کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

کبنا بررسی می‌کند؛

بخش دوم) از ضررهای میلیاردی تا عدم عمل به تعهدات در منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد / آفت روزمرگی بلای جان این اداره‌کل

29 آبان 1401 ساعت 21:17

بررسی‌ها نشان می‌دهد به دلیل سوءمدیریتی که در اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، جنگل‌ها، اراضی و منابع طبیعی استان در معرض خطر قرار گرفته است.


بررسی‌ها نشان می‌دهد به دلیل سوءمدیریتی که در اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، جنگل‌ها، اراضی و منابع طبیعی استان در معرض خطر قرار گرفته است.
پایگاه خبری کبنانیوز طی سلسله‌مطالبی عملکرد اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد به عنوان دستگاه‌ متولی حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری در استان را مورد رصد قرار داده که بخش نخست آن منتشر شده و در ادامه، بخش بعدی آن از نظر مخاطبان می‌گذرد.

بیشتر بخوانید؛

بخش اول) در منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد چه می‌گذرد؟

در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی، یکی از ظرفیت‌‎های مهم، استفاده از تشکل‌های مردم‌نهاد است که اتفاقاً در کهگیلویه و بویراحمد بسیار فعال هستند. اما گزارش‌های به‌دست‌آمده نشان می‌دهد در دوره مدیریت جدید اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، استفاده از این ظرفیت به طور کلی فراموش شده است. این در حالی است که این تشکل‌ها نشان دادند که ظرفیت بسیار مهمی در حفاظت از محیط زیست، منابع طبیعی و جلوگیری از آتش‌سوزی‌ها هستند. مردم این استان هیچ‌گاه مرحوم البرز زارعی را فراموش نخواهند کرد. مدیرکل باید پاسخ دهد در نبود این فداکارانِ محیط زیستی، چگونه می‌خواهد از منابع طبیعی استان محافظت کند؟
از سوی دیگر، در حوزه موگر دم‌چنار، در بخشی از اراضی شیب‌دار، اشتباهاً تحت عنوان اراضی زراعتی، درخت‌کاری صورت گرفته است. اما بعداً با مشاهده عکس‌های هوایی به اشتباه خود پی برده‌اند. چنین اشتباهی به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست؛ چرا که یکی از مصادیق تخلف است. هم رئیس سازمان جهاد کشاورزی و هم مدیرکل منابع طبیعی باید پاسخگوی این اشتباه باشند. اما با این‌حال یکی از اهالی این منطقه در گفت‌وگو با کبنا این موضوع را تکذیب کرد و اظهار داشت: این زمین‌ها اراضی شیب‌دار نبوده، بلکه سابقه کشت و زراعت داشته‌اند.
گفته می‌شود به دلیل سوءمدیریت منابع طبیعی، در یک نقطه از استان، حدود 300 هکتار زمین توسط جهاد کشاورزی تصرف شده است. بر اساس گزارش‌ها این تصرف خارج از ضوابط مرسوم صورت گرفته است. این در حالی است که وظیفه اصلی این اداره‌کل، حفاظت از منابع طبیعی است.
از سوی دیگر، منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد دچار آفت روزمرگی شده و هنوز به بخشی از تعهدات خود عمل نکرده است. تعهداتی از قبیل نهال‌کاری، احیای مراتع و ... را باید در سال جاری به انجام برساند، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد هنوز به آنها عمل نشده است. حال که فصل درخت‌کاری است اگر میزان درخت مورد نظر کاشته نشود، یعنی منابع طبیعی نتوانسته به تعهدات خود به درستی عمل کند. گفته می‌شود این اداره‌کل حتی نتوانسته است قراردادهای مورد نظر خود در این زمینه را منعقد کند.  
یکی از موضوعاتی که در سال جاری بسیار بحث‌برانگیز شد، آفتی بود که دامن بلوط‌های زاگرس را گرفته بود. در آن زمان گفته می‌شد برای مبارزه با این طرح قرار است اعتباری چندمیلیاردی در نظر گرفته شود، اما پس از ماه‌ها هنوز خبری از آن نیست و با گرم شدن هوا دوباره این آفت‌ها سربرمی‌آورند. با این حال هنوز طرحی برای مبارزه با این آفت‌ها در نظر گرفته نشده است. جاویدبخت باید پاسخ دهد طرح و برنامه‌اش برای این موضوع چیست؟ چرا که اصلی‌ترین موهبت این استان همین درختان است که با از بین رفتن آنها فاتحه کهگیلویه و بویراحمد خوانده خواهد شد.
با وجود همه این موضوعات، اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد دچار آفتِ اقدامات غیرکارشناسی نیز شده، تا جایی که گفته می‌شود نابسامانی در برخی از قراردادهای این اداره باعث شده ضررهای میلیاردی به این اداره‌کل وارد شود. بااین‌حال آن شخصی که در انعقاد چنین قراردادهایی نقش داشته نه تنها تنزل نکرده بلکه ارتقاء گرفته است.
در سایه سوءمدیریتی که پس از انتصاب مدیرکل جدید، بر این اداره‌کل سایه افکنده است، منابع طبیعی استان در معرض خطر قرار گرفته و با وجود آسیب‌هایی که ذکر آن رفت، بیم آن می‌رود که موهبت طبیعی کهگیلویه و بویراحمد که نماد آن درختان زاگرس است در معرض نابودی قرار گیرند.   
کبنانیوز آمادگی درج جوابیه مسئولین اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد را دارد.


کد مطلب: 454659

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/454659/بخش-دوم-ضررهای-میلیاردی-عدم-عمل-تعهدات-منابع-طبیعی-کهگیلویه-بویراحمد-آفت-روزمرگی-بلای-جان-این-اداره-کل

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1