تاریخ انتشار
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۲۶
کد مطلب : ۴۹۲۶۴۹
کبنا گزارش می‌دهد

جزئیات جدید در باره سد ماندگان / مجوز انجام مطالعات و آزمایشات ژئوتکنیک سد ماندگان را چه کسی صادر کرد؟ / سکوت و انفعال دستگاه‌های مسئول استان کهگیلویه و بویراحمد/ تداوم ساخت و ساز یک سد غیرقانونی در اصفهان

۳۱
۱
جزئیات جدید در باره سد ماندگان / مجوز انجام مطالعات و آزمایشات ژئوتکنیک سد ماندگان را چه کسی صادر کرد؟ / سکوت و انفعال دستگاه‌های مسئول استان کهگیلویه و بویراحمد/ تداوم ساخت و ساز یک سد غیرقانونی در اصفهان
کبنا ؛مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی از استان کهگیلویه و بویراحمد و واگذاری آن به استان اصفهان با سروصدای زیادی در سطح جامعه روبرو شد. بر اساس نامه‌ای که غلام‌عباس ترکی معاون قضایی دادستان کل کشور و پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم خطاب انصاری رئیس سازمان محیط زیست کشور می‌نویسد که احداث سد ماندگان بر خلاف ضوابط و مقررات قانونی از جمله ماده 1 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست است.
به گزارش کبنا، چگونه مصوبه جنجالیی جدایی دنای شمالی از استان کهگیلویه و بویراحمد و واگذاری آن به استان اصفهان اتفاق افتاد و چه کسانی در این مسیر سهل‌انگاری و کوتاهی کردند. این روزها هر چه جلوتر برویم، اسناد و مدارک جدیدی از پروژه انتقال آب به اصفهان از ماندگان (سدماندگان) منتشر می‌شود و در اختیار مردم قرار می‌گیرد. سند زیر در فضای مجازی منتشر شده مبنی بر اینکه اسلام جاودان خرد مدیرکل قبلی محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد مجوز انجام مطالعات و آزمایشات ژئوتکنیک پروژه انتقال آب به اصفهان (سد ماندگان) را صادر کرده است.

سد ماندگان


سد ماندگان به عنوان یکی از پروژه‌های سدسازی، اثرات قابل توجهی بر محیط زیست محلی خود دارد. این سد، به ویژه با تغییر در الگوهای جریان آب و جلوگیری از گردش طبیعی رودخانه‌ها، باعث کاهش تنوع زیستی و ازبین‌رفتن حیات‌وحش در منطقه می‌شود. تغییر سطح آب و پوشش گیاهی نیز منجر به از دست رفتن زیستگاه‌های طبیعی برای گونه‌های جانوری و گیاهی بومی می‌شود.
با احداث سد، تعادل اکوسیستم منطقه و کشور به طور چشمگیری به هم می‌ریزد. به عنوان مثال، برخی رودخانه‌ها با داشتن جریان ثابت آب در تمام فصول، تامین‌کننده حیاتی زیستگاه‌های بسیاری هستند، اما با ذخیره آب پشت سد، این روند مختل شده و اکوسیستم‌هایی که به این جریان وابسته هستند، در معرض خطر نابودی قرار می‌گیرند. علاوه بر این، تغییرات رطوبتی ناشی از سد ممکن است باعث فرسایش خاک و همچنین از بین رفتن جنگل‌های طبیعی اطراف رودخانه شود.
فعالان محیط زیست بارها به تخریب‌های ناشی از سد ماندگان اعتراض کرده‌اند. این اعتراضات به طور معمول بر تخریب غیرقابل جبران منابع طبیعی، نادیده گرفتن گونه‌های در خطر انقراض و تغییرات اقلیمی ناشی از سد متمرکز است. فعالان محیط زیست معتقدند که سدسازی بدون بررسی‌های جامع محیط زیستی می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به اکوسیستم‌های طبیعی وارد کند.
یکی از مسائل مهم در ارتباط با سد ماندگان، سکوت و انفعال دستگاه‌های مسئول است. بسیاری از فعالان محیط زیست و کارشناسان انتظار دارند که نهادهای متولی محیط زیست با در نظر گرفتن ملاحظات اکولوژیکی و پایش دقیق اثرات زیست‌محیطی، سیاست‌گذاری شفاف‌تری داشته باشند. با این حال، سکوت برخی نهادها و عدم شفافیت در روند مطالعات و تصمیمات محیط زیستی منجر به ایجاد شک و شبهه در جامعه شده است.
سکوت و عدم شفافیت دستگاه‌های متولی، ایجاد شک و شبهه‌هایی را درباره مطالعات محیط زیستی این پروژه به همراه داشته است. نبود اطلاعات کافی و عدم دسترسی به مستندات مطالعاتی، باعث شده است تا افراد، به‌ویژه فعالان محیط زیست، اعتماد کمتری به پروژه‌هایی از این دست داشته باشند. برخی معتقدند که این سدسازی‌ها بدون بررسی کافی در حال انجام است و ممکن است بیشتر بر اساس منافع اقتصادی صورت بگیرد تا منافع اکولوژیکی.
به گزارش کبنا، درحالی‌که اعلام شده بود پروژه انتقال بین‌حوضه‌ای سد بدون مجوزِ «ماندگان» متوقف شده، ولی تصاویر منتشرشده در فضای مجازی خلاف
این گفته را ثابت می‌کنند.
اواسط مهرماه سال‌جاری بود که معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: «وزارت نیرو باید اجرای سد «ماندگان پادنا» را به دلیل نداشتن مجوز زیست‌محیطی متوقف کند؛ چرا که هر طرحی بدون ارزیابی زیست‌محیطی و مجوز سازمان حفاظت محیط زیست غیرقانونی است.»
احداث سد «ماندگان» بر رودخانه «ماربُر»، در شهرستان سمیرم - استان اصفهان، در دامنه شمالی دنا نگرانی‌ها را برای تکه‌پاره شدن منطقه حفاظت‌شده «دنا» بیشتر می‌کند. سدی که تا سال گذشته نامی از آن مطرح نبوده و در اواخر سال ۱۴۰۲، مقامات استان اصفهان بر نوید پیشروی آن تحت عنوان طرح آبرسانی جنوب استان اصفهان تأکید داشتند. تصویب احداث این سد در دولت سیزدهم، انجام شده است.
 با وجود مخالفت‌های گسترده با احداث سد ماندگان و شکل‌گیری تجمعات اعتراضی گسترده‌ای در استان کهگیلویه و بویراحمد، به نظر می‌رسد این اقدام از دست ساخت خارج نشده و کماکان در حال اجراست.
 این در حالی است که پیش‌تر گفته شده بود پروژه انتقال بین‌حوضه‌ای سد بدون مجوزِ ماندگان متوقف شده، اما به تازگی عکس‌هایی در فضای مجازی منتشر شده که خلاف این حرف است و نشان می‌دهد ماشین‌آلات شبانه‌روز و پرقدرت در حال کارند.
 
سکوت دولت و نمایندگان/ تداوم ساخت و ساز یک سد غیرقانونی در اصفهان
 این مسئله به‌طور مستقیم به دولت مربوط است و به خاطر داریم یکی از دغدغه‌ها و موضوعات مدنظر رئیس‌جمهوری وقت، پیش از روی کار آمدن دولت چهاردهم، مسئله حفاظت از محیط زیست بود. همانطور که مسعود پزشکیان هم پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، مدعی شده بود که در دولت او «هرگز طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، حمایت و تأیید نخواهد شد».
 با این تفاسیر ما تا کنون جز سکوت، شاهد هیچگونه واکنش محکم و مطلوبی از سوی دولت و نمایندگان نبوده‌ایم، این در صورتی است که با یکی از مخرب‌ترین پروژه‌های محیط زیستی مواجه هستیم که زیست‎‌بوم ایران را به طور گسترده تحت تأثیر قرار می‌دهد.
 
سکوت دولت و نمایندگان/ تداوم ساخت و ساز یک سد غیرقانونی در اصفهان
 محمد درویش، کنشگر محیط زیست، در خصوص عوارض ناشی از اجرای این پروژه، پیش‌تر گفته بود: «تغییر مسیر رودخانه‌ها یکی از عوارض اصلی احداث سد‌ها است که با وارد کردن یک شوک به جریان اصلی یک رودخانه، به ایجاد تنش‌های آبی دامن می‌زند. تدوام این اقدامات در حوزه منابع آب طبیعی، حتی به مرور سبب افت کیفیت اکوسیستم خلیج فارس هم خواهد شد.»
 هم‌چنین برخی دیگر از مسئولان نیز در این‌باره هشدار داده بودند که «طبق بررسی‌های کارشناسان و متولیان امر، در صورت احداث سد ماندگان، ۱۰ هزار درخت قطع می‌شود.»
 در این قبیل جریانات، تجربه نشان داده که غیرقانونی شناختن برخی عملیات از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست، چندان حکم بازدارنده و محکمی برای وزارت نیرو نیست. کما اینکه دوریش هم با اشاره به ردپای وزارت نیرو در این ماجرا عنوان کرده بود: «وزارت نیرو در موارد ساخت‌وساز‌های غیراصولی محیط زیستی، بزرگترین متخلف است؛ یعنی همواره خود این وزارتخانه دست به چنین اقداماتی می‌زند؛ اما با کدام مجوز و طبق کدام قانون نمی‌دانیم. این نحوه برخورد با محیط زیست کشور تأسف‌آور است و به یک برخورد جدی و سفت و سخت نیاز دارد؛ که متأسفانه سایر دستگاه‌های نظارتی هم در برابر این تخلف سکوت کرده‌اند و این بر عمق فاجعه می‌افزاید. عدم رسیدگی به این موضوع و ساکت ماندن مسئولان این سازمان، سبب تداوم تخلفات کوچک و بزرگ در حوزه محیط زیست و نابودی آن می‌شود.»
 
نام شما

آدرس ايميل شما

Iran, Islamic Republic of
پیدا کنین پرتقال فروش را
Iran, Islamic Republic of
مگه نه اینکه هیچ کس مسئولیتش نمیپذیره و همه میگن ما مجوز ندادیم و معلوم نیست پس چرا میسازن
کاری نداره بروند کلیه وسایل و کارگاهی جمع کنند ببرند صاحبش پیدا میشه و مجوز لازم هم میاره که ببین کار کیه
Iran, Islamic Republic of
بودجه نرسه ساخته نمیشه
همانطور که برای طرحهای استان ما بودجه نمیرسه و رها شدند
Iran, Islamic Republic of
یه کمپین یا اعتراض مجازی با امضای همه مردم این تبار
صدا میرسونه به گوش همه
امین
United Kingdom
یه کارزار در باره این سد به راه افتاد کلی هم امضاء کردن ولی متوقف شد
Iran, Islamic Republic of
کی بود کی بود من نبودم
تقصیر استینم بود استینم مال لباسم بود
کارشناس
Iran, Islamic Republic of
بی تجربگی و ناپختگی، پنهانکاری وعدم شفافیت ، نتیجه اش همین است.
متاسفانه دوده مدیریت ایشان ومدیریت قیل ازایشان این فجایع را آفرید.
انشالله در مدیریت جدید با تجربه و پختگی بهتر تصمیمات بهتر گرفته واجرایی می شود.
Iran, Islamic Republic of
طبق بررسی‌های کارشناسان و متولیان امر، در صورت احداث سد ماندگان، ۱۰ هزار درخت قطع می‌شود

طرف ده هزارتا نمی بینه یکیو دید
Iran, Islamic Republic of
«هرگز طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، حمایت و تأیید نخواهد شد».
پس چرا سکوت ؟؟؟؟!
اصلا کسی به گوشش رسونده ؟
Iran, Islamic Republic of
شاید چون قبلا بودجه سد تصویب شد رفت

الان در جریان نباشه دارند چکار میکنن از سد خیر نداره
یکی به گوش پزشکیان برسونه یکی که صداش شنیده میشه
یک فعال اجتماعی فعال زیست محیطی یک مسئول
Iran, Islamic Republic of
شیرعلی خرامان
از بقیه آبی گرم نمیشه میشه خودت به گوش پزشکیان برسونی ؟
Iran, Islamic Republic of
یکی از مسائل مهم در ارتباط با سد ماندگان، سکوت و انفعال دستگاه‌های مسئول است.

یه مشت بی فکر بی دغدغه مال اندوز
Iran, Islamic Republic of
یادمان نمی‌رود در بحث دناریک مسیول یا مدیر کنارمان نایستاد

فقط چندتا فعال زیست محیطی و شیر علی خرامان کنار ما بودند
Iran, Islamic Republic of
به نظر می‌رسد این اقدام از دست ساخت خارج نشده و کماکان در حال اجراست.

چون تریلی تریلی بهش بودجه میرسه چرا باید متوقف بشه ؟
Iran, Islamic Republic of
دولت قبل بود پیوند و جاودان خرد کجایید
Iran, Islamic Republic of
خرامین کجاست
Iran, Islamic Republic of
یعنی این مسئولین نمیدونن با احداث سد و گرم شدن منطقه یخچالهای از بین می‌رود و برفی نیست دیکه که بخواد سال‌های بعد اب سد تامین کنعه
Iran, Islamic Republic of
گفتید دولت قبل مجوز داده حالا چی شد
Iran, Islamic Republic of
فولاد مبارکه و سنگبری های شهرضا ببرید کنار دریا

هم زاینده‌رود احیامیشه هم دناو هم کوهرنگ
Iran, Islamic Republic of
شیر علی
شیر علی
Iran, Islamic Republic of
میبینین اگر بخوان کاری کنن واقعا هم بودجه هست هم وقت هم مسئول مربوطه
Iran, Islamic Republic of
میبینین اگر بخوان کاری کنن واقعا هم بودجه هست هم وقت هم مسئول مربوطه
شهروند
Iran, Islamic Republic of
دم خرس زد بیرون ،حالا جاودان خرد و پاکباز بیان بگن ما مجوز ندادیم جزئیات هم باید بیاد بیرون ،صورتجلسه کمیته فنی ذکر شده را کیا امضا کردند باید محاکمه بشن بالاخص جاودان خرد و پاکباز که تا ديروز می گفتند ما اطلاع نداریم!!!
دنا
Iran, Islamic Republic of
بنظرم کور خوندید، درسایت ایسنا و رکنانیوز این موضوع مجوز قبلا توسط مسولین استانی گفته شده است خخخخخخخ
https://www.isna.ir/news/1403053121532/%D9%88%D8%A7%DA%A9%D9%86%D8%B4-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%A7%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D9%86%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B5%D9%81%D9%87%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA
Iran, Islamic Republic of
کور تویی عقل کل این سند فروش دنیاست حالا هر کی هر وقت گفته‌ ححححح نداره
Iran, Islamic Republic of
الکی حاشیه درست نکنید سد هیچ مشکل زیست محیطی نداره فقط چون تو سمیرمه و نفعش به شما بهتون زور اومده
اگه دلتون برای محیط زیست میسوزه برید سد مارونی که خوزستان اجازه هیچ کاری بهتون نمیده رو خشک کنید
Iran, Islamic Republic of
چرا نظرات بر علیه خوزستان رو منتشر نمیکنی کبنا
تو رسانه کهکیلویه ای یا خوزستان؟
Iran, Islamic Republic of
به جای اینکه سرتون تو کار بقیه استان ها باشه به فکر حق و حقوق استان خودمون از سد مارون باش که تو شهر ماست و دست خوزستانه
Iran, Islamic Republic of
چرا کهکیلویه اجازه استفاده از سد مارون که توی خود کهکیلویه است رو نداره اما خوزستان داره؟
اونوقت شما دنبال یه سد تو یه استان دیگه اید؟
به سمیرم گیر میدید چون زورتون به خوزستان نمیرسه ؟؟
دنای سرافراز
Iran, Islamic Republic of
آقای ع و ب همه میدونن که این بی اخلاقی ها مربوط به شما هست و همیشه در این اداره دنبال پست بودید و هستید اما ای کاش از راهش وارد می شدید و اون راه نشان دادن شایستگی های خودتون بود که قطعا ندارید که اگر داشتید دست به این کارها نمی زنید.
بیژن
Iran, Islamic Republic of
آیندگان در مورد ما چه خواهند گفت؟! دنا که هویت بویر احمد هست از دست میره و ما ساکتیم. کوچنه او کرل غوچی
ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

«رافائل گروسی مدتی قبل در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس به صراحت این نکته را مطرح کرد ...
خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت علیه زنان مشکلی عمومی و فراگیر است. سکوت زنان و بردباری آنها در برابر خشونت نه ...
ترامپ و مسئله ایران

ترامپ و مسئله ایران

سابقه دولت ترامپ نشان‌دهنده رویکردی تهاجمی و حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل است؛ اما تحولات ...
1