در گفتوگو با مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد مطرح شد؛
مجید صفایی: ثبت ملیِ سه روستا در حوزهی گردشگری / شکلگیری انقلاب مرمتی در سطح استان کهگیلویه و بلویراحمد / کهگیلویه و بویراحمد به عنوان پایلوت گردشگری کشاورزی و دامپروری
چندین بار از استاندار محترم درخواست کردیم که ما تعدادی از مستندسازان، خبرنگاران، بازنشستگان، و آژانسها از سراسر کشور را به استان دعوت کنیم. اما استاندار با این استدلال که جان مردم در اولویت اول ما است، گفتند که بگذارید کرونا فروکش کند بعد شما این فعالیتها را انجام دهید.
یکی از حوزههایی که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه بوده است، توسعه صنعت گردشگری و اقتصاد گردشگری است. استان کهگیلویه و بویراحمد نیز به عنوان یکی از مناطق اصلی گردگشری به ویژه در جنوب کشور همواره مورد توجه بوده است. با توجه به ظرفیتهای این استان در سه حوزهی زیر نظر وزارت میراث فرهنگی، با مجید صفایی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد، پیرامون وضعیت گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی در استان، گفتوگویی داشتهایم که در ادامه میخوانید.
کبنا نیوز: استان کهگیلویه و بویراحمد از چه ظرفیتها و جاذبههای گردشگریای برخوردار است؟
با عرض سلام و احترام خدمت مجموعهی سایت کبنانیوز که این وقت را در خدمت ما گذاشتند. اداره کل میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد دارای سه حوزهی تخصصی است؛ حوزهی میراث فرهنگی، گردشگری، و صنایع دستی. در حوزهی گردشگری، ما 350 جاذبهی گردشگریِ منحصر و شناخته شده در استان داریم که همگی منحصر به فرد هستند. یک نکتهای که بخواهم عرض کنم این است که متأسفانه کرونا نگذاشت که ما بتوانیم میزبان خوبی برای مسافران و گردشگران و مردم استانمان باشیم. واقعیت امر این است که در این ایام، زیرساختهای گردشگری تا حد زیادی آماده شدهاند. الأن هم عزیزان اگر بخواهند به استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کنند، ما بعد از ویروس کرونا انشاالله میزبان خوبی خواهیم بود. انشاالله بعد از اتمام این ویروس، زیرساختها آماده هستند.
جاذبههای گردشگری در استان همانطور که گفتم همگی منحصر به فرد هستند، اما در مرکز استان، آبشار یاسوج، یکی از بهترین جاذبههای گردشگری است. استان ما بنا بر آب و هوا و منابعی که دارد در بین استانهای جنوب کشور، از موقعیت بینظیری برخوردار است و مهمانان از دیگر استانها وقتی وارد یاسوج میشوند اول سراغ آبشار یاسوج را میگیرند. بعد سراغ سد شاه قاسم و پارک جنگلی را میگیرند. اینها منحصر به فرد هستند. در بقیهی شهرستانهای استان هم وضعیت همین است. البته اینکه میگویم 350 جاذبهگردشگری، به معنای آن نیست که ما تنها این 350 جاذبه را داریم، بلکه این تعداد منحصر و شناخته شده هستند.
کبنا نیوز: با توجه به اینکه ما از ظرفیتهای بالای گردشگری برخورداریم، سهم گردشگری در اقتصاد استان کهگیلویه و بویراحمد چه میزان است؟
خب همانطور که مستحضر هستید استان کهگیلویه و بویراحمد در صنعت گردشگری انشاالله بعد از کرونا تبدیل به یکی از استانهای شناخته شده میشود. بعضی از جاذبههای گردشگری در استان هنوز ناشناخته است. جا دارد از عزیزانی که در گذشته در توسعهی گردشگری استان فعالیت داشتهاند تقدیر و تشکر کنم. آنها هم زحمتهای خودشان را کشیدند. در این ایامی که بنده مسئول این اداره کل بودم، وجود ویروس کرونا باعث شد که نتوانستیم سهم خودمان را واقعاً به منصهی ظهور برسانیم. ولی بعد از ویروس کرونا قطعاً ما شاهد خواهیم بود که سهم ما مساوی با استانهای بزرگ کشور خواهد بود.
کبنا نیوز: در دورهی کرونا اداره کل میراث فرهنگی، چه کارهایی برای صنعت گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام داده است؟
ما در این دوره 40 پروژه داشتهایم که نگذاشتهایم با وجود ویروس کرونا از فعالیت آنها کاسته شود. چند مثال میزنم؛ در شهرستان بویراحمد در پارک جنگلی زیرساخت خوبی را آماده کردهایم. الأن هم فعالانه در حال کار هستیم که بعد از ویروس کرونا آماده شود. در شهرستان چرام، چشمه بلقیس و در شهرستان کهگیلویه قمرالملک را داریم. در شهرستان گچساران، بیبیحکیمه را داریم که زائرینی که سفر سیاحتی و زیارتی دارند، یک زیرساخت از زمان گذشته آماده بود، ولی الأن ما با بودجهی قریب یک میلیارد و سیصد میلیون تومان در حال آمادهسازی زیرساختِ آن هستیم که مسافرانی که وارد استان میشوند بتوانند شب را در آنجا اقامت و استراحت کنند و مشکلی نداشته باشند.
در حوزهی گردشگری، سه روستا را ثبت ملی در گردشگری کردیم؛ روستای آرند در شهرستان چرام و بافت تاریخی روستای الگن در شهرستان کهگیلویه، و روستای کریک. این سه روستا را ثبت کردیم. بحث پارک آبی یاسوج هم 95 درصد از کار آن انجام گرفته است. مجتمع آزاد باقری هم که در جنوب کشور بهترین مجتمع تفریحی است که الحمدالله الأن در حال کار است. در صدد هستیم وزیر را دعوت کنیم که تعدادی از این پروژهها را با دست عزیزش به بهرهبرداری برساند. کار موزهی ملی یاسوج موزهی منطقهای که بهترین موزه در منطقهی جنوب کشور است حدود 97 درصد انجام شده است. هتل اتابک هم یک رونق بزرگ در حوزهی گردشگری استان است. در حوزهی گردشگری کارهای بسیار خوبی در حال انجام است و من عقیده دارم که ما میتوانیم میزبان خوبی برای گردشگران باشیم.
در بحث امامزادگان نیز همانطور که مستحضر هستید، امامزادگان جلیلالقدر در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد بسیار زیاد هستند. قریب 12 مورد ثبت شدهاند. یکی از آنها امامزاده علی است که سالها کار ساماندهی آن به دلایلی طول کشید و انجام نشد. اما با درایت خوب نمایندهی محترم ولی فقیه، ائمهی جمعه، استاندار محترم و هماهنگیای که با وزارتخانه داشتیم الأن در مرحلهی مرمت است. الحمدالله همین روزها بتوانیم آن را به نتیجه خوبی برسانیم. و در کنار این امامزادگان بتوانیم یک وضعیت فضاهای گردشگری جهت اسکان و اقامت زائرین در سطح استان راهاندازی کنیم. یا مثلاً امامزاده بابااحمد در شهرستان بهمئی را هفتهی گذشته کلنگزنی کردیم که رئیس شورای سیاستگذاری ائمهی جمعهی استان، امام جمعهی آنجا و فرماندار شهرستان هم حضور داشتند. ما در پی آن هستیم که بتوانیم استان را معرفی کنیم.
کبنا نیوز: بعد از کرونا اصطلاحی در گردشگری بسیار استفاده شد به نام «گردشگری مجازی»؛ در استان در این حوزه چه فعالیتهایی داشتهاید؟
فعالترین دوران گردشگری مجازی در همین دورهای بود که شرایط کرونا وجود داشت. ما در این دوره تمام جاذبههای گردشگری را در رسانهها به صورت روزانه به افراد استان و کشور و حتی خارج از کشور معرفی کردهایم. در سال 1400 استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان پایلوت گردشگری کشاورزی و دامپروری راهاندازی شد که الأن زیرساختهای آن در حال آماده شدن هستند.
کبنا نیوز: در حوزهی صنایع دستی استان کهگیلویه و بویراحمد چه ظرفیتهایی دارد و اداره کل چه کارها و اقداماتی در این زمینه انجام داده است؟
در حال حاضر داریم چند روستا در استان را به عنوان پایلوت صنایع دستی به ثبت ملی میرسانیم. روستاهای رودشتی در شهرستان دنا و میمند در همان حوزه و در شهرستان گچساران بیدزرد، سربیشه و کلک بیشه که کارهای آن را داریم انجام میدهیم که به ثبت برسانیم که به عنوان پایلوت صنایع دستی ثبت شوند که بتوانیم خدمات بزرگی برای این قشر هنرمند مهیا کنیم. واقعیت این است که دستبافتهای استان کهگیلویه و بویراحمد قابل مقایسه با دیگر استانهای جنوب کشور نیست. گلیم و دستبافتهای این استان در سطح کشور مطرح هستند. در اسفند 1399 ما توانستیم در نمایشگاه بینالمللی کشور در بین 31 استان رتبهی برتر را بنا به همین دستبافتها دریافت کنیم و به دست مبارک وزیر محترم و معاون صنایع دستی تقدیر شویم. باز هم کرونا باعث شد که کارگاههای صنایع دستی ما آسیبپذیر شوند. با همهی این اوصاف توانستیم تسهیلاتی را در اختیار آنها قرار دهیم. به تعدادی از این عزیزان کمکهای بلاعوض داده شد. در سال 1400 هم به تعدادی دیگر تسهیلات بلاعوض میدهیم و تسهیلات ارزان قیمت در اختیارشان قرار میدهیم. از بانکهای عامل انتظار داریم که همکاری کنند تا ما بتوانیم این دستبافتها را در بازارهای مختلف به منصهی ظهور و عرضه برسانیم.
کبنا نیوز: خیلی از افرادی که در حوزهی صنایع دستی فعالیت دارند، از نبود بازار گلایه دارند. چه سیاستهایی برای این بخش در نظر گرفتهاید؟
برنامهای ما در سال 1400 آماده کردهایم که بعد از ویروس کرونا با تعدادی از کشورهای عربی قراردادهایی ببندیم که بتوانیم در این کشورها بازار صنایع دستی مان را رونق ببخشیم. این افراد حق دارند که گلایه داشته باشند. عزیزانی که در حوزهی صنایع دستی فعال هستند تمام زندگی شان مصروف صنایع دستی است.
بحث بازارچه و نمادهایی که در سطح استان داریم کرونا باعث شد که نتوانند بازار و فروش داشته باشند. امیدواریم هر چه زودتر این ویروس تمام شود که بتوانیم کمکی هم به این عزیزان کرده باشیم.
کبنا نیوز: در حوزهی میراث فرهنگی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
هویت ما، آداب و رسوم و سنن ما بر اساس میراث فرهنگی ماست. در سال 1399 یک انقلاب مرمتی در سطح استان صورت گرفت. بلاد شاپور یکی از بهترین بافتهای تاریخی جنوب کشور است که ثبت شده است. ما توانستیم قریب به دو میلیارد و هشتصد میلیون تومان اعتبار ملی بگیریم. الأن سه گروه در آنجا در حال کار هستند تا دو بخش از این بافت تاریخی را به سرمایهگذار بومی خصوصی همین شهرستان بر اساس فراخوان ملی واگذار کنیم. الأن سرمایهگذاران بخش خصوصی در این حوزه کار میکنند. کار دیگری که انجام دادیم مسجد بسیار قدیمی آنجا که آماده نبود که هیئتهای مذهبی و عزیزان در آنجا ادای دین کنند، را توانستیم احیا کنیم. بحث بازار کوهزادی را داریم و بقیهی امورات پارک محلهای را در آنجا داریم و همچنین جادهی سلامت که مسافران و گردشگران بتوانند از آن استفاده کنند. پل تاریخی پاتاوه را هم در دستور کار داشتهایم که تخریب شده بود را با بودجهای حدود پانصد میلیون تومان احیا کردیم که بتوانیم مابقی کار آن را انجام دهیم. پل تاریخی بریم که در شهرستان باشت هست را هم در حال کار بر روی آن هستیم. قلعهها را هم در حال مرمت هستیم که بتوانیم ی انقلاب مرمتی در این بافت عزیز و ارزشمند داشته باشیم.
کبنا نیوز: نظر شما دربارهی برنامهی دولت جدید در حوزهی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چیست؟
دولت جدید برنامهی خوبی برای توسعهی گردشگری و رونق گردشگری و کسب درآمد از این طریق به جای منابع طبیعی دارد. آقای دکتر ضرغامی وزیر محترم برنامههای خوبی برای گردشگری دارد و قطعاً در این راه موفق خواهد شد.
کبنا نیوز: اگر صحبت پایانی دارید بفرمائید.
ما در حوزهی گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی، فعالیتها و اقدامات خوبی در دست انجام داشتیم که برخی از آنها به دلیل شیوع ویروس کرونا ناتمام ماند. مثلاً چندین بار از استاندار محترم درخواست کردیم که ما تعدادی از مستندسازان، خبرنگاران، بازنشستگان، و آژانسها از سراسر کشور را به استان دعوت کنیم. اما استاندار با این استدلال که جان مردم در اولویت اول ما است، گفتند که بگذارید کرونا فروکش کند بعد شما این فعالیتها را انجام دهید.
از دوستان عزیر خواهش دارم اگر در کارمان خللی داریم که حتماً هست، چون کار هیچکس بیعیب نیست، انتقادات و مطالباتشان را مطرح کنند تا ما بتوانیم بهترین کار را در حوزههای گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی برای استان انجام دهیم.
ما جلسات متعددی با تهران و مدیر فرودگاه استان داشتیم و خوشبختانه توانستیم که بحث هوایی را در شهرستان یاسوج راهاندازی کنیم که عزیزان بتوانند در بحث زیارت مشهد مقدس مشکلی نداشته باشند. الأن هم دنبال این هستیم که بتوانیم یک جلسهای با مدیران فرودگاه شیراز داشته باشیم که یک هواپیما را اختصاص بدهند برای کشورهای عربی. بحث گردشگری سلامت را داریم پیگیری میکنیم. اقدامات خوبی در حال انجام است که قطعاً نیازمند حمایت مردم عزیز و مسئولین و دستگاههای مختلف و به ویژه اصحاب رسانه است.