تاریخ انتشار
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۱۶
کد مطلب : ۴۹۶۲۸۸
کبنا بررسی کرد؛

پای تغییر و تحولات به کتابخانه‌های عمومی کهگیلویه و بویراحمد نیز باز می‌شود؟ / کتاب؛ همچنان در نقش یک غریبه‌ در زندگی روزمره!

۱
پای تغییر و تحولات به کتابخانه‌های عمومی کهگیلویه و بویراحمد نیز باز می‌شود؟ / کتاب؛ همچنان در نقش یک غریبه‌ در زندگی روزمره!
کبنا ؛با وجود آن‌که حدود دو ماه از تغییر دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور می‌گذرد، اما هنوز تغییر و تحولاتی در کتابخانه‌های عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد رخ نداده است.
به گزارش کبنا، با توجه به این‌که سرانه مطالعه به‌طور کلی در کشور پایین است، رهبر انقلاب تأکید بسیاری بر کتابخوانی و حضور کتاب در سبد خانوار دارد؛ «مشکل‌تر از کتاب نوشتن، رساندن کتاب به چشم و ذهن مخاطب است؛ این خیلی مهم است. این هنر و دقّت لازم دارد [...]». این بخشی از بیانات رهبر فرزانه انقلاب در سال 1395 در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت چهارهزار شهید استان گلستان است.
نقش بی‌بدیل مطالعه و کتابخوانی در روند توسعه جوامع غیرقابل انکار است. اما استان کهگیلویه و بویراحمد که از مصائب توسعه‌نیافتگی در رنج است، کمترین سرانه مطالعه را در طول سال‌های گذشته داشته است. از یک طرف تعداد کتابخانه‌های استان و از طرف دیگر تعداد اعضای فعال کتابخانه‌ها نسبت به استان‌هایی همچون یزد، قم و قزوین که بالاترین سرانه مطالعه را داشته‌اند، بسیار کمتر است.
اما مهمتر از همه، کتاب پدیده‌ای غریبه در سطح جامعه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد است. روشن است که به دلیل توسعه‌نیافتگی رغبت چندانی به مطالعه در بین شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی وجود نداشته باشد. اگر اقلیت کتابخوان را در نظر نگیریم، خیلی از شهروندان استان، میل به کتابخوانی ندارند. از یک طرف عدم تمایل به مطالعه ناشی از سطح توسعه‌نیافتگی است و از طرف دیگر، همین کتاب‌نخوانی خود به بازتولید وضعیت توسعه‌نیافتگی دامن می‌زند. بنابراین یکی از مهمترین وظایف در کهگیلویه و بویراحمد را کتابخانه‌های عمومی بر عهده دارند. متأسفانه بررسی روندها نشان می‌دهد در طول سال‌های گذشته، سرانه مطالعه در کهگیلویه و بویراحمد تغییر چندانی نکرده و این استان به همراه استان کرمانشاه و بوشهر، همواره در رده‌های آخر کتابخوانی در کشور قرار داشته‌اند. در حالی که سرانه مطالعه استان یزد در طول یک سال حدود 15 ساعت است، در کهگیلویه و بویراحمد یک پنجم آن یعنی حدود سه ساعت است.
اگر تاکنون کهگیلویه و بویراحمد توسعه نیافته، شاید بتوان دلایل آن را زیرساختی دانست، اما اگر در یک دهه آینده توسعه نیابد، حتماً یکی از دلایل آن عدم مطالعه است. علیرغم تأکیداتی که رهبر فرزانه انقلاب بر حضور کتاب در سبد خانوار دارد، کتاب به‌خوبی وارد بدنه اجتماعی استان کهگیلویه و بویراحمد نشده است. تاکنون دیده نشده نمایشگاهی با جذابیت‌های خاص در سطح شهر در شهرستان‌های این استان برگزار شود. حتی اگر هم برگزار شده، بسیار اندک و کم‌اثر بوده است. شاید گاهی نمایشگاه‌هایی در دانشگاه‌ها برگزار شده، اما دانشگاه که یک مکان علمی است، شاید نیاز مبرمی به نمایشگاه کتاب نداشته باشد. دانشجویان به هر حال مجبور هستند کتاب‌های مورد نیاز خود را تأمین کنند. اما اقشار دیگر، که در طول روز شاید اصلاً برخوردی با کتاب نداشته باشند، نیازمند نمایشگاه کتاب با مشوق‌ها و جذابیت‌های خاص هستند. البته معدود نمایشگاه‌های کتاب نیز که در شهری همچون یاسوج برگزار می‌شود، از نظر کیفیت بسیار ضعیف است. کتاب‌های تکراری از ناشرین ناشناخته که تمایلی برای خرید از آن‌ها وجود ندارد، به همراه تنوع اندک، نه تنها میل به تهیه کتاب را افرایش نمی‌دهد، بلکه حتی گاهی شهروندان را شرطی می‌کند که سراغ سایر نمایشگاه‌ها نیز نروند.
البته در سطح کتابخانه‌های عمومی استان، کارگاه‌ها و جلسات کتابخوانی برگزار می‌شود؛ اما مخاطب این جلسات، افراد کتابخوان هستند. در واقع در کتابخانه، فضایی برای افراد کتابخوان فراهم می‌شود، اما این جلسات منجر به افزایش تعداد کتابخوان‌های استان نمی‌شود.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی کهگیلویه و بویراحمد که خود دانش‌آموخته دکتری در یکی از رشته‌های علوم انسانی است، ارتباط عمیقی با کتاب و کتابخوانی دارد. اما دستاورد دو سال حضور او در کتابخانه‌های عمومی استان منجر به ورود کتاب به سطح جامعه و در نتیجه افزایش سرانه مطالعه نشده است.
مدیرکل کنونی کتابخانه‌های استان تلاش زیادی برای برگزاری کارگاه‌ها و جلسات کتابخوانی داشته، اما این جلسات معمولاً محدود به همان چهاردیواری کتابخوانه بوده و از همه مهمتر، تنها گروه‌های خاصی در این جلسات شرکت می‌کردند؛ گاهی به دلیل جهت‌گیری خاص سیاسی مدیرکل، این جلسات و کارگاه‌ها صرفاً به مذاق یک گرایش سیاسی خاص خوش می‌آید؛ بنابراین سایر اقشار و طیف‌های فکری بدون آن‌که مستقیماً طرد شده باشند، عملاً در چنین فضاهایی حضور پیدا نمی‌کنند.
گفته می‌شود نسب سیاسی مدیرکل به یکی از چهره‌های سیاسی استان کهگیلویه و بویراحمد برمی‌گردد که سابقه نمایندگی مجلس حوزه بویراحمد را نیز دارد. در دولت سیزدهم جمعی از افرادی که چنین گرایش‌های سیاسی‌ای داشتند در مناصب مختلف مدیریتی به کار گرفته شدند.
حالا که مهدی رمضانی دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برکنار شده و جایش را به آزاده نظربلند داده، به نظر می‌رسد روند تغییر و تحولات در کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور کلید خورده است. باید منتظر بود کی نوبت استان کهگیلویه و بویراحمد می‌رسد.
این مطلب نافی عملکرد مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد نیست. این پایگاه خبری آمادگی درج جوابیه مسئولین آن دستگاه را دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما

چه کسی «امیرمحمد خالقی» را کشت؟!

چه کسی «امیرمحمد خالقی» را کشت؟!

واقعه‌ای که برای امیرمحمد خالقی رخ داد بسیار تاثر برانگیز است. ما این واقعه را با صدای ...
نقد بر سخنان رئیس‌جمهور در دیدار از وزارت راه و شهرسازی

نقد بر سخنان رئیس‌جمهور در دیدار از وزارت راه و شهرسازی

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: «رئیس‌جمهور در اظهارات ۱۷ بهمن‌ماه خود گفتند منابع ایران ...
آخرین اخبار از تخلف ۱۳ میلیون‌ دلاری کاغذ / ۵ هزار تن احیا شد

آخرین اخبار از تخلف ۱۳ میلیون‌ دلاری کاغذ / ۵ هزار تن احیا شد

پرونده تخلف ۱۳میلیون‌دلاری واردات کاغذ این روزها وارد فاز جدیدی شده است،‌ آخرین اخبار ...
1