تاریخ انتشار
دوشنبه ۶ تير ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۱۳
کد مطلب : ۴۴۹۶۰۷
تاکنون یک ریال اعتبار برای مبارزه با آفت بلوط‌های کهگیلویه و بویراحمد اختصاص داده نشده است

کهگیلویه و بویراحمد گورستان بلوط ها

۱
۱
گورستان بلوط‌ها
کبنا ؛  منابع طبیعی برای مقابله با آفت درختان بلوط به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد اما تاکنون یک ریال برای مبارزه با آفتی که سرمایه کهگیلویه و بویراحمد را بر باد داده اختصاص داده نشده است. حدود ۵۳ هکتار از درختان بلوط استان کهگیلویه و بویراحمد دچار آفت برگ‌خوار و جوانه خوار بلوط شدند که از این میزان ۲۲ هزار هکتار درگیر آفت برگ‌خوار بلوط و حدود ۳۳ هزار هکتار به آفت جوانه‌خوار بلوط مبتلا شدند.
 به گزارش کبنا، سعید جاویدبخت مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد در این باره می‌گوید: آفت درختان بلوط در مناطق گرمسیری دشمن‌زیاری کهگیلویه و ۱۵ هکتار از جنگل‌های باشت را درگیر کرده است.
 وی با بیان اینکه آفت باعث شده برگ درختان بلوط در باشت کاملاً خشک و از بین برود، افزود: درختان بلوط در مناطق سردسیری بویراحمد و دنا به خصوص منطقه لوداب را درگیر کرده است.
 این مسؤول عدم تخصیص به موقع اعتبار باعث شده کار مبارزه با آفات هنوز آغاز نشده باشد که برای مبارزه با آفات در سطح ۲۲ هزار هکتار به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز بوده که تاکنون ریالی به منابع طبیعی اختصاص داده نشده است.
ایرنا در این زمینه نوشت: آفت پروانه برگخوار و جوانه خوار بلوط امسال بیش از ۶۰ هزار هکتار از جنگل‌های شهرستان‌های مختلف در کهگیلویه و بویراحمد را به گورستان دسته جمعی بلوط‌های زاگرس تبدیل کرده است و حمله بی امان این آفت همچنان ادامه دارد.
بر اساس آخرین ارزیابی‌ها ۶۰ هزار هکتار از جنگل‌های باشت، منطقه چاروسا و دشمن زیاری در شهرستان کهگیلویه و لنده مبتلا به آفت برگخوار و بخشی هم در شهرستان بویراحمد و دنا عمدتاً در منطقه لوداب در چالش آفت پروانه جوانه خوار بلوط گرفتار است.
 دامنه‌های رشته کوه زاگرس زیستگاه بیش از ۵۰ درصد خانوارهای عشایری کشور و تأمین کننده ۴۰ درصد آب کشور است که هر هکتار آن سالانه ۶۰ تن ریزگرد را در خود رسوب می‌دهد.
 در کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۸۷۴ هزار هکتار جنگل وجود دارد که جنگل‌های بلوط با پوشش ۹۰ درصدی مهم‌ترین بخش جنگلی این استان است. 
از سال ۹۰ تا کنون بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از جنگل‌های بلوط کهگیلویه و بویراحمد دچار خشکیدگی شده‌اند که این آسیب در کوه‌های خاییز، لنده و بوستان بیش از بقیه نقاط استان خودنمایی می‌کند.
 بروز خشکیدگی ناشی از آفت برگ خوار در جنگل‌های بلوط شهرستان باشت و دیگر شهرستان‌های استان این روزها واکنش‌هایی را در محافل رسمی و شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است.
 نفس‌های به شمارش افتاده بلوط به دنبال علاج
 مستندساز و فعال محیط زیستی استان کهگیلویه و بویراحمد در این باره می‌گوید: درباره بلوط‌ها به گفته اهل فن حدود دو ماه پیش وقتی آفت‌ها در نسل اول بودند باید مبارزه انجام می‌گرفت، که کوتاهی شد، برخی مناطق محلول پاشی شد که ناقص بود.
 جواد هادی اصل افزود: تکثیر دشمن طبیعی هم به خوبی انجام نگرفت و باید از کسانی که در این باره مسئولیت دارند پرسید چرا فرصت به این آفت داده شد؟
 این فعال محیط زیستی استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: به گفته کارشناسان الان در نسل سه یا چهارم آفت قرار داریم و محلول پاشی وضع را بدتر می‌کند.  
مهار آفت جنگل‌های بلوط اولویت کاری منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

 مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: جلوگیری از خشکیدگی درختان بلوط شهرستان باشت به عنوان مرکز هجوم آفت پروانه برگ خوار در پهنه زاگرس به اولویت کاری و دغدغه اصلی کارشناسان مجموعه تبدیل شده و حساسیت لازم برای مهار این آفت در بدنه مدیریتی کشور ایجاد شده است.
 سعید جاوید بخت اظهار داشت: بالغ بر ۵۲ هزار هکتار از اراضی استان به برگخوار بلوط و جوانه خوار آلوده شده که از این میزان حدود ۲۰ هزار و ۴۰۰ هکتار آفت برگخوار بلوط و ۳۱ هزار و ۶۰۰ هکتار آن آلوده به آفت جوانه خوار بلوط است.
 مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه بر اساس ارزیابی‌هایی که اخیراً انجام شده این رقم به حدود ۶۰ هزار هکتار رسیده است، ادامه داد: علت‌های متعددی این آفات دارند و در سطح استان آفت برگخوار در مناطق زیادی شیوع پیدا کرده است.
 وی ادامه داد: گرچه هم اکنون مرکز آفت برگخوار جنگل‌های بلوط شهرستان باشت است ولی شهرهای دیگری در منطقه چاروسا و دشمن زیاری در شهرستان کهگیلویه و لنده نیز در بحث آفت برگخوار نیز مبتلا است و در بحث جوانه خوار بلوط در شهرستان بویراحمد و دنا عمدتاً در منطقه لوداب است. 
وی تاکید کرد: در بحث برگخوار بلوط که بیشتر اوج این آفت در شهرستان باشت بوده و برگ‌های درختان در آن منطقه خشک شده‌اند بالغ بر ۱۵ هزار هکتار در آن منطقه دچار افت شده است. 
جاوید بخت تصریح کرد: پیگیری‌های متعددی برای مبارزه با این آفات انجام شده و علاوه بر پایش انجام شده در سطح استان و اعزام چهار تیم کارشناسی مختلف به منطقه، مسئولان و کارشناسان کشوری نیز از منطقه بازدید داشته‌اند.
 وی از پایش افزون بر ۳۵۰ هزار هکتار در سطح عرصه‌های
استان خبر داد و گفت: در این پایش بالغ بر ۵۲ هزار هکتار از این ۳۵۰ هزار هکتار آلوده بوده و بر اساس ارزیابی‌های جدید به ۶۰ هزار هکتار رسیده است. 
جاوید بخت عنوان کرد: در این مدت فعالیت‌های کارشناسی تیم گیاه پزشکی فعال شده است و کارگروه گیاه پزشکی متشکل از اساتید دانشگاه، مرکز تحقیقات، حفظ نباتات و منابع طبیعی تشکیل شده است.

 جاوید بخت ابراز داشت: در بحث مبارزه با آفات اعتبارات زیادی را می‌طلبد و عزم ملی را نیاز دارد.
 مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: این آفت تنها مختص استان کهگیلویه و بویراحمد نیست و دربرگیری در تمام حوزه زاگرس را دارد و مشکلی بوده که در استان‌های حوزه زاگرس این آفت شیوع پیدا کرده است.
 وی بیان کرد: موضوعی که وجود دارد این است که مبارزه با این آفت باید در زمان خاصی باید باشد و البته با توجه به مبارزات بیولوژیکی که در سطح عرصه‌ها انجام شده، به نظر می‌رسد در این فصل بازدهی لازم را برای مقابله ندارد.
 جاوید بخت تصریح کرد: علی رغم پیگیری‌های انجام شده تاکنون در بحث اعتبارات ۱۴۰۱ منابع طبیعی استان، نتوانسته منابعی دریافت کند اما با جدیت پیگیر موضوع هستیم.
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بر اساس حساسیت‌های ایجاد شده، استانداران حوزه زاگرس برنامه‌ای برای جنگل‌های زاگرس دیده‌اند. 
وی افزود: این برنامه در سطح استانداران و معاون اول رئیس جمهور در دست پیگیری است.
 جاوید بخت تصریح کرد: امید است با نگاه ویژه دولت مردمی سیزدهم نسبت به موضوع و پیگیری‌های استان بتوانیم گزارش خوبی را به مردم بدهیم و دغدغه‌های پیش رو را رفع کنیم.
 اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی؛ نوش دارویی که دیر می‌رسد
 با توجه به اذعان منابع طبیعی استان مبنی، هیچ اعتباری به منظور مبارزه با این آفت به استان با وجود پیگیری‌های فراوان اختصاص داده نشده است. 
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: با پیگیری‌های مقامات استانی از سوی رئیس سازمان جنگل‌ها و منابع طبیعی کشور ۲۰ میلیارد تومان برای مبارزه با این آفت در جنگل‌های استان با محوریت شهرستان بحرانی باشت اختصاص داده شد. 
علی شهابی نسب افزود: پس از آن یک تیم از سوی سازمان جنگل‌های کشور برای بررسی و اقدام وارد استان شدند اما تاکنون این اعتبار جذب نشده و حجم زیادی از جنگل‌های استان آسیب دیده است.
 اما علی شهابی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کهگیلویه و بویراحمد در خصوص اعتبار مورد نیاز گفت: منابع طبیعی پیگیر اعتبارات برای سم‌پاشی و مبارزه با آفات درختان بوده اما هنوز اعتباری اختصاص داده نشده است.
 به‌رغم پیگیری‌ها، اعتبارات مورد نیاز هنوز به منابع طبیعی اختصاص داده نشده و مردم شاهد مرگ درختانی هستند که سرمایه آنها محسوب می‌شوند.

 از طرف دیگر سعید جاودان خرد مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نسبت به احتمال آتش سوزی در جنگل‌های استان هشدار داده است و افزوده که هفته جاری برای شروع آتش سوزی در جنگل بسیار خطرناک است بنابراین می‌طلبد مردم هوای طبیعت را داشته باشند و زمینه بروز آتش سوزی در طبیعت را درست نکنند.
 گویا قصه دردناک دردهای بلوط تمامی ندارد و هر بار باید مناظر فاجعه جدیدی همچون خشکسالی، آفت، پدیده گرد و غبار، آتش سوزی و بی رحمی انسانها نسبت به محیط زیست باشیم تا جنگل‌های بلوط به عنوان غنی‌ترین سرمایه زاگرس رو به زوال برود.
 سال گذشته هزار و ۵۵۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع مناطق مختلف استان طعمه حریق شد.
 این روزها که عوامل انسانی و طبیعی دست به دست هم داده تا درختان بلوط را به ورطه نابودی کشاند برای حفظ محیط زیست و جوابگو بودن در قبال نسل آینده با عزمی ملی از وقوع فاجعه زیست محیطی جلوگیری کنیم.
 پروانه برگ خوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله می‌کنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت می‌تواند خسارت وارد کند.
 پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) که در چند دهه اخیر، گونه‌های مختلف بلوط را مورد حمله قرار داده آفتی بسیار مخرب است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی شده و حتی باعث مرگ و میر درختان می‌شوند.
 این آفت با آغاز فصل بهار در سطح جنگل‌های بلوط در ناحیه رویشی زاگرس شروع به فعالیت کرده و خسارات زیادی را به عرصه‌های طبیعی وارد می‌کند. این حشره با تغذیه بی‌رویه از جوانه‌ها و برگ‌های درختان، ظاهر درخت را عاری از برگ می‌کند و همین باعث می‌شود بسیاری از مردم با گمان بر خشکیدگی درخت، به قطع آن در عرصه اقدام کنند.
 استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه‌ای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونه‌های دارویی کشور را در خود جای داده است.





























نام شما

آدرس ايميل شما

بویراحمد
Iran, Islamic Republic of
آقای استاندار کجایی مگه منطقه باشت سرزمین شما نیست؟ خارج ازاینکه شما فرزند استان کهگیلویه وبویراحمدی! حقیقتا خیانت بزرگی است به این استان.
سید محمد خاتمی: براندازی نه ممکن است نه مطلوب

سید محمد خاتمی: براندازی نه ممکن است نه مطلوب

سید محمد خاتمی: انکار وضع بدی که به نام زندگی بر مردم تحمیل می‌شود نارضایتی را از بین ...
راه تغییرات از کدام طرف است؟

راه تغییرات از کدام طرف است؟

اولین و شاید جدی‌ترین گام در مسیر انجام اصلاحات و تغییرات در جوامع مختلف، نیازمند پذیرش ...
روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنچه که اکنون در سرزمین ما اتفاق می‌افتد، به سادگی می‌شد ...
1