تاریخ انتشار
يکشنبه ۷ آبان ۱۴۰۲ ساعت ۰۱:۰۵
کد مطلب : ۴۶۸۶۴۲
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد توضیح داد

بلایی که بر سر دنای بی‌نظیر آوردند

۴
۲
بلایی که بر سر دنای بی‌نظیر آوردند
کبنا ؛معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد به ایرنا گفت: تنوع عظیم زیستی در منطقه حفاظت شده دنا در کشور و حتی جهان کم نظیر و آن را شهره جهانی کرده است چرا که تاکنون در این منطقه تعداد ۶۱۳ گونه جانوری و بیش از یک هزار گونه گیاهی شناسایی شده است.
"محسن پاکباز" با برشمردن اهمیت منطقه "دنا" اظهار کرد: تعداد گونه‌های اندومیک (محلی) "دنا" از تعداد گونه‌های اندمیک ۴۵ کشور جهان بالاتر و بیشتر است.
پاکباز با اشاره به بررسـی هـای انجام گرفته، گفت: در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد ۲ هزار گونه گیاهی و ۳۹۰ گونه دارویی وجود دارد کـه حدود هزار گونه گیاهی آن در منطقه حفاظت شده دنا است و از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر به دنـا هستند.
وی تأکید کرد: گونه‌های ارزشمند و شاخص علاوه بر این که نشان دهنده تنوع زیستی بالای منطقه هستند، نشانگر بکر و دست نخورده بودن محدوده و ارزش زیستی منطقه حفاظت شده به شمار رفته و موجب ارتقای ارزش بوم شناختی منطقه می‌شوند که منطقه دنا و دنای شرقی هم از لحاظ اکولوژیکی و هم از لحاظ بوم شناختی دارای این ارزش می‌باشند.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست، دنا را یکی از مهمترین ذخیره گاه‌های زیست کره جهان برشمرد و افزود: دراین ذخیره‌گاه گونه‌های جانوری شامل انواع پرندگان، خزندگان، پستانداران و آبزیان زیست دارند که کل و بز، خرس قهوه‌ای، خوک وحشی، پلنگ، گرگ، روباه، کفتار، شغال، موش کور، سنجاب ایرانی، خرگوش، سمور، راسو، خفاش، جوجه تیغی، سیاه گوش، گوزن زرد ایرانی و عقاب طلایی از جمله مهمترین گونه‌های این منطقه حفاظت شده به شمار ‌می‌روند.
رشته کوه دنا با طول ۹۰ کیلومتر که از مرز چهارمحال بختیاری(پل قره یا کتا) تا "کاکان" واقع شده و دارای عرض ۴۵ کیلومتری است(از "پادنا" تا دامنه یاسوج) بیش از ۴۴ قله بالای چهار هزار متر دارد.
کوه "دنا" به سه خط رأس تقسیم شده است خط رأس غربی که از پل "قره" شروع شده و تا قله "قاش مستان" ادامه دارد و خط رأس مرکزی از قله "قاش مستان" شروع شده و تا گردنه "بیژن" ادامه یافته و خط رأس شرقی از گردنه "بیژن" تا راهداری "کاکان" به اتمام می‌رسد.
بلندترین قله رشته‌کوه دنا، قله "قاش مستان" که چهار هزار و ۴۵۰ متر ارتفاع دارد و در ۳۵ کیلومتری شمال‌غربی یاسوج قرار دارد و شهر سی‌سخت مرکز شهرستان دنا در دامنه این کوه جای گرفته است.
پاکباز یادآور شد: حیات وحش دنا در گذشته بسیار غنی بوده و تنوع وحوش در کلیه مناطق دنا کاملاً مشهود بوده است و در یک دوره زمانی بر اثر افزایش جمعیت، دسترسی به سلاح‌های غیر مجاز، شکار و صید بی‌رویه، جمعیت و حوش در این منطقه در معرض نابودی قرار گرفت لکن از زمانیکه دنا در سال ۱۳۹۰ بعنوان منطقه حفاظات شده اعلام شد گام‌های ارزشمند و مشهودی در جهت حفظ و هراست وحش این منطقه برداشته شده است.
انسان‌ها در شرایط کنونی با نا مساعد کردن شرایط زیستی با اعمال دخالت‌های غیر قانونی و تخریب زیستگاه باعث بر هم زدن تعادل اکولوژیکی شده است و این رشته کوه با همه گنجینه‌های نهفته‌اش به رغم حفاظتی که از آن به عمل می‌آید، آینده مبهمی دارد.
اگرچه این منطقه بکر را عواملی همانند؛ شکار و صید غیرمجاز، بهره‌برداری بی‌رویه از منابع موجود، گردشگری ناپایدار و... تهدید می‌کند اما مطابق پژوهش‌های عملی روند تغییرات آب و هوایی در سه دهه گذشته در این منطقه هشداری برای تغییر این اقلیم است که تغییرات اقلیمی حیات گیاهان و جانواران را تهدید می‌کند.
بنابراین انجام هر اقدام و برنامه‌های که بتواند بر تغییر اقلیم را تشدید کند یا وضعیت آب و هوایی منطقه را تحت تأثیری قرار دهد اثرات زیانباری بدنبال خواهد داشت و باید تلاش کرد ضمن شناسایی این منطقه بر اهمیت و ضرورت حفظ آن تأکید کرد و نهاد‌های مدنی و خبرگان را به مطالعه و اهمیت شناخت ظرفیت آن وا داشت و از هر گونه عمل مخربی و تهدید‌کننده منطقه جلوگیری کرد.
کهگیلویه و بویراحمد استانی بکر و چهار فصل که مناطقی از آن گرمسیری و مناطقی ر بخش سردسیری واقع شده است و رشته کوه "دنا" در منطقه سردسیری قرار گرفته است که یکی از زیستگاه‌های مهم کشوری است.
این خطه با توجه به پستی و بلندی‌های فراوان و تنوع اقلیمی، هفت منطق حفاظت شده؛ "دنا"، "دنای شرقی"، "خاییز سرخ"، "خامی"، "دیل"، "سولک" و "سیوک" در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
استان علاوه بر داشتن هفت منطقه حفاظت شده، همچنین ۶ منطقه شکار ممنوع شامل: "کوه حاتم تلرش" حد فاصل شهرستان بهمئی و لِنده و بهبهان در خوزستان، "پادنای سمیرم"، "ماغر" در شهرستان بهمئی، "لار" در شهرستان باشت، "خرم ناز" در بویراحمد و "کوه اشکر" در شهرستان چرام، دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما

Iran, Islamic Republic of
حیف ک سد خرسان نابودش می‌کنه البته قبل از سد خرسان مسولین بی لیافچقت و بی کفایت دارن نابودش میکنن
باهر
Iran, Islamic Republic of
هر کس آسیبی به محیط زیست ایران وارد کند یک خیانت کار واقعی به حرث و نسل مردم ایران در طی دوران حالا و آینده خواهد بود.
بایستی کار فرهنگی گسترده و همه جانبه و همیشگی و در هر زمان و مکان انجام گیرد تا همه افراد جامعه از خرد و کلان متوجه اهمیت حیاتی محیط زیست بشوند و بخود حتی اجازه جابجایی یک ریگ هم در طبیعت ندهندتا چه رسد به تخریب و کشتار و آتش سوزی و تغییر کاربری و .....
Iran, Islamic Republic of
اینکه کلا ایران از هرنظر توجهان حرف نداره شکی نیست ولی متاسفانه مسولان کمر ب نابودی بستن
محیط بان
Iran, Islamic Republic of
اولین بازی نماینده مردم در مجلس و معاملات آنها بر سر این میراث گرانبها آورده و مقصر بعدی رییس سازمان محیط زیست کشور با انتخاب مدیری نالایق و بچه گانه و معاملات مدیر کل حوزه ریاست سازمان محیط زیست با امثال این مدیران بوده که خدا را شکر چوب معامله گری را هم خورد.
چرا اسرائیل از حماس وحشت دارد؟

چرا اسرائیل از حماس وحشت دارد؟

نیرو‌های حماس در قالب گروه‌های مختلف و بعضا به صورت مستقل وارد میدان عملیات علیه اسرائیل ...
مدرسه‌داری برای مدیرسازی؟

مدرسه‌داری برای مدیرسازی؟

مدارس نزدیک به چهره‌های حاکمیتی از محل‌هایی هستند که مسوولان‌شان امید دارند نسل‌های بعدی ...
سیاه‌ و سفید آمار اشتغال

سیاه‌ و سفید آمار اشتغال

 مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش اعلام کرد نرخ بیکاری به رقم ۷.۹درصد رسیده است. بررسی ...
1