تاریخ انتشار
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۰۸
کد مطلب : ۴۹۴۱۷۹
یادداشت ارسالی:

بررسی علمی عملکرد وزارت کشور در کهگیلویه و بویراحمد: از نظریه تا عمل

۰
بررسی علمی عملکرد وزارت کشور در کهگیلویه و بویراحمد: از نظریه تا عمل
کبنا ؛یادداشت ارسالی - در این نوشتار سعی بر آن است که با نگاهی علمی، وضعیت و عملکرد سازمانی مجموعه وزارت کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گیرد. برای فهم بهتر موضوع، نظریه ساختار و کارگزار، که از نظریات مهم و تأثیرگذار در حوزه علوم اجتماعی و هسته اصلی برای تشکیل نظریه‌های سیاسی و اجتماعی است، مبنای تحلیل قرار می‌گیرد.
دیدگاه ساختارگرا، رمز موفقیت یک سازمان را در ساختار خلاصه می‌کند. بر این اساس، حوادث، فرایندها و نتایج اجتماعی و سیاسی بر حسب عملکرد ساختارهای اجتماعی و سیاسی حاکم بر آن جامعه قابل‌بررسی هستند و نقش افراد، مدیران و روابط سیاسی فی‌مابین را کم‌رنگ می‌داند. در مقابل، دیدگاه کارگزار، اولویت را بر نقش افراد در جامعه می‌گذارد و بر این باور است که به واسطه عملکرد افراد و تعاملات فی‌مابین آن‌ها، ساختارها تعیین می‌شوند و قوانین مشخص می‌گردند.
حال این نظریه را برای تحلیل عملکرد مجموعه وزارت کشور در استان مبنا قرار می‌دهیم. اگر مجموعه استانداری استان و نوع مدیریت آن را به‌عنوان یک سازمان در نظر بگیریم، نحوه عملکرد این سازمان در کدام قالب قرار می‌گیرد؟ آیا پیرو ساختار است یا کارگزار؟ نگارنده اعتقاد دارد که برای مدیریت یک سازمان، در نظر گرفتن ساختارهای سیاسی حاکم از سوی رهبر آن سازمان امری ضروری و الزامی است. شناخت عمیق و سطح دانش علمی یک مدیر و نحوه مدیریت او است که برای سازمان ساختار تعیین می‌کند و سیستم را تشکیل می‌دهد. در واقع، کارگزار در پی وضع و اصلاح ساختار است.
از ابتدای تشکیل دولت وفاق ملی، این نوع نگاه در مهم‌ترین وزارت‌خانه دولت، یعنی وزارت کشور، مورد تأکید قرار گرفت و به‌صورت مرحله‌به‌مرحله از سطح کشور تا در سطح استان‌ها و شهرستان‌ها به اجرا درآمد. استاندار در واقع همان رئیس‌جمهور کوچک است که برای یک استان تصمیم‌گیر است و با همراهی و هم‌اندیشی با سایر عقلا، مسیر توسعه و پیشرفت را برای استان و شهرستان‌های آن تعیین و هموار می‌کند.
اعتقاد نگارنده بر آن است که مجموعه وزارت کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد روی ریلی قرار گرفته است که با اصلاح ساختارهای موجود، ضمن هم‌اندیشی با افراد دانا و آگاه به محیط اطراف، در حال تعیین ساختاری جدید و نقشی نو است که مقصد آن به‌سوی موفقیت سازمان و در ادامه جامعه هدف یعنی استان است. قرار گرفتن مدیری کاردان و کاربلد در رأس و اتخاذ رویکرد درون‌سازمانی برای مدیریت سازمان، پاک‌سازی محیط سازمانی، توجه به نیروی انسانی داخلی، و ارتباط صحیح و تعامل قانونمند قوه مجریه و قوه مقننه در سطح استان، حلقه‌های مفقود شده چند سال اخیر بودند که به‌تازگی در این استان در حال احیا، رشد و تکمیل هستند.
نگاه ریزبین و دقیق، تجربه و تسلط بر مناسبات اقتصادی، بودجه و اعتبارات برای یک سازمان امری حیاتی است که این مسئله به‌وضوح در استانداری استان قابل‌مشاهده است. استاندار با دانش و تجربیات مفید و ارزشمند، مسیر توسعه را در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای استان هموار می‌کند و این همان است که اکنون در حال اجرایی شدن در این استان است.
نکته دیگر، توجه به منابع انسانی داخلی و استفاده از ظرفیت‌های موجود در سازمان تحت مدیریت است که موفقیت دوچندان را برای آن سازمان و تبع آن سایر سازمان‌های تحت مدیریت فراهم می‌آورد. اصلاح نیروی انسانی و استفاده از نیروهای کارآمد برای مدیریت در مجموعه وزارت کشور استان از سوی استاندار، دمیدن روحی تازه در ساختار آن بوده است. در واقع، مهره‌های شطرنج به‌درستی روی صفحه بازی قرار گرفته‌اند. اگر سازمان را همان صفحه بازی شطرنج در نظر بگیریم، نحوه انتخاب، انتصاب و استفاده از نیروهای انسانی هم همان چینش مهره‌های شطرنج است.
نکته مهم دیگر، ارتباط صحیح و قاعده‌مند با سایر ارکان قدرت در کشور و استان است که بر هم‌اندیشی می‌افزاید و نتایج بهتری را برای جامعه فراهم می‌آورد. رکن اصلی قوه مجریه و ارکان اصلی قوه مقننه در استان در یک مسیر که منتج به پیشرفت و توسعه برای اهداف مشترک جمعی می‌شوند، قرار دارند و در عین‌حال هرکدام استقلال خود را حفظ می‌کنند. در واقع، باید اذعان داشت که صفحه شطرنج در استان به‌درستی در حال چیده شدن است و مهره‌ها به‌درستی در حال حرکت هستند.
سخن کوتاه آنکه وقتی مجدد به مسئله ساختار و کارگزار برگردیم، در مقام تشبیه؛ کارگزار همان بازیگر اصلی بازی شطرنج است که صفحه بازی را می‌شناسد، قواعد بازی را می‌داند و با انتخاب صحیح و به‌موقع مهره‌های بازی، ساختاری منسجم را به وجود می‌آورد که نتیجه آن در نهایت برد و پیروزی برای آن سازمان یعنی مجموعه وزارت کشور و در ادامه جامعه هدف یعنی استان کهگیلویه و بویراحمد است. ان‌شاءالله که این نوع نگاه و نحوه مدیریت در مجموعه وزارت کشور استان، به‌عنوان یک اصل اساسی سرلوحه کار سایر ارگان‌های دولتی قرار گیرد که هدف در نهایت سربلندی و سرافرازی استان در همه ابعاد است.
-----------------------------------
نگارنده: سید سعید حسن‌زاده
شاغل مجموعه وزارت کشور
نام شما

آدرس ايميل شما

نماینده مجلس: سالانه ۵۰ هزار دانش‌آموز پشت کنکوری مهاجرت می‌کنند/ ۲۵ هزار دانش‌آموز و دانشجو در ترکیه داریم

نماینده مجلس: سالانه ۵۰ هزار دانش‌آموز پشت کنکوری مهاجرت می‌کنند/ ۲۵ هزار دانش‌آموز و دانشجو در ترکیه داریم

احمد بیگدلی عضو کمیسیون اجتماعی گفت: موضوع کنکور متعلق به شورای عالی انقلاب فرهنگی است ...
دلیل نابینا شدن ۹ بیمار در تهران مشخص شد +  فیلم

دلیل نابینا شدن ۹ بیمار در تهران مشخص شد + فیلم

رئیس کمیسیون بهداشت درباره دلیل نابینا شدن ۹ بیمار در یک بیمارستان چشم پزشکی گفت: هنوز ...
پارادایم ایلان ماسک-تیلور سوئیفت!

پارادایم ایلان ماسک-تیلور سوئیفت!

چین با بهره‌گیری از جنگ تجاری ترامپ و کاهش جمعیت، جهشی بی‌سابقه در تولیدات فناورانه داشته ...
1