تاریخ انتشار
دوشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۰۹
کد مطلب : ۴۶۸۱۶۶
حکایت ترسناک مردم روستاهای کهگیلویه که اژدهای گرگر انگشتان‌شان را بلعید

تجربه هراس‌انگیز احمدزاده تحقق آرزوی «طیب» شد

۴
۰
تجربه هراس‌انگیز احمدزاده تحقق آرزوی «طیب» شد
کبنا ؛داستان استفاده از گرگر(جره) حکایتی غمناک و هراس‌انگیز برخی نقاط محروم و روستا‌های کهگیلویه وبویراحمد است که سالیان متمادی است این "نیمکت آهنی" مخوف وهراسناک و آن ریسمان پولادین در کشاکش سنگ و آب و بر فراز رودخانه‌های خروشان این دیار چه مصیبت‌ها ودرد‌ها که بر خانواده‌ها و کودکان و دختران معصوم به بار نیاورده است.
به گزارش کبنا، کودکان و دختران و روستانشینانی که بر روی این نیمکت سخت و آهنی با دل‌های لرزان می‌نشینند تا حتا برای انجام کوچکترین کاری و یا خرید از مغازه‌ای هم مجبور باشند از رودخانه‌های دهشتناک "مارون و خرسان و یا ایدنک" به ویژه در زمستان‌های سخت عبور کنند و اما تاوان استفاده از این ارابه مرگ را با قطع بند انگشتی و یا به قیمت جانشان بپردازند.
روستای "موگر" لنده "بیدانجیر" در چرام و "گاودانه علیرضا" "دره نی"، "چم رود" "دشتک علیا و سفلی و چندین روستای دیگر از توابع شهرستان کهگیلویه هستند که تجربه تلخ و تاوان سنگین استفاده از گرگر را بار‌ها چشیده‌اند.
به گفته برخی اهالی این روستا‌ها استفاده از ارابه مرگ (گرگر) ظرف سالیان گذشته ده‌ها نفر را به کام مرگ کشانده و باعث قطع انگشتان صد‌ها کودک و دانش‌آموز و اهالی این روستا‌ها شده است.
البته استفاده از گرگر برای زنان باردار این مناطق هم بسیار گران‌تر و غم انگیزتر بود و از غمبارترین روایت مردم این مناطق و در واقع سخت‌ترین شرایط عبور از این وسیله آن زمانی بود که مجبور بودند زن بارداری را برای زایمان و رساندن او به مراکز درمانی از رودخانه عبور دهند.
برخی اهالی و مردم این مناطق از جمله در حوزه بیدانجیر و روستا‌های دشتک علیا، سفلی و کوه شره و مناطق دشمن زیاری کهگیلویه مجبور به ترک روستا‌های خود شده‌اند و از سرناچاری به حاشیه‌ها و سراب کاذب شهر‌ها پناه آورده‌اند.

البته روستای "نسه کوه" هم که از روستا‌های هم مرز با استان چهارمحال و بختیاری است را نیز به این روستا‌ها اضافه کنیم و حکایت آن معلم و چهار دانش‌آموز ابتدایی این روستا که یک سال تحصیلی را با دلهره و ترس و عبور از مسیر رودخانه دهشتناک خرسان با صخره‌ها و دره‌های مخوف و ترسناکش سپری می‌کنند.
اما از میان آن روستا‌هایی که خالی از سکنه شده‌اند و روستانشینانی که ناچار به ترک و مهاجرت کرده‌اند؛ مردمان و برخی خانواده‌های روستای موگر از توابع شهرستان لنده برغم همه سختی‌ها و ناملایمات و نبود امکانات دل از یار و دیارشان برتافته‌اند و ماندن در روستا به برکت خون شهید را بر یک عمر زندگی در سراب کاذب شهر‌ها عوض نکردند.
آن‌ها اگرچه در زادگاهشان ماندند و تحمل سال‌ها رنج و درد را با جره چشیده‌اند اما قرار است به برکت خون تنها شهید روستا و تحقق آرزوی دیرینه‌اش که احداث جاده دسترسی بود اتفاق‌های خوبی در زمینه ایجاد زیرساخت‌ها به ویژه احداث پل بر روی رودخانه برای اهالی این منطقه رقم بخورد.
تجربه هراس‌انگیز احمدزاده طیب شد
شهید "هدایت الله طیب" متولد روستای موگراز توابع شهرستان لنده که تحصیل در فلوریدای آمریکا را ر‌ها و با لبیک به فرمان امام امت، رهسپار جبهه می‌شود؛ سالهاست مردم زادگاهش با استفاده از ابزار پرخطر «جره» از روی رودخانه مارون عبور می‌کنند؛ هم اینک به نظر می‌رسد به همت مسئولان و مدیریت اجرایی استان و برکت سفر رئیس جمهور و هیأت دولت به استان کهگیلویه وبویراحمد، وصیت و سفارش این شهید برای ساخت جاده روستا در مسیر تحقق قرار گرفته است.
احداث جاده دسترسی به روستای موگر سوق (طریق الطیب) زادگاه شهید هدایت الله طیب از شهدای شاخص استان، به عنوان یکی از درخواست‌های مردمی و مطالبات جدی در دور سفر هیأت دولت به کهگیلویه
وبویراحمد مصوب شد.
در بخشی از وصیت این شهید آمده است: «در زمان حیات خود نتوانستم خدمتی برای مردم انجام دهم، مرا در زادگاهم دفن کنید تا به علت حضور آرامگاهم در این مکان، مسئولان خدمتی به مردم این روستا ارائه دهند. »
روستای موگر سوق که زمانی ۴۰ خانوار داشت هم اینک به دلیل مشکلات جاده دسترسی تنها ۱۰ خانوار در آن سکونت دارند.
برای رسیدن به روستای موگر باید از شهر سوق گذشت و سپس مسیر پیچ در پیچ و سنگلاخی روستا‌های بی‌بی زلیخایی و برم سبز را طی کرد، پس از پیمایش ۴۵دقیقه جاده ناهموار، رودخانه خروشان مارون مسیر دسترسی به روستا را مسدود کرده و نیاز است پلی برای ورود به روستای موگر ساخته شود.
مردم این روستا با استفاده از ابزار پرخطر «جره» از روی رودخانه مارون عبور می‌کنند که با اتمام این پل مشکل برطرف می‌شود. قرار است به همت دولت سیزدهم تا پایان امسال عملیات ساخت جاده و پل در این منطقه به اتمام برسد تا پس از ۴۱ سال انتظار وصیت یک شهید برآورده شود.
البته از این دست کار‌های جهادی دولت برای خدمت به خانواده شهدا کم نیستند و یکی از مثال‌های خوب آن پایان فراق ۳۷ ساله مادر شهید نردعلی نوری کتج در لنده است که زمانی جاده دسترسی به روستای گرگ «مال‌رو» بود که به مرور زمان این مسیر هم مسدود شد به‌طوریکه امکان تردد خودرو در آن وجود نداشت و به قول اهالی این منطقه حتی تراکتور امکان طی این مسافت را نداشت.
سید علی احمدزاده_ استاندار کهگیلویه و بویراحمد_ سال ۱۴۰۱ وقتی به دیدار مادر شهید نردعلی نوری رفت و متوجه خواسته و مطالبه این مادر شهید شد، قول داد که جاده دسترسی به گلزار شهید نردعلی نوری را برای تردد خودرو‌ها آماده کند. چند ماه از اولین دیدار استاندار با مادر شهید نوری نگذشته بود که زیرسازی و آماده‌سازی این جاده دسترسی انجام گرفت.
در این دولت کار‌های زیرساختی و تحول زای بسیاری صورت گرفته و برای نمونه پلی در روستای شهید طیب در روستای موگر که ۱۴ سال در این شهرستان نیمه کاره ر‌ها شده بود در طول سه ماه ساخته شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: روستای موگر در بالادست رودخانه و سد مارون قرار دارد این منطقه دارای ۲۰۰ هکتار زمین کشاورزی است و یکی از مکان‌های بکر گردشگری محسوب می‌شود اما به دلیل نبود جاده دسترسی امکان بهره‌مندی مردم وجود ندارد.
سید علی احمدزاده ادامه داد: در موگرمون و مسیر شهید طیب کار‌هایی باید انجام شود تا رفت و آمد برای مردم تسهیل شود.
این روستا در فاصله ۳۰ کیلومتری از شهر سوق قرار دارد و شغل اصلی خانوار‌های ساکن در روستا بیشتر دامداری است. در فصل زمستان با توجه به بارندگی‌های زیاد ارتباط روستا با بخش سوق قطع می‌شود.
در مرحله نخست با استفاده از ماشین آلات دستگاه‌های اجرایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، راهداری و حمل و نقل جاده‌ای و شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران ۱۵ کیلومتر از مسیر دسترسی به روستای موگر آماده زیرسازی شده است.
جاده مذکور با پیگیری‌های استاندار کهگیلویه و بویراحمد با یک حرکت جهادی و استفاده از ظرفیت دستگاه‌های اجرایی آماده زیرسازی و آسفالت شده است اگر قرار بود این طرح با استفاده از بودجه انجام می‌شد میلیارد‌ها تومان هزینه نیاز داشت.
به منظور احداث پل دسترسی به روستای موگر از توابع سوق ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده است.
۲۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور و ۵۰ میلیارد ریال هم از محل بودجه هدفمندی یارانه‌ها برای ساخت این پل پیش‌بینی شده است.
با توجه به قرار داشتن روستای موگر در نزدیکی سد مارون پس از بهره‌برداری از پل دسترسی این روستا و زمینه فعالیت‌هایی همچون آبزی پروری و کشاورزی در این منطقه فراهم خواهد شد.
شمار
قابل توجهی از اهالی روستای موگر به دلیل مشکلات زیرساخت‌های جاده‌ای از این روستا مهاجرت کرده‌اند که با تحقق این امر زمینه آبادانی دوباره و حتا امکان برگشت برخی خانواده‌ها به این منطقه نیز فراهم می‌شود.
به دلیل وجود رودخانه مارون نه تنها اهالی موگر سوق به سختی به مناطق دیگر عبور و مرور می‌کنند بلکه علاقه‌مندان به شهید هدایت الله طیب برای زیارت آرامگاه این شهید با مشکل مواجه هستند که دولت سیزدهم در یک اقدام جهادی با شروع عملیات اجرایی و احداث پل بر روی رودخانه زمینه خروج موگر سوق از بن بست ارتباطی را فراهم کرد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد از پیشرفت ۹۰ درصدی پل روستای شهید طیب (موگر) خبر داد.
عابد محمدی گفت: مهم‌ترین مطالبات چندین ساله مردم روستای موگر در بخش مرکزی شهرستان لنده و وصیت شهید طیب بحث احداث جاده ارتباطی برای روستای موگر بود که این مهم در حال تحقق یافتن است.
وی افزود: این طرح در مراحل پایانی و در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد پیشرفت کاری دارد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد در ادامه افزود: اعتبار این طرح ۱۲۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات تملک دارایی سرمایه استان و سفر ریاست محترم جمهوری تأمین شد.
محمدی در ادامه گفت: این پل به طول ۱۵۴ متر با بیش از۹ پایه بر روی رودخانه مارون جهت تردد مردم روستای موگر اجرایی شد.
نگاهی به زندگی شهید هدایت الله طیب؛ از فلوریدا تا کهگیلویه
شهید هدایت الله طیب در نیمه شب چهاردهم مرداد سال ۱۳۳۳ در روستای موگر از توابع شهر سوق در استان کهگیلویه و بویراحمد دیده به جهان گشود.

وی برای ادامه تحصیل راهی شهرستان بهبهان از توابع استان خوزستان شد و در مدرسه ۲۵ شهریور (شهید بخردیان کنونی) تحصیلات متوسطه خود را گذراند.
شهید طیب در دوران دبیرستان به فعالیت علیه رژیم طاغوتی شاهنشاهی پرداخت تا اینکه در خردادماه سال ۱۳۵۳ عوامل ساواک مقابل دبیرستان ۲۵ شهریور بهبهان او را دستگیر و به گچساران منتقل کردند.
وی در روز پانزدهم شهریور ماه سال ۱۳۵۶ برای ادامه تحصیل به آمریکا مهاجرت کرد و پس از چندماه آموزش و یادگیری زبان انگلیسی، وارد دانشکده کشاورزی سنت پترزبورگ فلوریدا شد و در رشته مهندسی کشاورزی تحصیل خود را آغاز کرد.
او در آمریکا نیز آرام نگرفت و فعالیت‌های ضد رژیم پهلوی خود را گسترش داد و به فعالیت‌های ضد استکباری تبدیل کرد و با برپایی جلسات سخنرانی، به هدایت جوانان مسلمان ساکن آمریکا اقدام کرد و با همکاری تعدادی از دانشجویان مسلمان به تأسیس انجمن اسلامی دانشجویان اروپا و آمریکا در ایالت فلوریدا اقدام کرد و هشتم تیرماه سال ۱۳۵۸ در یک انتخابات به عنوان نماینده دانشجویان سنت پترزبورگ فلوریدا انتخاب شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی و در حالی که کمتر از ۲ ماه از آغاز جنگ نگذشته بود به وطن بازگشت تا در دفاع از وطن اسلامی تلاش کند و با توجه به اینکه او در دوران سربازی دوره سلاح‌های سنگین را فرا گرفته بود، پس از ورود به ایران خود را به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تهران معرفی و پس از سپری کردن دوره یک ماهه آموزش نظامی در شیراز، مدت شش ماه را در جبهه آبادان خدمت کرد.
او در آبان ماه سال ۱۳۶۰ برای بار دوم به جبهه اعزام شد و به عنوان معاون گروهان رزمی حضرت مهدی (عج) فعالیت خود را آغاز کرد و همزمان با شروع عملیات فتح المبین، فرماندهی تانک‌های چیفتن را بر عهده گرفت، این شهید والامقام پنج روز بیشتر از سال ۶۱ نگذشته بود که در منطقه رقابیه به فیض شهادت نائل شد.
بخش سوق با بیش از ۱۳ هزار نفر جمعیت داری ۷۵ روستای بزرگ و کوچک است.
شهرستان ۱۳۱ هزار نفری کهگیلویه با چهار بخش، چهار شهر و ۱۰ دهستان ۴۱۷ شهید گلگون کفن تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
نام شما

آدرس ايميل شما

بیراحمد
Iran, Islamic Republic of
همین 5 کیلومتری شهر یاسوج روستای چم خانی مزدک و تنگ سریز هم از جره جابجا می شوند تا برسد به شهرستانهای اطراف
دردمند
Iran, Islamic Republic of
خود شهید هم راضی تره جاده دسترسی به روستاهایی که جمعیت زیادی دارن درست بشه تا آرامگاه مطهر خودش
Iran, Islamic Republic of
بعد از چهار دهه حالا میخوان برا ی روستا پل بزنن واقعا متاسف هستم
واقع بین
Iran, Islamic Republic of
سایت کبنا پس چرا تلاش ها و رایزنی و پیگیری های نماینده مردم حاج‌ آقا موحد در تامین اعتبارات جهت جاده و پل روستای شهید طیب نادیده گرفتید و حتی یک اسم از ایشون نبردید خوب بود مصاحبه چند روز پیش مدیرکل راهداری را هم می‌زدی که از نماینده تشکر کرد تا کی میخواهید موحد سانسور کنید
قتل بهت‌آور داریوش مهرجویی؛ آنچه می‌دانیم، آنچه نمی‌دانیم!

قتل بهت‌آور داریوش مهرجویی؛ آنچه می‌دانیم، آنچه نمی‌دانیم!

یکی دیگر از شایعات مربوط به این اتفاق تلخ هم، گزاره بریده شدن سر این کارگردان شهیر سینمای ...
سنتور علی سنتوری را دزدیدند

سنتور علی سنتوری را دزدیدند

قریب چند سالی است که هر از گاهی این موضوع اتفاق می‌افتد که یک بازیگر یا ورزشکار مورد ...
روی زمین دراز می‌کشیم تا کسی ما را بخرد!

روی زمین دراز می‌کشیم تا کسی ما را بخرد!

زنان کارگر خانگی که با روزنامه "گاردین" صحبت کرده اند اشاره می کنند که در امارات به آنان ...
1