تاریخ انتشار
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۳۱
کد مطلب : ۴۹۳۱۹۷
کبنا گزارش می‌دهد

هشدار قرمز؛ بحران در کمین آینده شهر یاسوج / رعایت‌نکردن قوانین و مقررات شهرسازی یاسوج را مختل می‌کند / عدم اجرای درست نقشه‌های جامع و تفصیلی در مرکز کهگیلویه و بویراحمد / عیسی شهامت بیش‍تر از همه باید پاسخگو باشد

۰
هشدار قرمز؛ بحران در کمین آینده شهر یاسوج / رعایت‌نکردن قوانین و مقررات شهرسازی یاسوج را مختل می‌کند / عدم اجرای درست نقشه‌های جامع و تفصیلی در مرکز کهگیلویه و بویراحمد / عیسی شهامت بیش‍تر از همه باید پاسخگو باشد
کبنا ؛ شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، به دلیل مهاجرت‌پذیری بالا و توسعه سریع شهری، با چالش‌های متعددی در زمینه تراکم ساخت‌وساز و مدیریت شهری مواجه است. رشد سریع و بدون برنامه‌ریزی مناسب، می‌تواند در آینده مشکلات بزرگی در خدمات‌رسانی در مواقع حادثه و بحران ایجاد کند. در صورت وقوع حوادثی مانند زلزله یا آتش‌سوزی، تراکم بالای ساختمان‌ها، کوچه‌های باریک و دسترسی دشوار به مناطق مختلف، عملیات امداد و نجات را بسیار پیچیده و کند خواهد کرد. این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی شهری دقیق، نظارت جدی بر ساخت‌وسازها، و رعایت اصول ایمنی و استانداردهای ساختمان‌سازی است.
به گزارش کبنا، رعایت‌نشدن ضوابط ساخت‌وساز در شهر یاسوج به دلایل متعددی برمی‌گردد که شامل ضعف مدیریتی، مشکلات نظارتی و فشارهای اقتصادی و اجتماعی می‌شود. این مشکلات باعث شده‌اند که ساخت‌وسازهای غیراصولی به یک‌رویه تبدیل شود و پیامدهای منفی برای شهر و شهروندان به همراه داشته باشد.
دستگاه‌های مربوطه مانند شهرداری، سازمان نظام‌مهندسی و معاونت عمرانی استانداری نتوانسته‌اند به طور مؤثر بر رعایت قوانین ساخت‌وساز نظارت کنند. در بسیاری از موارد، تخلفات ساختمانی (مانند حذف پارکینگ، تجاوز به معابر، و افزایش تراکم غیرمجاز) بدون جریمه یا برخورد قاطع باقی‌مانده‌اند. حجم بالای ساخت‌وسازهای غیراصولی و پراکندگی آن‌ها، کنترل و مدیریت را دشوار کرده است و الان کسی در شهر یاسوج مشکلات ترافیکی و آسیب‌های اجتماعی ناشی از حذف پارکینگ‌ها و افزایش تراکم را به گردن نمی‌گیرد. کمبود منابع مالی و گاهی روابط و آشنابازی باعث شده همواره از گذشته تا حال، شهرداری یاسوج برای تأمین بودجه خود و رضایت ذی‌نفوذان و صاحبان قدرت تراکم‌فروشی کند که این اقدام به افزایش ساخت‌وسازهای غیراصولی منجر شده است و اصلاً آینده شهر یاسوج برای این مسئولان بی‌تدبیر مهم نیست. در مناطق شهادت‌ها، ارم‌ها، کاشانی‌ها، رجاءها، ستارخان، باقرخان، هجرت‌ها و... ساختمان‌های بلندمرتبه بنا شده که اغلب آنها بدون پارکینگ هستند و یا هم پارکینگ‌های خود را برای سود و منافع بیشتر حذف کرده‌اند، با این شرایط تصور کنید 5 سال آینده چه بلایی سر این شهر خواهد آمد.
به‌عنوان‌مثال برخی کوچه‌های محله شهادت‌ها در منطقه راهنمایی با عرض 6 تا 8 متر، دو طرفه کوچه ساختمان ها بلند و چند طبقه ایجاد شده و در این کوچه ها با عرض کم، حتی گاهی دو خودرو نمی تواند تردد کند و در طول روز همواره مسیر کوچه سایه است و چنان فاصله دو طرفه ساختمان ها نزدیک به هم است که عابرین دچار وحشت می شوند. حال فرض کنید خدای ناکرده زلزله ای در این محلات رخ دهد!
مهاجرت به یاسوج به‌عنوان یک شهر مهاجرپذیر و افزایش تقاضا برای مسکن، باعث شده تا نظارت بر ساخت‌وسازها فدای سرعت اجرای پروژه‌ها شود. نقشه‌های جامع و تفصیلی که باید به طور منظم بازبینی و به‌روزرسانی شوند، یا به‌درستی اجرا نشده‌اند یا با نیازهای شهر تطابق ندارند و از طرفی زیرساخت‌های شهری متناسب با رشد ساخت‌وساز گسترش نیافته است، و این موضوع دست آخر به آشفتگی در توسعه شهری منجر می‌شود. بعضاً هم خبرهای ناگوار به گوش می‌رسد که دستگاه‌ها دولتی ناظر و کمیسیون‌های تصمیم‌گیرنده به وظایف نظارتی خود، به‌خوبی عمل نمی‌کنند و در برخی موارد، منافع اقتصادی یا نفوذ برخی افراد در صدور مجوزهای غیراصولی تأثیرگذار بوده است و از جهتی هم عدم شفافیت در فرایند صدور مجوزها و نظارت بر پروژه‌ها، زمینه را برای تخلفات بیشتر فراهم کرده است.
پیامدهای رعایت‌نکردن قوانین و مقررات و اصول شهرسازی برای یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد ناگوار خواهد بود و در آینده نه‌چندان دور استخوان‌های شهر یاسوج زیر بار این‌همه بی‌توجهی به قوانین و مقررات ساخت‌وساز خورد خواهد شد و کمرش زیر پای مردم این شهر خم می‌شود و آن موقع است که گشتن به دنبال مقصر هم‌سودی نخواهد داشت.
افزایش تراکم غیرمجاز در شهر یاسوج به دلایل متعددی شکل‌گرفته است که شامل ضعف در نظارت، سهل‌انگاری مسئولان مرتبط، و نبود سیاست‌گذاری دقیق می‌شود. نقش شهرداری یاسوج، معاونت عمرانی استانداری، و مدیرانی مانند عیسی شهامت که سال‌ها در جایگاه‌های مختلف مدیریت شهری (از عضویت هیئت‌مدیره نظام‌مهندسی، ریاست سازمان نظام‌مهندسی استان، مدیرکل امور شهری استانداری، معاونت امور عمرانی استانداری) که در تصمیم‌گیری و نظارت دخالت داشته‌اند، در این روند برجسته است، او  باتوجه‌به مسئولیت‌های خود، باید سیاست‌های روشن‌تری برای مدیریت ساخت‌وسازها و جلوگیری از تخلفات ارائه می‌کرد، او نه‌تنها این کار را نکرد؛ بلکه اقدامات و برنامه‌های پیشگیرانه برای جلوگیری از تراکم بی‌رویه، گسترش مناطق مسکونی غیرمجاز و ساخت‌وساز غیراصولی در زمان مسئولیت‌های او و سایر معاونین عمرانی و مدیران شهری به‌درستی اجرا نشده است.
باتوجه‌به سوابق مدیریتی و اجرایی عیسی شهامت در حوزه‌های مختلفی نظیر سازمان نظام‌مهندسی ساختمان، مدیرکلی امور شهری، مدیرکلی دفتر فنی استانداری، و معاونت عمرانی استانداری بیش از هر شخص دیگری مسئولیت وضعیت کنونی ساخت‌وسازهای غیراصولی و مشکلات مرتبط با آن را بر عهده دارد.
متأسفانه، در برخی موارد، منافع اقتصادی برخی افراد یا گروه‌ها و درآمد آنی شهرداری بر اجرای قوانین  و ضوابط شهرسازی اولویت پیدا کرده است و مجوزهای غیرقانونی و ساخت‌وسازهایی که به نفع افراد خاص انجام می‌شود، بدون نظارت کافی به اجرا رسیده‌اند که شهرداری یاسوج و سایر دستگاه‌ها باید در این زمینه پاسخگو باشند.
این موضوع را باید تأکید کرد که عدم رعایت ضوابط ساخت‌وساز در یاسوج نتیجه مشکلات مدیریتی، نظارتی، و فرهنگی است. برای جلوگیری از گسترش این وضعیت، شهرداری، معاونت عمرانی استانداری، و سازمان نظام‌مهندسی باید با همکاری و شفافیت بیشتر، عمل و قوانین را رعایت کنند و نظارت‌های خود را تقویت کنند. اقدامات قاطع در این زمینه می‌تواند از تشدید مشکلات شهری جلوگیری کرده و کیفیت زندگی شهروندان را بهبود بخشد.
نبود امکانات و تجهیزات مناسب برای مقابله با بحران‌های طبیعی، به‌ویژه در شهری مانند یاسوج که در منطقه‌ای زلزله‌خیز قرار دارد، همراه با تراکم غیرقانونی و غیراصولی ساختمان‌ها، می‌تواند در آینده مشکلات و خسارات فاجعه‌باری به دنبال داشته باشد.
رعایت‌نکردن ضریب سطح زیربنا و حذف پارکینگ‌ها در ساخت‌وسازهای شهر یاسوج می‌تواند مشکلات شهری متعددی در حال و آینده ایجاد کند. این موضوع علاوه بر تأثیر مستقیم بر کیفیت زندگی شهروندان، عملکرد کلی شهر را نیز مختل خواهد کرد. حذف پارکینگ‌ها باعث می‌شود خودروها در خیابان‌ها و معابر پارک شوند که به انسداد مسیرها و ایجاد ترافیک سنگین منجر می‌شود.
در شهری مانند یاسوج که با رشد سریع جمعیت و ساخت‌وساز مواجه است، شهرداری، سازمان نظام‌مهندسی، و معاونت عمرانی استانداری به‌عنوان نهادهای اصلی نظارت بر ساخت‌وساز، باید پاسخگو باشند و اقدامات مؤثری برای مدیریت تراکم ساختمانی و جلوگیری از تخلفات انجام دهند. رعایت‌نکردن استانداردهای شهرسازی و بی‌توجهی به ضوابط تراکم می‌تواند عواقب جدی به همراه داشته باشد و این نهادها وظیفه دارند در این زمینه پاسخگو باشند. شهرداری باید تنها برای پروژه‌هایی مجوز صادر کند که مطابق با اصول شهرسازی، ضوابط تراکم و استانداردهای ایمنی باشند. گاهی نبود هماهنگی میان شهرداری، نظام‌مهندسی، و استانداری باعث می‌شود مشکلات نظارتی و اجرایی به وجود بیاید.
شهرداری، سازمان نظام‌مهندسی، و معاونت عمرانی استانداری باید با هماهنگی و اجرای دقیق وظایف خود، پاسخگوی مشکلات تراکم ساخت‌وساز در یاسوج باشند. تخلفات ساختمانی و رعایت‌نکردن ضوابط، آینده شهر را با بحران مواجه خواهد کرد و این نهادها وظیفه دارند با اقداماتی شفاف، مسئولانه، و دقیق، مانع از بروز این چالش‌ها شوند.

این مطلب نافی خدمات مسئولان مربوطه نیست و صرفاً در راستای اصلاح فرایندها و امور منتشر شده و کبنا نیوز آمادگی درج پاسخ مسئولان مربوطه را دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما

آیا ماسک و ترامپ با یکدیگر اختلاف پیدا خواهند کرد؟

آیا ماسک و ترامپ با یکدیگر اختلاف پیدا خواهند کرد؟

رابطه میان ایلان ماسک و دونالد ترامپ نمونه‌ای از هم‌پوشانی ثروت و قدرت در سیاست آمریکا ...
ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

«رافائل گروسی مدتی قبل در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس به صراحت این نکته را مطرح کرد ...
خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت علیه زنان مشکلی عمومی و فراگیر است. سکوت زنان و بردباری آنها در برابر خشونت نه ...
1