تاریخ انتشار
يکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۵۵
کد مطلب : ۴۴۵۷۴۴
کبنا گزارش می‌دهد

پشت قضیه نابسامانی بازار میوه کهگیلویه و بویراحمد چه کسانی حضور دارند؟ / وقتی حرف مسئولان رنگ واقعیت نمی‌گیرند؟

۴
۰
پشت قضیه نابسامانی بازار میوه کهگیلویه و بویراحمد چه کسانی حضور دارند؟ / وقتی حرف مسئولان رنگ واقعیت نمی‌گیرند؟
کبنا ؛مافیا تمام توانش را گذاشته که میدان میوه و تره بار یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد را زمین بزند و همچون گذشته برای خودشان منافع کلانی را به جیب بزنند در این میان مسئولانی که همیشه فقط در جلسات حرف از سرمایه‌گذاری می‌زنند، اراده‌ای برای اینکه این میدان به نفع مردم راه بیفتد، ندارند. 
به گزارش کبنا، میدان میوه و تره‌بار شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با ورود سرمایه‌گذاران بومی در این شهر راه اندازی شد در حالی که انتظار می‌رفت با راه اندازی این میدان، مردم میوه را با کیفیت‌تر، تازه‌تر و با قیمت مناسب‌تر خریداری کنند اما این اتفاق نیفتاده و گویا عده‌ای که نام آنها را مافیا و دلالان می‌گذارند زورشان بر همه چیز می‌چربد. 
منفعت‌طلبان برای منافع‌شان کوتاه نمی‌آیند و در حالی که جلسات متعددی در استانداری کهگیلویه و بویراحمد به ریاست احسان عسکری معاون امور اقتصادی استانداری گرفته شد و سید علی احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد، شهرام مهدوی مطلق فرماندار بویراحمد و جمعی از مسئولان عالی رتبه از میدان میوه و تره بازدید کردند اما به نظر می‌رسد این جلسات و بازدید هیچ تاثیری بر بازار میوه استان کهگیلویه و بویراحمد نگذاشته و در همچنان بر همان پاشنه می‌چرخد. 
متأسفانه به دلیل کم‌کاری صنف میوه فروشان و برخی از دستگاه‌های دولتی انگیزه از غرفه داران حاضر در میدان میوه و تره بار گرفته‌اند. در حالی‌که با شروع به کار میدان میوه و تره بار وضعیت قیمت میوه در این شهر ساماندهی خوبی به خود گرفت اما اهمال کاری سازمان جهاد کشاورزی، تعاون روستایی و سنگ اندازی برخی از دلال‌ها که در یاسوج به نام مافیای میوه شهرت دارند انگیزه فعالیت در این میدان کاهش از غرفه داران به شدت کاهش پیدا کرده است.
 پیش از شروع فعالیت میدان میوه و تره بار مدیران ارشد استانی دستگاه‌ها را ملزم به همکاری با گردانندگان این میدان کردند اما دلالان تحت هر شرایطی به طمع به دست آوردن سود بیشتر و سرکیسه کردن مردم با همکاری و یا اهمال کاری یکی از دستگاههای اداری متولی توزیع میوه در استان سعی در ایجاد مانع برای میدان میوه دارند.
 معلوم دست‌های پشت پرده برای عدم فعالیت میدان میوه و تره بار قدرت نفوذشان چه اندازه است که دستگاههای دولتی را وادار کرده‌اند به جای فرمان برداری از مدیران ارشد استانی گوش به فرمان دلاان میوه و مافیای میوه در یاسوج باشند.
 با شروع به کار میدان میوه و تره بار یاسوج همانطور که انتظار می‌رفت سنگ اندازی مافیای میوه در مرکز استان شروع شد. 
با اینکه باغات خود کهگیلویه و بویراحمد در خصوص سیب، انگور و مرکبات می‌تواند تأمین کننده نیاز مردم استان باشد اما ظاهراً ترجیح دلالان تزریق حتی این میوه‌ها از بازار شیراز است.

 با عقل جور در نمی‌آید میوه فروش‌های بزرگ سیب را از باغداران استان نمی‌خرند و بعد می‌روند در میدان شیراز و همین سیب را که با هزینه کرایه ودیگر هزینه‌ها از یاسوج و سی سخت به شیراز رفته را از آنجا می‌خرند! جالب اینکه میوه اکثر میوه فروشی‌های استان در حد درجه ۱ نیست اما بعنوان میوه خوب به مردم قالب می‌شود.  جالب‌تر این داستان آنجاست که عده‌ای سودجو قصد هدایت بازار میوه به نحو دلخواهشان را دارند، همان سمت و سویی که ضررش برای مردم و سودش در جیب دلالان و میوه فروشان است.
 به نظر می‌رسد وقت آن باشد که برخورد با سودجویی‌ها در بازار میدان میوه و تره بار و تقویت بازار جدید میدان میوه یاسوج شدت بیشتری بگیرد.
           
                                         مافیا در بازار میوه کهگیلویه و بویراحمد 

ایرنا در گزارشی آورده بود. بازار میوه در یاسوج جزو آن بازارهایی بود که به ندرت میوه فروشان مستقل می‌توانستند در آن سر بلند کرده و رونق پیدا کنند در عوض در گوشه گوشه این شهر هر کجا که وانتی امکان توقف داشت حتی جلوی خود فروشگاه‌های میوه، عده‌ای بساط دستفروشی میوه پهن می‌کردند و آنها که برای نخستین بار با این صحنه روبرو می‌شدند غمگین بودند که سختی زندگی مردم را به چه سمت و سویی کشانده است.
البته آنهایی که این شهر را می‌شناسند، می‌دانند که نه آن سازه‌های حلبی و نه آن کپرهای محقرانه و حتی نه آن وانت‌های میوه فروشی هیچ کدام موقتی نیستند و برخلاف تصور، بازار بسیار پر رونقی هم دارند.
در واقع این دستفروشان میوه درجه ۲ و سه را به همان قیمت میوه درجه یک می‌فروشند و طبیعی است که در بازار پر ریسک میوه که ضایعات و پرتی هر بار گاه تا ۵۰ درصد هم می‌شود، میوه درجه سه را به قیمت درجه یک فروختن برای آنها که اجاره بها، عوارض و مالیات و هزار و یک نوع هزینه را نمی‌پردازند سود خالص است.
  باغداران ورشکسته
در سوی دیگر این بازار هم باغدارانی قرار دارند که تورم و قیمت میوه در بازار هر چقدر هم بالا برود باز هم ضرر می‌کنند که مهمترین دلیل این ورشکستگی همیشگی کشاورزی و باغداری در استان کهگیلویه و بویراحمد علاوه بر فقدان صنایع تبدیلی، مسافت زیاد برای انتقال بار تا میادین میوه و تره بار استانهای همجوار است.
باغدارانی که میوه درجه یکشان را باید به دلالان و واسطه‌ها بفروشند و اگر خود قصد فروشش را کنند حتماً متضرر می‌شوند.
 ضلع مظلوم بازار
اما این بازار ضلع سومی هم دارد و آن هم مردمی هستند که میوه را به قیمتی بسیار بالاتر از نرخ متعارف می‌خرند و در بازاری که شعارش شده "خریدی خریدی! نخریدی هم به من چه!" دستشان به جایی بند نیست.
مردمی که با تبلیغ‌های آنچنانی و پلاکاردهای رنگارنگ و قیمت‌های وسوسه کننده وارد بازار می‌شوند و موقع حساب همواره محکومند که ذره بین نگذاشته‌اند تا آن عبارت ریز گوشه پلاکاردها که نوشته "نیم کیلو و سبدی" را بخوانند و از سر اجبار با فریبکاری این بازار کنار می‌آیند.

مردمی که میوه درجه یک استان و شهر خودشان را باید به قیمت سرسام آور از شیراز و اهواز بازخرید کنند.
همه این مسائل مسئولان استان را بر آن داشت که برای بار سوم عزمشان را برای بالا بردن سردر میدان میوه و تره بار جزم کنند.
بازار داغ موافق و مخالف
با این حال و برخلاف آنچه پیش بینی می‌شد راه اندازی میدان میوه و تره بار نه تنها موجب پایین آمدن قیمت میوه نشد که دوقطبی موافقان و مخالفان میدان میوه، اجازه ساماندهی آن را نداد.
اگر قرار باشد منطقی به موضوع نگاهی بیندازیم باید میوه فروشان از اینکه مجبور نیستند در مسیر یاسوج به شهرهای همسایه تردد کنند خوشحال هم باشند اما گویا این بازار پشت پرده‌هایی دارد که اجازه نداده است میدان میوه رونق بگیرد.
برای اینکه این پشت پرده‌ها را بدانیم هیچ کس بهتر از سرمایه گذار نمی‌تواند به آنها اشاره کند.
 پشت پرده بازار میوه
سید علی اصغر عوض پور نماینده حقوقی سرمایه گذار میدان میوه یاسوج به کسانی اشاره می‌کند که قبلاً نبض بازار میوه را در دست داشتند و حالا نه تنها همکاری نمی‌کنند، بلکه مانع رونق بازار هم می‌شوند.
وی می‌افزاید: برای خدمت به مردم آن هم در بازاری که پُر از سود بوده و جریانی هم با چنبره بر بازار مانع از راه اندازی میدان و حتی شفافیت در قیمت‌ها بود، روبرو هستیم اما همه سختی‌ها را به جان خریدیم تا از ره آورد آن هزینه مردم کاهش یابد.
عوض زاده می‌گوید: برخی‌ها میوه را در سردخانه‌ها دپو کرده‌اند و می گویند عرضه نمی‌کنیم تا گران شود. و برخی هم میوه به میدان استان عرضه نمی‌کنند تا زمین بخورد.
عوض پور با اشاره به دلیل مخالفت‌ها می‌افزاید: ما جلوی رشد عجیب و غریب قیمت‌ها را گرفته‌ایم. سود برخی‌ها دچار چالش شده و طبیعی است عصبانی باشند و مانع تراشی بکنند.
وی یکی از دلایل این اتفاق را ناشی از پایبند نماندن برخی دستگاه‌ها به تعهداتشان می‌داند.
 وعده‌های بی سرانجام
عوض پور پیرامون کوتاهی دستگاه‌ها هم می‌گوید: بنا بود کالاهای اساسی در میدان عرضه شود و گلوگاه‌ها برای ممانعت از ورود میوه بسته شود که هیچ کدام انجام نشد!
وی ادامه داد: همچنین ممانعت از خروج محصولاتی که در استان تولید می‌شود هم از دیگر مصوبات بود که تاکنون عملیاتی نشده است.
 با همه اتفاقاتی که برای میدان میوه و تره بار استان رخ داده اما عزم دولت برای سرپا ماندن این بازار جزم است. آنچنانکه استاندار کهگیلویه و بویراحمد در دیدارش با شورا و برخی برنامه‌های دیگر به آن اشاره و حتی تاکید کرد.
اینکه چرا موضوع برای ارکان دولت اهمیت دارد نیز در صحبت‌های استاندار کاملاً مشخص است.
قیمت میوه باید شکسته شود
سید علی احمد زاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: قیمت‌ها خصوصاً قیمت میوه در یاسوج بالاست و تصمیم داریم این قیمت‌ها را بشکنیم.
وی ادامه می‌دهد: برنامه ریزی ما برای تعدیل قیمتها از میوه شروع شده و شامل سایر اقلام اساسی هم می‌شود.
 به گفته استاندار، طبق گزارش‌ها از رصد بازار در این شهر حدود ۲۰۰ هزار نفر یا میوه را به قیمت بالا و یا میوه درجه سه را به نام درجه یک خریداری می‌کنند که این نوعی ظلم به مردم است.
احمد زاده با اشاره به مقاومت برخی میوه فروشان برای خرید میوه از میادین سایر شهرها می‌گوید: وقتی میوه فروشان نورآباد و استانهای همجوار از اینجا خرید می‌کنند چرا شهرهای خودمان نباید از اینجا میوه بخرند که هم هزینه‌های خودشان کمتر شود و هم قیمت مصرف کننده پایین بیاید؟

آنچه از صحبتهای استاندار می‌توان برداشت کرد میدان میوه شروعی برای کنترل بازارهای دیگر است. در واقع میوه فقط یکی از اقلام مصرفی گرانقیمت سبد خانوارهای یاسوج و حتی استان محسوب می‌شود و بسیاری اقلام به دلیل نداشتن نمایندگی کارخانه در استان به قیمتی گزاف به دست مردم می‌رسد.
حتی بازاریان عادت کرده‌اند محصولات تولیدی استان را نیز به نرخ مصوب بازار به مردم بفروشند در حالی که این محصولات نه هزینه حمل و نقل و نه بسته بندی را ندارند.
 مخلان بازار جریمه می‌شوند
 همه اینها باعث شده حتی کار به تهدید مخلان بازار میوه هم برسد.
 معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار می‌گوید: با راه‌اندازی این میدان، میوه با قیمت مناسبی به دست مردم می‌رسد و هزینه خانوارها کاهش می‌یابد.
احسان عسکری با ابراز نگرانی از تلاش برخی برای ضربه زدن به میدان میوه و تره‌بار می‌افزاید: کیفیت میوه میدان میوه و تره‌بار سه برابر میوه‌هایی است که از سایر استان‌ها خریداری می‌شود پس بهانه‌ای برای خرید نکردن از استان وجود ندارد.
عسکری با دعوت از مغازه‌داران میوه و تره‌بار برای خرید از میدان شهر یاسوج می‌گوید: اگر همکاری نکنید جریمه می‌شوید، ضمن اینکه بازرسی‌ها تشدید و با کسانی که قصد اخلال در بازار میوه را داشته باشند برخورد می‌شود.
معاون اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد تاکید می‌کند: با کسانی که در راستای منافع استان حرکت نکنند مطابق قانون برخورد می‌کنیم که نوع برخورد و جریمه سخت و سنگین خواهد بود.
وی می‌افزاید: جمعیت شهر یاسوج و روستاهای اطراف ۳۰۰ هزار نفر است، دولت منافع ۳۰۰ هزار نفر را بر ۵۰۰ مغازه‌دار میوه ترجیح می‌دهد.
           
صحبت‌های غرفه‌دار فعال در میدان میوه و تره بار یاسوج

او در نهایت برای میوه فروشان زمانی تعیین می‌کند و می‌گوید: اگر در این هفته مسائل به وجود آمده میدان میوه حل نشود حتماً گلوگاه‌ها را می‌بندیم و متخلفان را جریمه می‌کنیم.
 همانگونه که گفته شد بازار میوه در شهر یاسوج برخلاف سودهای کلانی که از آن صحبت می‌شود ظاهری ژنده پوش دارد. در بسیاری مواقع با اینکه هزینه بسیار زیادی از مشتری دریافت می‌شود اما میوه فروخته شده هیچ گونه کیفیتی ندارد و مهمتر آنکه میوه فروشان هیچ تعهدی در برابر آنچه به مشتری عرضه می‌کنند برای خود قائل نیستند.
مدت‌ها بود راه اندازی میدان میوه و تره بار از مطالبات مردم بود اما همیشه برخی چنین وانمود می‌کردند که این پروژه در استان جواب نمی‌دهد زیرا نه مشتری و نه محصولات باغی استان کفاف ایجاد بازار را نمی‌دهد. حرف‌ها و ادعاهایی که از سال ۷۴ تا کنون ۲ بار این میدان را به تعطیلی کشانده است.
 حال باید همه دست به دست هم داده و این میدان نوپا را رونق ببخشند و یک بار برای همیشه دستهای مافیایی پشت پرده این بازار را کوتاه کنند.

به گزارش کبنا، هیچ کدام از صحبت‌های مسئولان در خصوص حمایت از میدان میوه و تره بار یاسوج رنگ واقعیت به خود نگرفت. در حالی که در این بازار گوجه کیلویی 5 هزار تومان به فروش می‌رسد در کف بازار یاسوج همین محصول کشاورزی 15 هزار تومان به دست مردم می‌رسد. یعنی دقیقاً سه برابر. کیوی در میدان میوه و تره بار تا مرز 15 هزار تومان عرضه می‌‍شود. اما در بازار یاسوج 28 هزار تومان به فروش می‌رسد. موز و سایر میوه‌ها نیز همچنین حکایتی دارند. اما به راستی چرا باید قیمت میوه در میدان تا کف بازار این همه تفاوت داشته باشد چه کسانی نمی‌خواهند آب خوش از گلوی مردم پائین بروند. چرا صنف میوه فروشان با میدان میوه و تره بار همکاری لازم را ندارند. پشت قضیه این نابسامانی در بازار میوه چه کسانی حضور دارند؟ چرا صنف میوه فروشان متناسب با قیمت‌های میدان میوه و تره بار یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد قیمت جدید میوه را در بازار اعلام نمی‌کند؟ جیب چه کسانی باید پُر شود تا دیگر دست از جیب مردم برداشته شود.
نام شما

آدرس ايميل شما

شهروند
Iran, Islamic Republic of
وقتی عسکری. معاون اقتصادی بشه و آرام مدیر کل دارایی از این بهتر نمیشه
اسفندیار
Romania
این سرمایه گذار الکی جوسازی ودنبال چالش است .چرت ایشان نمیرود در کشور از باغداران و تولید کننده میوه بخرد
Iran, Islamic Republic of
بی کفایتی مسیولین نظارتی در برخورد با متخلفین
Iran, Islamic Republic of
. مسیولین نظارتی در برخورد با متخلفین
فرصت ايران در بازار نفت

فرصت ايران در بازار نفت

در شرايطي كه قيمت نفت در دالان صعودي قرار گرفته، تداوم تحريم‌ها و عدم احياي برجام، خسارت‌هاي ...
نابودي مركز موساد در اربيل

نابودي مركز موساد در اربيل

حال در شرايطي كه سيل واكنش‌هاي داخلي و خارجي به اين عمليات به‌تازگي به راه افتاده و تا ...
پایان «صیانت» و «جهاد تبیین» در بهارستان؟

پایان «صیانت» و «جهاد تبیین» در بهارستان؟

سخنان اخیر مقام معظم رهبری درباره فضای مجازی و جهاد تبیین تحرکاتی را در بین برخی مجلسیان ...
1