تاریخ انتشار
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۲۵
کد مطلب : ۴۹۴۰۳۴
یادداشت؛

من این‌جا، من آن‌جا، من همه‌جا؛ من گیر می‌دهم پس هستم / نگاهی به رفتارشناسی سیاسی شیرعلی خرامین

۲۰
۰
مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های مخاطبین کبنانیوز است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. می توانید با ارسال یادداشت خود، این مطلب را تأیید یا نقد کنید.
من این‌جا، من آن‌جا، من همه‌جا؛ من گیر می‌دهم پس هستم / نگاهی به رفتارشناسی سیاسی شیرعلی خرامین
کبنا ؛یادداشت| همه‌چیز از یک‌سال پیش از انتخابات مجلس دوازدهم شروع شد؛ هر چند پیش از آن نیز فعالیت‌هایی صورت می‌گرفت، اما هیچ‌کدام آنقدر جدی نبود که مورد توجه قرار گیرد. حتی نزدیکانش نیز از او به عنوان یک وزنه سیاسی حمایت نمی‌کردند.
شیرعلی خرامین بالاخره تصمیم گرفت فعالیت‌هایش را جدی‌تر کند و به تدریج تیم رسانه‌ای تشکیل دهد. اما او از همان ابتدا راه را اشتباه رفته بود. گویا نمی‌دانست فعالیت سیاسی به معنای گیر دادن به این و آن نیست؛ زمانی که خودِ فرد از نظر ایجابی چیزی برای نشان دادن و عرضه کردن نداشته باشد، هر نوع فعالیت سلبی‌ای نیز داشته باشد، به نتیجه نمی‌رسد. او تصمیمش را گرفته بود، می‌خواست با واکنش نشان دادن مسیرش را پیش ببرد.
اما باید کمی به عقب‌تر رفت تا جوانب ماجرا بیشتر روشن شود؛ خرامین که فارغ‌التحصیل یکی از دانشگاه‌های اروپایی در رشته روانشناسی است، از نظر علمی، یکی از شخصیت‌های برجسته و شناخته‌شده است. تقریباً می‌توان گفت در رشته خود یکی از سرآمدان است. اما او به همین مقدار راضی نبود و گویا می‌خواست با اتکا به همین پشتوانه علمی، جای پای محکمی در میدان سیاست برای خود دست و پا کند، به همین خاطر بدون آن‌که تجربه چندانی از عالم سیاست داشته باشد، پا در وادی‌ای نهاد که مناسبات خاص خود را دارد و میانه چندانی با عقلانیت علمی ندارد. عقلانیت علم، بسیار متفاوت از آن نوع عقلانیتی است که در عالم سیاست است. عقلانیت سیاسی علاوه بر شیوه پراگماتیستی، مبتنی بر هدف و محاسبه‌گری است. اما خرامین بدون آن‌که تمایزی بین این دو قائل شود، همان مسیر علمی را در عالم سیاست در پیش گرفت. او می‌خواست مسیر پرپیچ و خم و کج و کوله سیاست را با ابزار علم راست کند، اما واضح است که این دو میدان، از هر نظر با هم متفاوت هستند و نمی‌توان از کدهای یکسانی برای موفقیت در آنها استفاده کرد.
او از جهاتی شبیه مصطفی معین کاندیدای اصلاح‌طلب ریاست جمهوری در سال 1384 بود که با شعارهای علمی پا به عرصه سیاست نهاده بود، اما به راحتی شکست خورد؛ او نیز تفاوت این ساحت را درک نکرده بود. سیاست مردان خود و علم نیز مردان خود را می‌خواهد؛ معمولاً نه سیاسیون در عالم علم موفق می‌شوند و نه عالمان در عالم سیاست.
البته خرامین بیش از همه خود را شبیه مصطفی چمران می‌داند و خوش‌تر دارد او را چمران کهگیلویه و بویراحمد بدانند؛ همچون او در کشوری خارجی درس خوانده و هم او می‌خواهد ولوله‌ای در عالم سیاست راه بیندازد. اما کیست که نداند که علاوه بر یکی دو شباهت ظاهری کوچک، هیچ وجه تشبیه دیگری میان این دو نمی‌توان یافت.
خرامین که تا به حال تجربه‌ای در عالم سیاست نداشته بود، تصمیم گرفت، با تأکید بر امتیازات علمی‌اش، نظر شهروندان را جلب کند، اما در میدان سیاست، کد مورد نظر «قدرت» است، نه رزومه علمی. او می‌خواست با پشتوانه علمی‌اش این مسیر را پیش برود، اما شکست خورد. او مخاطب‌شناسی درستی نداشت، به همین خاطر بود که نتوانست اندک پیروزی‌ای به دست آورد. به تدریج با واکنش نشان دادن به سایر افراد، تغییر استراتژی داد. او برای خود »دیگری‌هایی« ساخت. گویا تیم رسانه‌ای‌اش به او گفته بودند اگر او به سایر کنشگران سیاسی گیر بدهد، می‌تواند جایگاهی برای خود دست و پا کند. از همین رو بود که نخستین «دیگری»‌اش را مهدی روشنفکر انتخاب کرد. او روشنفکر را که از نظر طایفه‌ای و بافت قومی با هم اشتراک داشتند انتخاب کرد، تا بتواند بخشی از آرای او را به دست بیاورد. در ادامه، به سایرین همچون محمد بهرامی نیز واکنش نشان داد. اما این رفتارهای سیاسی بسیار کج‌دار و مریز پیش رفتند و در انتخابات مجلس به نتیجه نرسیدند. او بازی‌ای که از قبل معلوم بود را واگذار کرد.
اما پس از انتخابات، نه تنها واکنش‌هایش تمام نشد، بلکه به شیوه‌ای دیگر ادامه یافت. البته حالا دیگر نمی‌توان آن رفتارها را واکنش نام گذاشت، رفتار او بیشتر شبیه گیر دادن است تا واکنش سیاسی. گویا حالا عزم خود را جزم کرده به هر ریسمانی چنگ بزند تا نامش در فضای عمومی بویراحمد و استان بماند و بتواند به پشتوانه آن در انتخابات بعدی، نتیجه بهتری به دست بیاورد. اما او این بار نیز همچون سال گذشته، راه را اشتباه انتخاب کرده است؛ یک روز سدی را بهانه می‌کند و ژست فعال محیط زیست به خود می‌گیرد، روز دیگر استاندار را خطاب قرار می‌دهد، یک روز به محمد بهرامی نماینده بویراحمد گیر می‌دهد و روز دیگر انگشت اشاره‌اش را به سمت غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران و باشت می‌گیرد و به او گیر می‌دهد.
خرامین که روزی تمرکزش را بر رزومه علمی‌اش گذاشته بود و شکست را دیده بود، حالا تمرکزش بر گیر دادن است که این‌بار نیز از فرط افراط نتیجه نمی‌گیرد. شاید بهتر باشد او همان مسیر علمی‌اش را در پیش بگیرد و در میدانی که کارآزموده نیست وارد نشود. چرا که گیر دادن به معنای رفتار سیاسی اثرگذار نیست. خرامین اگر بیش از این، این مسیر را ادامه دهد، حتی ممکن است وجهه علمی‌اش نیز آسیب ببیند و مثال همان فردی شود که از اینجا رانده و از آنجا مانده است.
نام شما

آدرس ايميل شما

Iran, Islamic Republic of
دکتر خرامین انتقادات درست و حساب شده را بیان می‌کند ، و انتقاد نیاز به کارنامه سیاسی ندارد البته دانش سیاسی فراتر از انتقاد را دارد
Iran, Islamic Republic of
یاد کارتن زبل خان افتادم
زبل خان اینجا زبل خان اونجا زبل خان همه جا
آخرش هیج صیدی هم نمیکرد
لوداب
Iran, Islamic Republic of
فقط خدا می داند که چقدر روشنفکر شبانه آدم گسیل کرد درب خونه ایشان جهت انصراف.

روشنفکر باید قبول کند که خرامین یک سر و گردن از ایشان برتر است
Iran, Islamic Republic of
قیاس مسخره ای.معین کجا این‌کجا؟؟؟
محمودزاده
Iran, Islamic Republic of
گیر دادن به این و آن نفرت می آورد و محبوبیت ایجاد نمی شود
یاسوج
Romania
ککا حقیقت تلخ است. خرامین چون واقعیت ها را بر ملا می کند ازش نار احتی.. ککا دونی دلار وابی ۷۸ و فرداشب ۹۵ درصد مردم بجای جشن باید در برابر زن و فرزند شرمنده باشند که توان خرید یک جعبه شیرینی یا یه کیلو انار را ندارند.
اگه سیاسیون امثال تاجگردون به فکر مردم اند چرا صدایی ازشون بلند نمی شود.
سیاسی
Iran, Islamic Republic of
نوشتار دکتر خرامین بجا، مستند و منطقی بود. ولی توجیهات و مقایسه حضرتعالی خیلی آبکی، ناصواب و بدون پشتوانه علمی و سیاسی بود
نظر مردم
Iran, Islamic Republic of
دکتر عزیز همه ما می دانیم جنابعالی آدم نترس وباسوادی هستی ولی سوادجنابعالی رادرحوزه روانشناسی وپزشکی بکارببریدبهترازسیاست است.با پنج هزار رای قبلی آبرومندانه تراین است خود را وارد بازی سیاسی نکنید.
مردم حوزه انتخابیه به شما رای قبولی نخواهنددادچراکه پیشینه رای قبلی را ملاک قرار می دهند.
سادات
Iran, Islamic Republic of
جناب آقای کمایی
سلام
روی سخنم با شما است. شمایی که هر مطلبی را از هرکسی با هر نیتی منتشر می کنید. سایت کبنا، کوچه و خیابان نیست که گروهی از زنان بیسواد ولی مهربان در کنار هم ینشینند و سبزی پاک کنند و از هر دری سخن بگویند، اینجا علم و دانش هست که باید از ذهن خلاق آدم ها تراوش کند و جامعه را به هدایت مطلوب برساند. در متن بالا، کسی سخن گفته که ابتدایی ترین اخلاق علمی را هم بلد نیست. انگار ماکیاولی در مورد سیاست حرف می زند. معتقد است که سیاست آنقدر پلشت هست و بدبو که نباید نزدیک آن شد. این ذهن های پلشت و گویش های غلط را در رسانه راه ندهید. نوشتن و نقد کردن را گیر دادن می داند. چقدر مسخره؟ چقدر بی بنیان در دانش؟ یعنی باید مخاطبین برای خواندن این اراجیف وقت بگذارند؟ آمدن آقای خرامین در عالم سیاست به معنی این است که او راه را بد آمده است؟ این مسخره نیست؟ مگر اینجا کجا است که دکتر خرامین سیاستش را بلد نیست ولی روشنفکر و زارعی و بزرگواری و بهرامی آن را بلد هستند؟ اگر قرار باشد رسالت خود را با این متن های بی سر و ته و سخیف به انجام برسانید که روزگاری سیاه دارید و مدرم را بیچاره می کنید.
آگر آقای دکتر خرامین که عمری را در سیاست بوده و با مردم و اجتماعی اسنانی ما و داشنجویان یعنی فعال ترین و کوشاترین قشر اجتمایع و سیاسی جامعه ارتباط نزدیک داشته است، سیاسی نیست، حتما نویسنده این مطلب و ماکیاولی سیاستمدار هستند. قبلا در رابطه کسانی که می آمدند و در کامنت ها فحاشی می کردند و چرند می نوشتند، تذکر دادم ولی توجهی نکردید. این بار به شما دوستانه عرض می کنم که با این کارتون واقعا دراید عِرض خود می برید و جامعه را به بیراهه می کشانید.
Milad
Iran, Islamic Republic of
کاملا درست و کامل و با جزییات اشاره کردید
Iran, Islamic Republic of
غیره خوم‌دونم چه بلایی سر روشنفکر آوردی
درو بر شیرعلی
Iran, Islamic Republic of
روشنفکر هم تو اون چهار سال خوب عقده ایش کرد هرچه دور بر روشنفکر گشت حتی حاضرنشد یه معاونت دانشگاهی بهش بده
Iran, Islamic Republic of
سیاست یعنی چی؟
بزرگان فرمودند سیاست ما عین دیانت ماست و....
شیرعلی خرامین اگه مقابل امثال تاجگردون مغرور و بدرد استان نخور نایستد باید مردم استان گوش به فرمان بستگان زیاده خواه دستمال کشی کنند کما اینکه الان خیلی از پست طلبان بی مقدار بایستی بروند گچساران / به واسطه فامیلی با تاج کسب تکلیف کنند.
Iran, Islamic Republic of
احسنت بر دکتر خرامین که گیر به نقاط حساس میده و حقایق. را بیان میکند
کدوم نماینده برا سد ماندگان اقدام جدی کرد !!
United States
خرامین نه سیاسی است ونه سیاست بلد است
سیاست ورز ظرف زمان ومکان سیاست ورزی خوب میداند که خرامین فقط دستپاچه شده است وصغری وکبرا میچیند
وفکر میند خبری است نه برادر!خبری نیست که کیست!
بویراحمدی
Romania
اخ این چه منطقی است نویسنده محترم
از کی تا حالا نقد را به گیر دادن تعبیر میکنند.
شما نویسنده محترم به جای بی اخلاقی نقد دکتر خرامین نسبت به تاجگردون اگر نادرست است آن را تحلیل کنید و منطقی پاسخ دهید
در هر دوره ای هر ریاست جمهوری هرکدام یک رشته دانشگاهی خاص را داشته اند مرحوم رئیسی حقوقی بودند باید بگوییم ایشان حق شرکت در انتخابات و فعالیت سیاسی نداشتند ؟ فقط در سیستم قضایی باید مشغول میشدند یا همین پزشکیان یا کسانی که مهندس هستند یا معلم
برادر من مجلس نیز خودش تقسیم به کمیسیون های تخصصی میشه که هر کمیسیون باید شامل افراد مبگربوط به همان رشته باشند
مهندسین صنعتی در کمیسیون صنعت و معدن
حقوقی در کمیسیون حقوق
فرهنگی در کمیسیون آموزش و پرورش
و.....
این نوع عصبانیت شما و بداخلاقی نویسنده نشان میدهد مطلب دکتر خرامین در نقد تاجگردون بدجور عده ای را سوزانده است.
کهگیلویه بزرگ
Iran, Islamic Republic of
خرامین و روشنفکر هر دو چند دهه از عمر شریفشون دهدشت بودن حتما برمیگرده دهدشت و اونجا کاندید میشه
رستمی
Iran, Islamic Republic of
وقتی مطلبی بدون درج نام نویسنده درج میکنید احساس میشه سایت خبری نیست گروه خاله زنکی واتساپه هر کی هر نظری داره می نویسه
Iran, Islamic Republic of
احسنت
دنای سربلند
Iran, Islamic Republic of
اگر انتخاب مردم عزیز بر اساس منطق و سواد و مدرک بود بهتر از خرامین کسی داخل کاندیدای بویراحمد نیست اما اینجا بویراحمد و یاسوجه انتخابات شده پول و تعصبات قومی و قبیله ای و انتخاب افرادی چون روشنفکر و بهرامی
پارادایم ایلان ماسک-تیلور سوئیفت!

پارادایم ایلان ماسک-تیلور سوئیفت!

چین با بهره‌گیری از جنگ تجاری ترامپ و کاهش جمعیت، جهشی بی‌سابقه در تولیدات فناورانه داشته ...
توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب با تصمیم «شورای‌عالی امنیت ملی»

توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب با تصمیم «شورای‌عالی امنیت ملی»

ابلاغ قانون عفاف و حجاب متوقف شد؟ زمزمه ها و برخی خبرها حکایت از آن دارد که پاسخ به این ...
نگاهی متفاوت به حضور وزیرخارجه در سوریه؛ چرا عراقچی در دمشق به رستوران رفت؟

نگاهی متفاوت به حضور وزیرخارجه در سوریه؛ چرا عراقچی در دمشق به رستوران رفت؟

وزیر خارجه ایران از کاخ حاکمیت در سوریه به بستر جامعه رفت و در کنار مردم نشست. یعنی انتخاب ...
1