راه حل دیپلماتیک استقبال میکنیم و از همه طرفهای مربوطه میخواهیم به گفتگو و مشورت ادامه دهند و به دنبال راه حلهای عقلانی برای رسیدگی به نگرانیهای خود باشند.
روسیه: از دیپلماسی و مذاکره استقبال میکنیم
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم این کشور در سازمان ملل متحد که ریاست دورهای شورای امنیت را برعهده دارد، در سخنانی در این نشست اضطراری گفت: ما باید بر چگونگی جلوگیری از جنگ و توقف بمباران مناطق دونتسک و لوگانسک توسط اوکراین تمرکز کنیم.
وی سخنان نمایندگان برخی کشورها را احساسی و هیجانی دانست و گفت باید یادآوری کنم که دونتسک و لوگانسک در سال ۲۰۱۴ استقلال خود را از اوکراین اعلام کردند اما با وجود حمایتهای گسترده در جامعه روسیه و همچنین جوامع دونتسک و لوگانسک، روسیه آنها را اکنون به رسمیت شناخت.
سفیر روسیه در سازمان ملل افزود ما بارها از دولت اوکراین خواستیم به خواستههای مردم دونتسک و لوگانسک گوش فرا دهد و به حق آنها در استفاده و آموزش زبان مادریشان احترام بگذارد.
وی اضافه کرد اوکراین نه تنها به بمباران این مناطق بازگشته است بلکه با اقدمات خود توافقات مینسک را نیز تخریب کرده است.
سفیر روسیه در سازمان ملل گفت که مهمترین امر مخالفت کییف با مذاکره مستقیم با نمایندگان دونتسک و لوگانسک است. باید اعلام کنم زمانی که توافقنامههای مینسک امضا شدند، دونتسک و لوگانسک استقلال خود را اعلام کرده بودند.
وی افزود که روسیه یک طرف توافقنامه مینسک نیست ما قبلاً هم این امر را اعلام کردهایم و در این مورد چیزی تغییر نکرده است. ما از دیپلماسی و مذاکره استقبال میکنیم ما اجازه نخواهیم داد در دونباس خونریزی ادامه یابد.
اوکراین: اقدام روسیه را نقض حاکمیت ملی خود میدانیم
"سرگئی کیسلیتسیا" سفیر اوکراین در سازمان ملل نیز در این نشست گفت اوکراین تقاضای برگزاری این جلسه شورای امنیت را کرده است تا تصمیم غیر قانونی و نامشروع رئیس جمهور روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق دونتسک و لوگانسک را به توجه اعضای شورای امنیت برساند.
این مقام اوکراینی ادعا کرد که امروز تمام عضویت سازمان ملل مورد حمله قرار گرفته است. این حمله توسط کشوری صورت گرفته که بخشی از گرجستان و اوکراین را اشغال کرده است.
وی تاکید کرد: مرزهای شناخته شده بین المللی اوکراین بدون توجه به هرگونه اقدام یا بیانیه روسیه تغییر نمیکند. اوکراین اقدام روسیه را نقض حاکمیت و تمامیت ارضی خود میداند. سفیر اوکراین در سازمان ملل ادامه داد رهبران روسیه مسوولیت عواقب این تصمیم را باید بر عهده بگیرند. به رسمیت شناختن یک جانبه مناطق دونتسک و لوگانسک به معنی عقب نشینی آن از توافقنامههای مینسک و قالب نورماندی است.
این مقام اوکراینی افزود با این اقدام، روسیه حضور نیروهای خود را در مناطق دونتسک و لوگانسک که از سال ۲۰۱۴ در دونباسک حضور دارند، قانونی ساخته است.
سفیر اوکراین در سازمان ملل ادعا کرد کشوری که هشت سال است بر آتش جنگ دمیده است بر خلاف ادعاهایش نمیتواند حافظ صلح باشد. ما خواهان صلح هستیم.
این مقام اوکراینی در سازمان ملل پس از این نشست در جمع خبرنگاران گفت که شورای امنیت باید به بحث در مورد این موضوع ادامه دهد.
وی افزود: ما اکنون وارد یک مرحله بسیار خطرناک شدهایم. ما از کشور خود دفاع خواهیم کرد.
این مقام اوکراینی اظهار کرد که همانطور که میدانید پوتین به اوکراین نیرو اعزام کرده است، بنابراین تهاجم به اوکراین اتفاق خواهد افتاد.
با وضعیتی فوق العاده مواجهیم
سفیر فرانسه در سازمان ملل نیز در سخنانی پیش از نشست اضطراری شورای امنیت در جمع خبرنگاران گفت ما با یک وضعیت فوق العاده و دراماتیک مواجه هستیم. تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن دو منطقه نقض قوانین بین المللی و قطعنامه ۲۲۰۲، توافق نامه مینسک و منشور سازمان ملل است.
وی تصریح کرد این اقدام عواقبی را به همراه خواهد داشت و ما همچنان بر یک راه حل دیپلماتیک تاکید خواهیم کرد. درحال حاضر باید تصمیم گیری امروز را محکوم کنیم.
منابع دیپلماتیک دوشنبه شب به وقت محلی به خبرنگار ایرنا اعلام کردند اعضای غربی شورای امنیت سازمان ملل در پی اقدام روسیه مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای دونتسک و لوگانسک درخواست جلسهای اضطراری کردهاند.
این منابع همچنین به خبرنگار ایرنا گفتند که برخی کشورها از جمله آمریکا، فرانسه، کانادا و اوکراین درخواست کردهاند که این نشست اضطراری امشب برگزار شود.
درخواست این نشست اضطراری در حالی است که روسیه در ماه جاری میلادی (فوریه) ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل را برعهده دارد.
شورای امنیت پنج عضو دائم و ۱۰ عضو غیر دائمی و انتخابی دارد. پنج عضو دائم این شورا در تصمیمها و رایگیریهای شورا حق وتو دارند.
پنج عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه، چین، آمریکا، انگلیس و فرانسه میشوند که دارای حق وتو در این شورا هستند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که مسکو استقلال جمهوریهای مردمی دونتسک و لوگانسک را به رسمیت میشناسد و در کاخ کرملین قراردادهای همکاری و دوستی را با سران این جمهوریها امضا کرد.
پوتین این سخنان را ساعاتی پس از شنیدن گزارشهای اعضای شورای امنیت روسیه عنوان کرد که در پایان آن گفته بود که امروز درباره به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای مردمی دونتسک و لوگانسک، تصمیم خود را اعلام میکند.
به گزارش دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین، ولادیمیر پوتین عصر دوشنبه در گفت وگو با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و اولاف شولتز صدراعظم آلمان، آنها را از نتایج نشست شورای امنیت روسیه در مورد بررسی وضعیت منطقه دونباس با توجه به درخواست سران جمهوریهای مردمی دونتسک و لوگانسک آگاه کرد.
به گزارش اسپوتنیک، هفته گذشته دومای روسیه با ارسال درخواستی از پوتین خواست تا استقلال جدایی طلبان دونباس از اوکراین را به رسمیت بشناسد.
منطقه دونباس در شرق اوکراین از مناطق دونتسک و لوگانسک و نیز چند منطقه روس نشین دیگر تشکیل شده و این دو استان در سال ۲۰۱۴ پس از تغییر حکومت در اوکراین به طور یکجانبه از کییف اعلام استقلال کردند.
کد مطلب: 444968