تاریخ انتشار
يکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۱۱
کد مطلب : ۴۹۵۰۷۷
کبنا گزارش می دهد؛

سکان توسعه شهرستان دنا در دستان عباس رسولی

۰
سکان توسعه شهرستان دنا در دستان عباس رسولی
کبنا ؛
شهرستان دنا از سی سخت گرفته تا پاتاوه با وجود پتاسیل بسیار بالای گردشگری و آب و هوای مطبوع مشکلات عدیده ای در حوزه راه ها، زیرساخت های درمانی، رفاهی، فضای سبز شهری، مبلمان شهری، در مناطق روستایی نیز کمبود و نبود زیرساخت های آب و گاز و برق، امکانات رفاهی و ورزشی دارد. 
به گزارش کبنا، طی مدت اخیر فرماندار شهرستان دنا دو بار پای مسئولان دولت را به این شهرستان کشانده و چه در منطقه پاتاوه و چه در سی سخت و روستاهای اطراف، مشکلات را بازگو کرده است. چند بازدید از بیمارستان سی سخت و بررسی مشکلات بیمارستان پاتاوه جز با پیگیری های متعدد فرماندار جوان این شهرستان میسر نبوده است.
پروژه تنگ سریز 50 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
پل سریز در جاده یاسوج به اصفهان جزو یکی از همین جاده های پر پیچ و خم و خطرناک است که در این سال ها شاهد بروز صدها حادثه تلخ و تصادف دلخراش در این محور بوده که همواره سوژه رسانه ها و دغدغه متولیان امر بوده است. استاندار کهگیلویه و بویراحمد در بازدید از پل تنگ سریز اظهار داشت: «تنگ سریز یک نقطه حادثه‌خیز است، چراکه مسیر چهار خطه است، اما پل در حال حاضر تنها دو باند دارد و ضرورت دارد پل دوم احداث شود.» وی با اشاره به برآورد هزینه این پروژه به مبلغ ۷۴ میلیارد تومان و طول ۱۵۰ متر با پنج دهانه ۳۰ متری، افزود: «مراحل اجرای این پروژه از تیرماه ۱۴۰۲ آغاز شده و در حال حاضر شمع‌های پل ساخته شده، برخی سرشمع‌ها نصب و کار ۵۰ درصد تیرها انجام گرفته است.»
رحمانی با اشاره به پیشرفت ۵۰ درصدی پل تنگ سریز، یکی از اصلی‌ترین مشکلات پروژه را تأمین نقدینگی عنوان کرد و گفت: «پیگیری‌هایی انجام شده و موافقت شده است که ۵۰ میلیارد تومان از محل اوراق بانکی در اختیار پروژه قرار گیرد.»
وی همچنین تأکید کرد: «راه و شهرسازی و پیمانکار باید پیگیر اختصاص این اعتبار باشند تا در صورت ورود اعتبار به استان و همکاری بانک عامل، پیمانکار توان مالی لازم را برای ادامه کار به دست آورد.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد و محمد بهرامی، نماینده مجلس از شهرستان دنا بازدید کردنداستاندار در ادامه گفت: «تلاش کنیم تأمین مالی انجام شود تا پروژه در اوایل زمستان سال آینده مورد بهره‌برداری قرار گیرد.»

بهرامی: پروژه تنگ سریز نقشی حیاتی در کاهش حوادث جاده‌ای دارد
محمد بهرامی، نماینده مردم شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی،خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی این طرح که در خروجی شهر یاسوج به سمت پاتاوه واقع شده، با اعتباری بالغ بر ۷۳۶ میلیارد ریال آغاز شده است.
این نماینده مجلس در پایان تأکید کرد: تکمیل پل سریز می‌تواند به طرز قابل‌توجهی باعث تسهیل رفت و آمد در ورودی و خروجی شهر یاسوج شود و همچنین به بهبود جریان ترافیک در این محور کمک کند. این پروژه نقشی حیاتی در کاهش حوادث جاده‌ای و افزایش ایمنی عبور و مرور خواهد داشت.
مسئله شهرستان شدن پاتاوه
پاتاوه جمعیتی بالغ بر 26 هزار نفر دارد و یکی از مناطق کم برخوردار و بین راهی است، این منطقه به دلیل موقعیت جغرافیایی و مشکلاتی زیرساختی و اجتماعی که به دلیل بین راهی بودن به وجود می آورد، نیازمند زیرساخت های اجتماعی و فرهنگی و بهداشتی بیشتری است. رحمانی در خصوص شهرستان شدن پاتاوه گفت: «مسأله شهرستان شدن دغدغه همه مردم است. از بدو ورودم، گزارشی از حوزه‌های مختلف جمع‌آوری و ارائه دادیم و کارهای اولیه در وزارت کشور پیگیری شده است. موضوع شهرستان شدن پاتاوه، بخش شدن توت نده و شهرستان شدن سایر نقاط در دست بررسی در مراحل بالاتر است و امیدواریم به نتیجه برسند تا دل مردم شاد گردد.»

استاندار: لزوم پیگیری زمین بیمارستان پاتاوه از سوی فرماندار
یکی از درخواست های دیرین منطقه درخصوص نبود یک بیمارستان است، کلنگ این بیمارستان اولین بار در سال 1396 به زمین خورد، اما هنوز بعد از گذشت 8 سال حتی زمین بیمارستان تعیین و نهایی نشده است. استاندار کهگیلویه و بویراحمد در خصوص مطالبه بیمارستان پاتاوه گفت: «این بیمارستان باید مجوز کمیسیون ماده ۲۳ را اخذ کند و زمین تأمین شود. در بازدید قبلی، جلسه‌ای در مرکز بهداشت پاتاوه برای این منظور داشتیم.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: «دو یا سه قطعه زمین پیشنهاد شده است و قرار شد پیگیری لازم انجام شود که ظاهراً هنوز نهایی نشده است. از فرماندار می‌خواهم تأمین زمین را در اولویت کاری قرار دهد و تأکید دارم که منابع طبیعی و محیط زیست باید با حفظ پوشش درختی و جنگلی همکاری کنند.»
فرماندار دنا: لزوم تدوین طرح جامع گردشگری شهرستان دنا
طی ماه های اخیر فرماندار شهرستان دنا تأکید زیادی روی بحث گردشگری این شهرستان داشته است، عباس رسولی، فرماندار شهرستان دنا، در سخنانی به اهمیت و جایگاه ویژه گردشگری در این شهرستان اشاره کرد و بر لزوم توسعه این حوزه تأکید و بیان کرد: «گردشگری به عنوان یک صنعت پویا و مؤثر می‌تواند نقش بسزایی در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی شهرستان دنا ایفا کند. با توجه به ظرفیت‌های طبیعی و فرهنگی منحصر به فرد این منطقه، ضرورت دارد که برنامه‌ریزی‌های دقیق و علمی در راستای توسعه گردشگری صورت گیرد.»
فرماندار دنا همچنین افزود: «تدوین یک طرح جامع گردشگری می‌تواند به شناسایی و بهره‌برداری بهینه از پتانسیل‌های موجود کمک کند. این طرح باید شامل استراتژی‌های مشخصی برای جذب گردشگران، بهبود زیرساخت‌ها و ارتقاء خدمات گردشگری باشد.»
وی در ادامه بر این نکته تأکید کرد که بر اساس سند آمایش سرزمین، مسیر توسعه شهرستان دنا از حوزه گردشگری می‌گذرد و لذا توجه جدی به این حوزه از ضرورت‌های اساسی به شمار می‌آید. «ما باید با کار علمی و برنامه‌ریزی دقیق، زمینه‌های اشتغال‌زایی و توسعه اقتصادی شهرستان را بر مبنای گردشگری فراهم کنیم.»

بازدید استاندار کهگیلویه و بویراحمد از ظرفیت های گردشگری شهرستان دنا
یدالله رحمانی، استاندار کهگیلویه و بویراحمد و محمد بهرامی، نماینده مردم بویراحمد، دنا و مارگون روز جمعه (28 دی‌ماه 1403) با همراهی جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی، به شهرستان دنا سفر و از پل تنگ سریز، غار ده‌شیخ و مجتمع گردشگری دنا بازدید کردند.
رحمانی در بازدید از طرح‌های گردشگری شهرستان دنا گفت: «مجتمع گردشگری دنا در زمینی به وسعت ۱.۷ هکتار احداث شده و در حال حاضر ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.» وی با بیان اینکه شهرستان دنا به ویژه شهر سی‌سخت یکی از قطب‌های گردشگری منطقه جنوب کشور است، افزود: «در جلسه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، مسائل مجتمع گردشگری دنا مطرح و امروز لازم بود که از نزدیک بازدیدی داشته باشیم و مسائل این طرح را بررسی کنیم.»
استاندار در ادامه اظهار داشت: «عمده مشکلات این طرح مربوط به زیرساخت‌ها است و نیاز به تأمین منابع دارد که قرار شد بخشی را متقاضی و بخش دیگر را حوزه گردشگری پیگیری کند.»
وی در خصوص اختصاص تسهیلات به این واحد گردشگری گفت: «به دلیل اینکه این طرح قبلاً از تسهیلات تکلیفی استفاده کرده، برای استفاده مجدد از تسهیلات بانکی با محدودیت مواجه است که این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.»

استاندار: غار ده شیخ از نظر ایجاد اشتغال اهمیت بالایی دارد
رحمانی همچنین عنوان کرد: «قرار شد منابع طبیعی همکاری کند تا سند طرح صادر شود و سرمایه‌گذار بتواند از تسهیلات بانکی بیشتری استفاده کند.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در بازدید از غار ده شیخ بخش پاتاوه شهرستان دنا گفت: «این مکان گردشگری منحصر به فرد در استان و در منطقه جنوب کشور می‌تواند به عنوان یکی از بهترین مکان‌های گردشگری محسوب شود.»
وی جاده دسترسی خوب و ارائه خدمات لازم برای توسعه گردشگری این غار را ضروری دانست و افزود: «در جلسه‌ای که با دستگاه‌های مرتبط و حوزه اقتصادی استانداری گرفته شد، تصمیمات لازم در خصوص این غار اتخاذ شده است.»
رحمانی با بیان اینکه این غار یکی از شگفت‌انگیزترین آثار طبیعی و خدادادی در این منطقه است، گفت: «این غار دارای هفت تالار اصلی و شش ورودی و خروجی است که در حال حاضر از همه دالان‌های غار استفاده نمی‌شود.»
وی همچنین به ویژگی‌های خاص این غار اشاره کرد و افزود: «حوضچه‌های بزرگ و کوچک آبی در این غار به شکلی خاصی با کانال‌های باریک به هم متصل شده‌اند.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تأکید بر اینکه این غار در سال ۱۳۸۸ کشف شده و یکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز آن سرد بودن هوای آن در تابستان و گرم بودن آن در زمستان است، خاطرنشان کرد: «باید به ویژگی‌های این غار بیشتر پرداخته شود تا با معرفی و شناسایی آن، زمینه جذب گردشگران بیشتری فراهم شود.»
حمانی در پایان تأکید کرد: «برای توسعه گردشگری، این مکان بکر و طبیعی باید مورد توجه قرار گیرد و واگذاری آن به بخش خصوصی و سرمایه‌گذار باید بر اساس کار کارشناسی باشد. در صورتی که سرمایه‌گذار به خوبی پای کار باشد، مورد حمایت قرار می‌گیرد و این امر قطعاً برای منطقه پاتاوه از نظر ایجاد اشتغال اهمیت بالایی دارد.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در خاتمه بیان کرد: «تلاش داریم تا مشکلات پروژه‌های اقتصادی و عمرانی این شهرستان رفع شوند و پیشرفت آنها شتاب گیرد. پروژه‌های استان باید در پیشرفت خود تسریع یابند و آنهایی که در سطح استانی مشکل و موانعی دارند، به سرعت رفع و آنهایی که مشکلاتشان در سطح ملی لازم به پیگیری باشد، در مرکز کشور دنبال می‌شود.»
سادات محمودی؛ ظرفیت مغفول مانده در حوزه گردشگری و صنایع دستی
یکی از ظرفیت های مغفول مانده در این شهرستان «گلیم بافی» زنان در بخش سادات محمودی است. گلیم و گبه‌های دهستان سادات محمودی قصه کوچ نقش‌های عشایری کهگیلویه و بویراحمد است که از ذهن زنان منطقه بر تار و پود دارها نقش می‌بندد و تا بازارهای هلند، آلمان، ایتالیا و کشورهای حوزه خلیج فارس می‌رود. کهگیلویه و بویراحمد دومین استان گبه باف ایران بعد از کرمان است. منطقه سادات محمودی رتبه اول را در بافت جاجیم، گلیم و گبه استان دارد.
نزدیک به ۶ هزار زن در پای دنا، بام زاگرس، هر روز گره بر گره می‌زنند تا دست بافته هایشان توسط تجار اصفهانی، شیرازی، تهرانی و قمی در داخل کشور به فروش رود یا به خارج از ایران صادر شود.
به گفتۀ ولی‌الله امیری کارشناس صنایع دستی «به‌دلیل تازه کار بودن گمرک استان، دست بافته‌های زنان کهگیلویه و بویراحمد در شهرهای دیگر و به‌ نام آنها در بازارهای داخلی و خارجی به فروش می‌رسد.» او می‌گوید: «بخش خصوصی مواد اولیه و دار قالی را در اختیار زنان قرار می‌دهد و دست‌بافته‌ها را از آنها می‌خرد.» گلیمی که زنان در پای کوه دنا می‌بافند دو رو است. نقش‌ها ذهنی است و هیچ زنی از روی نقشه گلیم نمی‌بافد.
امیری می‌گوید: «اکثر شرکت‌ها و سرمایه‌گذارها خارج از استان هستند و دست بافته‌ها را بسیار ارزان از زنان می‌خرند.» او می‌گوید: «چون گمرک استان نوپا است صادرات از طریق شیراز، اصفهان، قم و تهران انجام می‌گیرد. همین مسأله باعث شده حاصل دسترنج بافنده‌ها به‌نام شرکت‌ها و شهرهای دیگر به فروش برود و بافنده‌ها همچنان در گمنامی باقی بمانند.»
هیچ کدام از زنان بافنده به گفته او بیمه نیستند. حمایتی هم برای شرکت آنها در نمایشگاه‌ها نمی‌شود. نمایشگاه‌ها مهم‌ترین فرصت هنرمندان صنایع دستی است. بویژه نمایشگاه‌هایی که در کلانشهرها برگزار می‌شود. خیابان سئول پایتخت، جایی است که هر هنرمند صنایع دستی دوست دارد در زمان نمایشگاه‌ها در آن قدم بزند اما پای زنان دهستان سادات محمودی هنوز به سئول نرسیده است. امیری می‌گوید: 90 درصد زنان بافنده هیچ‌گونه تسهیلاتی نگرفته‌اند. دار قالی در خانه و کارگاه‌های‌ روستایی افقی است و همین مسأله آنها را در معرض بیماری‌های شغلی مختلف قرار داده است. به گفته امیری بسیاری از آنها از درد کمر، گردن و دست‌‌هایشان شاکی هستند و از آنجایی که بیمه نیستند، نمی‌توانند درمانشان را دنبال کنند.
سکوت مسئولان درخصوص محیط زیست دنا
شهرستان دنا زاییده محیط زیست آن است، بدون کوه دنا دیگر شهرستانی وجود ندارد، آب و آبادانی وجود ندارد، اما مسئولان استانی در این خصوص سکوت کرده اند و در سفر استاندار کهگیلویه و بویراحمد به شهرستان دنا نیز هیچ سخنی درخصوص معضلات محیط زیستی گفته نشد.
دنا نه تنها یک رشته کوه، بلکه نماد هویت، فرهنگ و طبیعت بکر کهگیلویه و بویراحمد است. تخریب این زیست‌بوم ارزشمند، به معنای از دست رفتن بخشی از هویت و تاریخ مردم این منطقه است. نگاه انسان‌محور و سودجویانه به طبیعت، به طور فزاینده‌ای دنا را تهدید می‌کند.
رابطه عمیق مردم کهگیلویه و بویراحمد با درخت بلوط، نشان از درکی عمیق از اهمیت طبیعت در فرهنگ و زندگی آن‌ها دارد. اما متأسفانه این ارتباط در سال‌های اخیر به دلیل توسعه بی‌رویه و بی‌توجهی به محیط زیست، تضعیف شده است. برگزاری نشست‌هایی مانند نشست مذکور، گامی مهم در جهت افزایش آگاهی عمومی و ایجاد حساسیت نسبت به مسائل محیط زیستی است.
در سال‌های اخیر، شاهد تخریب‌های گسترده‌ای در مناطق مختلف دنا بوده‌ایم. از جمله این تخریب‌ها می‌توان به قطع بی‌رویه درختان بلوط، ساخت جاده‌های غیرمجاز، و طرح‌های عمرانی مخرب اشاره کرد. این تخریب‌ها نه تنها به محیط زیست آسیب می‌رساند، بلکه بر معیشت جوامع محلی نیز تأثیر منفی می‌گذارد.
همچنانکه سدسازی تاکنون در حال تغییر اقلیم دنا است و این منطقه با مشکل مواجه شده، پروژه های سدسازی در دل کوه دنا در سمیرم و در منطقه سادات محمودی معضلات این حوزه را وخیم تر خواهد کرد.
فرماندار شهرستان دنا به عنوان بالاترین مقام دولتی در این شهرستان می تواند نقش مهمی در دفاع و بهبود محیط زیست این منطقه ایفا کند.


 
نام شما

آدرس ايميل شما

در نشست خبری پزشکیان و پوتین چه گذشت؟

در نشست خبری پزشکیان و پوتین چه گذشت؟

در مذاکرات امروز چگونگی گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت،...
متن سند توافق آتش بس بین اسرائیل و حماس

متن سند توافق آتش بس بین اسرائیل و حماس

توافق چهارشنبه شب رژیم اسرائیل و حماس برای آتش بس و تبادل اسرا شامل سه مرحله با هدف پایان ...
مردم نباید در ادارات سرگردان شوند

مردم نباید در ادارات سرگردان شوند

فتاح محمدی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد، در آیین معارفه فرماندار ...
1